Az egyenes haj akkor is kötelező, ha természetellenes

Egy budapesti középiskolai tanárnő említette nekem a minap, hogy a most júniusban végződött tanévben előfordult, hogy ugyanazon angolóra alatt két diáklánytól kellett elvennie a kütyüt, amivel óra alatt matatott - mindkét esetben a hajkiegyenesítőt. A göndörség már a '90-es években is kínosnak számított, ami nem csoda egy olyan évtizedben, amikor a Jóbarátok sztárnői diktálták a hajdivatot, és amikor a közönség elfelejtette, hogy Nicole Kidman haja eredetileg vörös és göndör.

A '80-as években még roppant népszerűségnek örvendett a göndörség, boldog-boldogtalan daueroltatott, ha a természetes fürtösség nem adatott meg neki, de aztán egycsapásra kiment a divatból nagyjából 1990-ben. Azóta azonban nem hogy enyhült volna az egyenességi szigor, hanem csak durvult: immár az afrikai származásúakra is érvényes, akiknek pedig a génjeikben van a göndörség. Már csak azért is érdekes ez, mert az utóbbi évek retrómániája során ha csak pillanatokra is, de a '80-as évek valamennyi jellemzője visszaköszönt - a hatalmas göndör sörényt kivéve. Fenti képeinken az (el)nyomásnak engedő Halle Berry és Beyoncé láthatóak, és amint azt a hajtás után bemutatjuk, a magyar lányokkal együtt manapság valamennyi fekete celeb is szó és kivétel nélkül hajtja igába a fejét a kultúra minden területén.

Ők ketten a közmegegyezés szerint a világ két legbefolyásosabb fekete nője, Condoleezza Rice a politika, Oprah Winfrey pedig a szórakoztatóipar területén. Látjuk-e őket valaha is olyan hajjal, amilyennel egy afrikai származású női születik? Lehetnek ők akármilyen hatalmasak és befolyásosak, ők is csak olyan hajjal mernek nyilvánosan mutatkozni, amilyen az európai nők fején nő.

Szimpatikus kezdeményezés tehát a Vogue fekete száma, de a fekete bőr mellé egy afrikai frizura már nekik sem nagyon fért bele. Elég megnézni a világ három leghíresebb fekete szupermodelljét: Naomi Campbell haja természetesen egyenes, mivel felmenői között kínai származásúak is vannak. Iman következetesen egyenesíttet, Alek Wek pedig állandó kopaszságával bár nem hódol be az egyenességi kényszernek, nem is száll szembe vele. Az ő példája azt mutatja, hogy még mindig elfogadhatóbbnak találunk egy kopasz nőt, mint egy afrikai hajból készített frizurát.

Hogy Rihanna vagy Janet Jackson haját micsoda meló lehet ilyen egyenesen tartani, azt el sem tudom képzelni (illetve el tudom, amióta olvastam Zadie Smith Fehér fogak című zseniális kultregényét). Önnek, kedves olvasó, illetve a budapesti gimnazistáknak feltehetőleg valamivel kevesebb erőfeszítésre van szüksége a göndörületek és a hullámok legküzdésére. Vagy mégsem? Mennyi időt szán ön hetente hajvasalásra? Viszi magával a készüléket iskolába/munkahelyre is? Vagy talán Somával együtt ön is azon kivételek közé tartozik, akik szerint nem kínos természetesen göndör séróval megjelenni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra