Bejelentette a Magyar Nemzeti Bank: ilyen forintcímletek jönnek

GettyImages-1784250867
Olvasási idő kb. 2 perc

Új külsejű forintokat ad ki a Magyar Nemzeti Bank. A jövő évben összesen tizennégy témában 24 emlékérme készül majd.

Egy arany, nyolc ezüst és öt más színesfém-emlékérme szerepel az MNB 2025-ös emlékérme programjában, melynek keretében az értékközvetítő szerep minél szélesebb körű érvényesülése érdekében a nemesfém emlékérmék mellett azoknál kedvezőbb árú, színesfém változatok is készülnek majd. 

A nyilvánosan meghirdetett konzultáció során beérkezett észrevételek és ajánlások alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kialakította és nyilvánosságra hozta a 2025. évi emlékérme-kibocsátási programját.

Újabb forintokkal bővülnek a hazai emlékérmék
Újabb forintokkal bővülnek a hazai emlékérmékKomka Péter / MTI

Új forintokkal bővülnek az érmesorozatok

Várhatóan tizennégy tematikában összesen 24 emlékérme jelenik meg jövőre, melynek részeként nyolc korábban megkezdett, népszerű emlékérme-sorozat is folytatódik a jövő évben. 

A 2021-ben indult Országépítő királyok Árpád dinasztiájából megnevezésű sorozat az I. Szent László tiszteletére megjelenő arany, ezüst és színesfém emlékérmékkel gazdagodik, melyek közül az egy unciás színarany érme a jövő évi kibocsátások legértékesebb darabja.

Két ezüst emlékérme-sorozat is folytatódik jövőre: a hazai vármegyéket és vármegyeszékhelyeket bemutató sorozat új tagja a betűrendet követve Békés vármegye és Békéscsaba emlékére készül.

A téglalap alakú emlékérméket felvonultató Nemzeti parkok sorozat új eleme az Aggteleki Nemzeti Park jellegzetességeit mutatja be.

Színesfém formában megfizethetőbbek az emlékérmék

Népszerű színesfém emlékérme-sorozatok is bővülnek jövőre, például a több évtizedes múlttal rendelkező, magyar mérnököket és feltalálókat bemutató sorozatban Telkes Mária, a napenergia kutatásának egyik hazai úttörője tiszteletére négyszögletű színesfém emlékérmét tervez az MNB kibocsátani. Egy másik színesfém érmén a Vöröskereszt egykori székháza jelenik majd meg.

Folytatódnak a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, a magyar népmesék rajzfilmsorozat egy-egy epizódját és a nemzeti emlékhelyeket bemutató színesfémsorozatok is.

2025-ben egy magyar pásztorkutya, a kuvasz, az A szorgalmas és a rest leány meséje, valamint  a Budai várnegyed nemzeti emlékhely jelenik meg emlékérméken a fent említett sorozatokban.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek