A tökéletes hamburger nyomában

Olvasási idő kb. 4 perc

New Yorkban a hamburger reneszánszát éli. A legmenőbb és legdrágább éttermek étlapjain főételként szerepel, és simán elkérnek érte akár hatvan dollárt is. A klasszikus sima, sajtos és baconos mellett a városban van gombás, fetás, tonhalas, olivás, articsókás, libamájas, bio- nem bio és Kobe-marhából készült verzió is. Vannak éttermek, ahol kamerával figyelik a hamburgerre váro hosszú sorokat, a Shakeshackben pedig a rendelés után kis elektromos kütyüt kapunk, ami rezgéssel jelzi, ha elkészült a hamburgerünk, azaz  már csak percek kérdése és ehetünk.

A Time Out 2007/8-as kiadása hosszú sorokat szentel a hamburgernek, és részletes tanácsokkal látja el a látogatókat: akik hatalmas fehér tányéron, előkelő környezetben szeretnének hamburgert enni Manhattan közepére, akik viszont bevállalósabb ízekre vágynak – akár pestóra és parmezánra a húson- , azok Brooklynba menjenek. A New York Magazine külön entitásként kezeli a New York-i hamburgert, éppúgy mint Anthony Bourdain, aki egy fél epizódot is szentelt ennek a témának. Ahány séf és szerkesztő, annyiféle kedvenc hely és titkos tipp, egyben azonban mindenki egyetért, hogy a West Village-ben található Corner Bistro klasszikus hamburgerben verhetetelen. Ezért, - és mert a Lonely Planet New Yorkban egyáltalán nem szerepelt - el is mentünk megkóstolni.


Maga a hely is megérne egy látogatást, annyira jól ki van találva. Az eleve meglehetősen karakteres West Village egyik sarkán található bárban törzsvendégek üldögélnek a sötét fapultnál, megy a tévé, itt-ott egy kisebb, jól öltözött társaság munka után a munkáról beszélget,  a morózus, testes csapos pedig felismeri és kioktatja azt a vendéget, aki tegnap fizetés nélkül távozott. Majd a rövid jelenet után egy pillantással instruálja az angolul alig értő pincért, hogy vegye fel a rendelésünket.

Lévén, hogy a világhírű hamburger miatt jövünk, elég célratörően rendelünk. Hamburgert, sajttal és baconnal, sültkrumplit és kólát. A várakozással teli négy percben pedig körbe-körbe pillantunk és csendben konstatáljuk hogy ez tényleg teljesen olyan, mint amilyennek elképzeltük. Nos, sajnos nem egészen.

A Corner Bistro hamburgere ugyanis nem egy nagy szám. Jó, de nem annyira. A krumpli teljesen szárazra égett, nyilvánvalóan nem is friss, éppúgy mint a hamburger, ami egy egész picit hideg belül. Az igazi probléma viszont az, hogy túl vastag a hús. És ez most nem csajos kifogás, mert kifejezetten szeretjük a vörös húst, a Pampasban pedig simán megesszük a közepes méretű steaket. Itt az a gond, hogy a hús vastagságának köszonhetően egyszerűen maradnak olyan részek, amiknek nincs íze. Illetve van, de az leginkább a fűrészporra emlékeztet, amin csak ront, hogy túlságosan át van sütve. Ha pontoznánk, és most pontozunk, jóindulattal adunk egy hármast az egészre.


Nem tudjuk megfejteni, hogy velünk van-e a baj, de ha álmunkban felkeltenének, a hamburger szóról hamarabb ugrana be a kilencvenes évek Moszkva téri hamburgere, mint a Bourdain által istenített Corner Bistro burgere. Továbbá abban is biztosak vagyunk, hogy bármilyen no name dinerbe beesve ettünk volna ehhez hasonlót, vagy ennél sokkal jobbat.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek