Hülye a neve, drága, de habos: Häagen-Dazs

Häagen-Dazs-kóstoló

Két héttel ezelőtt, amikor Pécsen jártam, azt hittem, hogy bűnös módon jobbnál-jobb fagylaltokban fogok dúskálni. Szinte minden lépésen csinos gombócókat kínáló fagyizókba botlottam, általában mindegyiknél nagy volt a forgalom, és az emberek alig néztek fel a gusztusos, krémesnek tűnő, kisebb gyerekfej méretű gombócaikból. Én viszont végül ímmel-ámmal ettem csak meg az első próbagomcócomat, és később hasonlóan jártam egy másik, látszatra csodás fagyival. Bloá, ott is hagytam. Elég a látványfagyiból, ami csak a hűtőpultban pöndörödik olyan szépen, habosan, viszont már a tölcsérben színesen olvadó aromás jéggé változik. A Häagen-Dazs – amely nem olyan régóta kapható Magyarországon – azt állítja, hogy náluk ez a probléma fel sem merülhet, mert fele olyan kevés levegő jut a fagyijukba, ezért sokkal tömörebb és lassabban olvad. Kóstoltuk, ízlelgettük, de még mindig inkább Tarvisióig rohannánk, ha igazi fagyit akarnánk enni.

A furcsa nevű jégkrémcég bemutatóját Ónodi Eszter színésznő egy kétes hitelű anekdotával kezdte. E szerint a Häagen-Dazs márkanévnek is köze van a magyarokhoz (minek nincs?), noha a céget egy lengyel származású bevándorlócsalád alapította Brooklynban 1921-ben. A sztori szerint a név egy Harag András nevű fazon eltorzított nevéből származik, aki feltalálta a poharas jégkrémet. Állítólag a szabadalmaztatás során a korabeli írógépek minősége miatt először kimaradtak az „r”-ek, majd nordikus „en” végződést kapott a név, majd visszapótolták Dezsővé, innen a „zs”. Lehet, hogy ebből semmi nem igaz, és a cég hivatalos álláspontja szerint a márkanevet 1961-ben alkotta meg Reuben Mattus, az alapítók fia.

Az egész világon kapható, az Egyesült Államokban a Ben & Jerry’s (nyamm) fő riválisának tekintett fagyi nemrég kapható Magyarországon néhány csemegeboltban, és az Arena Plazában is nyitottak üzletet és nemsokára a belvárosban is nyílik egy. A cég leginkább a vaníliájára büszke, amelynek alapanyagát Madagaszkárról szállítják, egyébként pedig hangsúlyozzák a természetes összetevőket és a mesterséges adalékok teljes hiányát. Részben ebből is következik a borsos ár, egy gombóc kb. 600 forintba kerül, ami egyáltalán nem mondható olcsónak, viszont ez 9 dkg fagyit jelent. A gyártási technológiájuk más, mint egyéb fagyiké: fél liter átlagfagylalt általában fél liter levegőt tartalmaz, míg a Häagen-Dazs csak 15 % levegőt kever hozzá a fagyihoz habosítás közben. Ettől dús és krémes. Az epres túrótorta, dulce de leche (tejkaramella), belga csokoládé, pekándió vagy trüffeles kávéjégkrém mellett kínálnak szorbét is, állítólag a magyarok viszik a málnaszorbét, mint a cukrot. Önnek megér pár nyalintás ennyi pénzt? Ha nem, hol fagyizik legszívesebben?

Oszd meg másokkal is!
Mustra