6 menő trükk, amivel a minilakásod sokkal kényelmesebb lesz

Van az úgy, hogy az ember épp nem engedhet meg magának egy több száz négyzetméteres haciendát, bármennyire is lenne rá igény. Ezzel az álommal pillanatok alatt nem is nagyon lehet mit kezdeni, ám arra már nagyon is jó tippek születtek már, hogy egy-egy minigarzon sokkal, de sokkal kényelmesebb, stílusosabb és a lehető legtágasabb legyen. Erre hoztunk most néhány ötletet.

Aki már olvasott lakberendezési magazint, fejből fújja, hogy minden pici térnek jót tesznek a világos színek, a tükröződő felületek. Az sem nagy megfejtés, hogy ha épp egy minigarzonban élünk, igyekezzünk kisebb, praktikusabb, bútorokat beszerezni és minden lehetséges apró helyre kihúzható, beépített és rejtett tárolókat varázsolni. Vannak azonban olyan tippek is, amik nem ennyire egyértelműek, mégis sokat segíthetnek abban, hogy több teret varázsolj a lakásba a segítségükkel.

1. Legyen a minikonyhád tényleg mini!

A konyhaszekrények sokszor előre megadott méretben készülnek, így ajánlják őket a prospektusokban, de ettől még neked nem kötelező egy egész alsó és felső sort, gáztűzhelyt és négy főzőlapot venned. Ha nem éltek sokan a lakásban, nem tartasz nagyobb partikat, vagy nem vagy épp konyhatündér, két mobil főzőlap is bőven elég lehet, amiket csak akkor veszel elő, amikor használod. A felszabaduló hely étkező- vagy munkalapként is funkcionálhat, amikor nem éppen a pacalleves rotyog a tetején. Rúgd fel nyugodtan a szabályokat, ha úgy látod, hogy elvagy két alsó szekrénnyel, egy főzőlappal és egy minisütővel a következő 5 évben: nem kell gigakonyhát berendezned, csak azért, mert így szokás. A felszabaduló hely a ruhák, könyvek tárolására, vagy egy mini dolgozósarok kialakítására éppen tökéletes lesz. 

Lehet, hogy neked sem kell ennél nagyobb konyha.
Lehet, hogy neked sem kell ennél nagyobb konyha.Fotó: Madhourse / Getty Images Hungary

2. Válassz intelligens, kihúzható bútorokat!

Ha néhány évre tervezel a minilakásban, érdemes lehajtható asztalt, ágyat, átalakítható kanapét venned, mert ezekkel rengeteg helyet spórolhatsz. Létezik már felhajtható ágy, aminek köszönhetően hatalmas tárolóterülettel leszel gazdagabb, de teljesen a fal síkjába lenyitható dolgozósarok is. A galériára vezető lépcsőket is kialakíthatod úgy, hogy fiókos tárolóként funkcionáljanak, és a lépcső alatti részből is könnyedén lehet gardróbszekrény. Ha néha fogadsz vendégeket, és szükséged van még több helyre, érdemes többfunkciós bútorokban gondolkodnod. 

Ez egy jól kihasznált tér a lépcső alatt.
Ez egy jól kihasznált tér a lépcső alatt.Fotó: Bilanol / Getty Images Hungary

3. Legyen a tér minél nyitottabb!

Ha van lehetőséged rá, szabadulj meg a helyiségeket elválasztó falaktól, és inkább színekkel, burkolatokkal, szellős polcokkal oldd meg a lakás egyes funkcióinak elkülönítését. Még jobb, ha még ezt sem várod el magadtól, és ugyanazt a világos falszínt és hasonló színű burkolatot használod az összes helyiségben. A nagyobb térérzet érdekében a hálófülkét akár tolóajtós vagy függönyös megoldással is leválaszthatod, ha épp látogatóba érkezik valaki. Minden más esetben még nagyobb lesz otthon a tér, így nem érzed majd azt, hogy egy lyukban élsz. 

4. Legyen az ágyad környéke minél jobban beépítve!

Egy jó asztalossal akár több irányból is körbeépítheted az ágyat, így teremtve még több teret a pakolászásnak. Lehet, hogy az így megépített minigalérián már nem marad hely nagyobb bálok, céges rendezvények megtartására, de ha az épp nem szezonális ruhák, bőröndök vagy könyvek elférnek, már megérte. A két oldalon kialakított polcok, fiókok vagy szekrénykék könyvek, iratok, dekorációs tárgyak, tálaláshoz szükséges eszközök jó tárolói lehetnek. Ha nem felnyitható tárolós az ágy, akkor is elfér alatta legalább 3 fiók, zárt cipőtároló vagy könyvespolc – ezt is érdemes kihasználnod.

Két oldalról is beépítheted az ágy melletti területet.
Két oldalról is beépítheted az ágy melletti területet.Fotó: onurdongel / Getty Images Hungary

5. Használj vizuális trükköket!

Nemcsak a tükrök a barátaid, hanem a csíkok is. Attól függően, hogy merre nagyítanád a teret, használj függőleges vagy vízszintes csíkozású tapétát, így amerre a csíkok futnak, optikailag abba az irányba nyújtod meg a teret. Hasonló funkciót töltenek be a mennyezettől a padlóig érő függönyök, vagy a vízszintesen elhelyezett, sorban kirakott faliképek és dekorációk is.  

6. Legyen minél több fény a lakásban!

A kis helyiségek számára elengedhetetlen a lehető legtöbb fény bejutása, így a lehető legnyitottabbnak érzed majd a teret. Az észak felé, gangra néző vagy földszinti lakások különös figyelmet igényelnek, ám nem lehetetlen világossá varázsolni őket. Ebben is segítenek a világos színek, tükröződő felületek, extra fényforrások, hangulatfények. Ha épp hátul, a fényforrástól távol van az udvarra néző lakásod, akár üvegtéglában is gondolkodhatsz: egy-egy keskeny csík is életmentő egy ablak nélküli helyiség számára. Ha megoldható, a tetőablak is szuper megoldás, ami jó sok természetes nappali fényt enged be a szobába.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.