Piac, ahol a vevőt hallal csapkodják

„Na még egy hal, így már három együtt kerül 15 euróba! Elviszed?” – ilyeneket, meg ennél sokkal durvábbakat kiabálnak öblös hangjukon a hamburgi halpiac árusai a leendő vevőnek. Aki épp a szombat esti bulit vezeti le, nézelődik, reggelizik, vagy – ami a leglogikusabb - vásárol, mondjuk ötféle szobanövényt 16 euróért.
 
Az árusok szünet nélkül beszélnek, rikácsolnak, halakkal pofozzák a vevőket, banánokat dobálnak a tömegbe, rendre utasítják a vásárlókat, szóval folyamatosan életben tartják az interakciót. És közben árulják az óriási kosarakba zsúfolt gyümölcsöket, papírba csomagolt halakat stb.
 
A több mint 300 évre visszatekintő Hamburger Fischmarkt, azaz a halpiac nyáron vasárnaponként reggel öttől fél tízig tart Hamburg Altona nevű városrészében. És noha nagy arányban keresik fel turisták, a helyieknek is fontos, mivel elég olcsón, 10-12 euróért lehet szert tenni óriási kosár gyümölcsre, három-öt euróért halas szendvicsre, de akár giccses szuvenírbögrét, brazil zászlót, virágot, csokoládét és csiricsáré használati tárgyat is lehet venni.
 
Mi reggel fél hétkor érkeztünk, amikor éppen egy rock koncert fejeződött be a halpiac egyetlen fedett részén, a csarnokban, sokan az éjszakai utolsó, mások pedig a reggeli első sörüket fogyasztották. Úgyhogy a vásárláson és nézelődésen kívül a piac szociális funkciókat is betölt, főleg a helyiek körében. Olyanoknak semmiképp nem ajánljuk, akik rettegnek attól, hogy idegenek szólítsák meg őket. Mindenki másnak egy MUSS! 
 
Oszd meg másokkal is!
Mustra