Egy olasz nap Pesten

Nem vágyom vissza az Olaszországban töltött éveket. Nagyon boldogtalan lennék itthon az ottani jó dolgok hiányán keseregve, fölösleges és frusztráló megküzdeni egy másik élettér stílusáért. De pontosan emlékszem a napi rutint ott megkeserítő részletekre is: a jó hús megfizethetetlen, a szieszta az agyamra ment, és akárhogy öltözöl, lépten-nyomon kurvának gondolnak, mert magyar csaj vagy. Ott a prostik nagy része az évezred elején bizony magyar volt. Rendes melót nem kaptunk, eljöttünk, a takarítás, kuktáskodás tanult, sok nyelven beszélő arcoknak nem perspektíva. A hibáival együtt szeretem Olaszországot. Máshogy nem is lehet felnőttként szeretni.

Azért, ami itt bepótolhatatlan: a vendéglátás és a kirakatok. Aki ezt Pesten szeretné kicsiben megélni, kerekedjen fel erre a napi programra. Autó és pénz sajnos kell hozzá, érdemes csajprogramnak szervezni. A második állomásra tilos férfit vinni.

Reggeli Angelónál.

A MOM aljában lévő bisztró kellemes meglepetésekkel szolgálhat, ha tudja, mit kérjen. Amióta bezárt a Spagetti ház az Andrássyn, egyeduralkodó lett a budapesti olasz bár piacon. Teraszuk az autópályafelhajtónak nevezhető Alkotás út miatt használhatatlan, érdemes bent helyet foglalni, a kocsi a MOM parkolóban lerázható. Kérjenek tiramisut, de rendkívül fontos!! TEPSIS tiramisut. A nem tepsis változat magyar konfekció felső, de a tepsis üt. Jó a kávé és a sajtos, tonhalas szendvicsek, -átpirítva!- szintén igényesek. Egy narancslé, horror számla és el lehet indulni egy igen jó kirakat felé. Az Angelo drága, egy tiramisu-kávé-miniszendvics-narancslé 3000 alatt nem áll meg. Ár-érték arányban már helyrebillen a mérleg és innen egy olyan helyre megyünk, ahol ennél sokkal többet lehet megspórolni.

olasznap

Innen irány Szigetszentmiklós, a Diffusione Tessile. Az áruházban leárazott Max Mara kapható. A leárazott azt jelenti, hogy az Angelónál két reggeliből elegáns ruhát vettem. A Max Mara az egyik leghidegebb és elegánsabb márka, jó alapanyagok, zseniális szabások és elsőrangú kivitelezés. Az üzlet hétvégén tömegnyomor és a puszta közepén van, ezért sem ajánlatos pasit vinni. Több órás programra kell készülni, vannak cipők is.

A program akár itt véget is érhet, megvolt a kaja és a kirakat is. Ha ebédre olasz éttermet szeretnénk, kövessük egyik ügyfelem, egy kényes ízlésű olasz diplomata tanácsát és menjünk a Fausto’s-ba vagy a Rustico-ba. A többi olasz étteremről nem volt jó véleménnyel.

Egy jó fagyi ebéd után nehéz ügy. Volt ugye a Spagettiház az Andrássyn, de már nincs. Kedves olvasók tudnak egy jó fagyizót?

Ha a fagyi után parmezánt, bivalymozzarellát és crudo sonkát akarunk vásárolni, szerencsére tobzódhatunk. A parmezán forrásokat bemutató cikkben említett delikáteszek és hipermarketek tartanak sokféle olasz finomságot. Egy doboz bivalymozzarella (mozzarella di buffala) néhány szelet ízletes speck sonka, egy karácsony után leárazott panettone (karácsonyi kuglóf) vagy egy mívesebb limoncello nem ártott még meg senkinek.

uveg pharral

Martini Rosato - fedezze fel keverve is! 

Egy citromot negyedelünk, kinyomjuk és beledobjuk a pohárba majd tömőfával (fakanállal akár) jól megnyomkodjuk. Egy kávéskanál porcukrot teszünk bele majd színültig töltjük jéggel. Felöntjük Martini Rosato-val (kb. 6 cl) és alaposan megkeverjük.

Az olasz posztok támogatója a Martini

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek