Tízperces recept: vega töltött cukkini

Kedvelem azokat az ételeket, amelyeket különösebb faxni nélkül el lehet készíteni, friss zöldségeket és mindenféle fűszereket tartalmaznak, viszont húst nem. A piacon a múltkor vettem egy nagy cukkinit, amire külön ki is írták, hogy „tölteni való”, úgyhogy adott volt a vasárnapi ebédem ötlete. A legremekebb, hogy az előkészítése tényleg nem igényel tíz percnél többet, és ebben a hirtelen jött szeptemberi zimankóban melegedhetünk kicsit a tűzhely mellett, amire elkészül a vegetáriánus töltött cukkinink.

Mi kell hozzá (két főre): egy nagyobb darab cukkini, egy kisebb fej hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, kis olivaolaj, fél bögrényi rizs a töltelékhez, egy tojás és némi tejföl a cukkini megkenéséhez.

A rizst teszem fel főni legelőször, hogy elkészüljön, mire megpárolom a többi hozzávalót. A cukkinit félbevágom és kivájom a közepét, a nagyon magos részeket kidobom, a többit felszeletelem. Olivaolajon megpárolom a hagymát, fokhagymát, a cukkini használható részeit, és ízesítem: magától értetődik a só, bors, én kevés oreganót is tettem bele, és jócskán megszórtam curryvel és pirospaprikával, már csak a színhatás érdekében is. A készre főtt rizst belekevertem az egyvelegbe, ráütöttem egy tojást, és az egészet beletöltöttem a cukkini belsejébe. A tetejére kevés tejfölt kentem, de a kalóriatudatosak ettől eltekinthetnek. Előmelegített sütőbe toltam a cukkinit és kábé huszonöt percig sütöttem. Ha van jobb, vegetáriánus cukkiniötlete, azonnal küldje el!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek