Barack Obama újra divatba hozta a szolid öltönyt

Barack Obama sikerének egyik titka az öltözködése. A gyűléseken a sötét öltönyök bíztató semlegességét részesíti előnyben, ezek jobbára szűk fazonúak, de nem annyira, hogy megakadályoznák néhány tánclépésben, ha éppen arra van szükség egy tévéműsorban. Obama az egész választási kampányban egy chicagói divatház, az 1887-ben alapított Hart Schaffner Marx öltönyeit hordta. Innen került ki az augusztusi denveri demokrata konvención viselt kétgombos tengerészkék öltönye, amelyben fontos beszédet mondott. Ugyancsak H. F. Marx jegyezte a kedd esti elnöki bálon viselt szmokingját. Ugyanez a szabóság készített a diplomáciai programokra ruhatárat az új elnöknek: hat öltönyt, továbbá a már elhíresült egygombos szmokingot, egy blézert és számtalan nadrágot.

A mértéktartó megjelenésen belül csak a nyakkendők hordoznak hangsúlyozott divatelemet. Keskenyek, egyszínűek, gyakran pasztellkékek, néha élénkvörösek. "Az olyan menő képét idézik fel, aki ismeri kora kódrendszerét, az e-mailt és Stevie Wondert kultiválja" - fejtette meg a párizsi Le Figaro Barack Obama ruhatárának üzenetét. 

Bár Barack Obama címlapfotóként pózolt már a Rolling Stone, a Men's Vogue és a Men's Health magazinokban, következetesen elutasította az ismert divattervezők, de még a tíz korábbi elnököt öltöztető Brook Brothers ajánlatait is, pedig ez az utóbbi volt ideáljának, Abraham Lincolnnak, és Bill Clintonnak is a szállítója. Brett Schenck, a Hart Schaffner Marx elnöke nem tartja lehetetlennek, hogy Barack Obama divatimázsa ki fogja emelni a férfikonfekció-ipart a jelenlegi válságból, amelynek következtében ennek az ágazatnak a forgalma 3,5 százalékkal visszaesett. Mint elmondta, rég nem tapasztalt olyan érdeklődést a hivatali öltönyök iránt, mint manapság. "Látható a törekvés az eleganciára, és ez egyre terjed" - mondta egy rádióinterjúban.

A cégvezető szerint Barack Obama öltözködése azt üzeni Amerikának, hogy ismét elsőrendű fontosságú a profi megjelenés. A szabóság, amelyet elhalmoztak rendeléssel, tavasszal piacra dobja az elnöki modelleket tartalmazó kollekcióját. (forrás: MTI, képek: Northfoto)

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek