Alkoholmentes január: a felén túl így biztos, hogy nem fogod feladni

GettyImages-1193260469 (2)

Az elmúlt év végi eszem-iszom után sokan elhatározzák, hogy januárban egy korty alkoholt sem isznak. De ahogyan a fogyókúrát, úgy a Száraz januárt is sokszor könnyebb feladni, mint következetesen végigvinni. Ha meg is ingunk, nem feltétlenül kell kudarccal számolni, ha megfogadjuk egy olyan életmód-tanácsadó intelmeit, aki maga is felhagyott az ivással.

Íme három ötlet, amivel a hónap hátralévő részében motiválhatod magad a Száraz január befejezésére akkor is, ha már nagyon vágysz egy finom italra.

Alkohol nélkül is túlélhető a január

Amanda Kuda életvezetési tanácsadó hat évvel ezelőtt épp a Száraz január miatt hagyta abba az ivást, és azóta is minden gond nélkül tartja fogadalmát, egyetlen korty alkoholt nem fogyasztott 2017 első napja óta. A szakember saját bőrén tapasztalta meg, hogyan lehet alkohol nélkül túlélni a januárt.

Nem éri meg feladni az alkoholmentes Száraz januárt, ha már a felén sikerrel túl vagyunk
Nem éri meg feladni az alkoholmentes Száraz januárt, ha már a felén sikerrel túl vagyunkPeter Dazeley / Getty Images Hungary

Kuda saját bevallása szerint soha nem vitte túlzásba az alkoholfogyasztást, ennek ellenére szükségét érezte, hogy csatlakozzon a kihíváshoz. 

Ahogy teltek a szeszmentes napok, egyre jobban érezte magát alkohol nélkül, mint mondta, igazán felszabadító és erőt adó érzés volt, hogy nem szegi meg a szabályokat.

Januárt követően sem hagyott fel az absztinenciával, immár hat éve absztinens.

Így nem vallasz kudarcot

Miután az év első hónapja a feléhez ért, a Száraz január kihívás résztvevői közül többen úgy érezhetik, hogy megingott az akaraterejük. Azért, hogy ne fulladjon kudarcba a teljesítés, íme néhány tipp, amellyel a Száraz január sikerrel befejezhető.

1. Ne félj nemet mondani

Ha azt a célt tűzted ki maga elé, hogy idén januárban nem iszol alkoholt, ne engedj azoknak a csábításoknak, ahol ezt a fogadalmadat megszegnéd. Számolnod kell azzal, hogy lesznek olyanok, akik megpróbálnak rábírni az ivásra. Ha úgy érzed, hogy nincs elég akaraterőd nemet mondani, ebben az egy hónapban inkább kerüld azokat a baráti vagy egyéb társaságokat, összejöveteleket, ahol elcsábulhatnál.

2. Keress valami más elfoglaltságot

Ha azt gondolod, hogy pénteken vagy szombaton nincs más lehetőséged, mint elmenni a barátokkal bulizni és iszogatni, akkor nagyon tévedsz. Gondold végig, milyen más, új lehetőségek tennének boldoggá, szabadidődben mi szórakoztatna igazán. Ébreszd fel a kíváncsiságodat, fordulj az irodalom, a kézműveskedés, a művészet vagy akár zenei események felé. Így nem csupán új hobbit, hanem akár új ismeretségeket is szerezhetsz.

3. Ne felejtsd el, milyen másnaposnak lenni

Ha még mindig úgy érzed, nem sikerült elhessegetni a gondolatot az alkoholról, gondolj arra, miért szántad rá magad a kihívásra, amiben nyilván közrejátszott az is, hogy milyen kellemetlen tünetekkel jár a másnaposság. Ne feledd, ha megszeged a szabályt, annak súlyos ára lesz, másnap nagyon rosszul fogod érezni magad testileg és lelkileg is.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra