Tampont vagy betétet egészségesebb használni?

GettyImages-623888790

Ősrégi dilemmát okoz a nőknek, hogy tampont vagy betétet jobb-e használni, és persze ezen a kettőn kívül is létezik még más választási lehetőség.

Ha veled is előfordult már, hogy reggel, amikor felébredsz, olyan, mintha az édes álmok után egy bűnügy kellős közepébe keveredtél volna, akkor a legnagyobb szárnyas betét valószínűleg a listád elején van bevásárláskor. Aztán, amikor a ragadós szárnyak kellemetlen érzést okoznak, valószínűleg megint a tamponra voksolsz. 

Manapság egyébként már ennél sokkal több lehetőség is van, ilyen az intimkehely, a mosható betét vagy a menstruációs bugyi. Összeszedtük a legnépszerűbb menstruációs termékek előnyeit és hátrányait. 

Még mindig a tampon a legnépszerűbb

Ezek a kis pamuthengerek jelenleg a legnépszerűbb menstruációs termékek. Nyilván ahány márka, annyiféle, van például csavart bordázatú, hiperszuper nedvszívó, óriási méretű, és extrán drága is. Vitathatatlanul a tamponok előnyei közé tartozik, hogy nincs szükség óriási helyre a táskádban ahhoz, hogy magaddal vidd őket, de akár a zsebedben is elférnek, szóval elég jó, amikor nem egy extranagy szárnyas betét lóg ki a farzsebedből, amikor a munkahelyeden mész a mosdóba. 

További előny, hogy a tampon lehetővé teszi, hogy úszni menj – csak a zsinórra vigyázz! –, edzéshez a legkényelmesebb menstruációs termék, és ha megfelelően fel tudod helyezni, és éppen nem görcsöl a hasad, nem is érzed, hogy éppen menstruálsz. 

Azonban, mint minden legszuperebb dolognak, a tamponnak is van hátránya vagy éppen kockázata, a legnagyobbat ezek közül úgy nevezzük, hogy toxikussokk-szindróma (TSS). A fertőzés ritka, de életveszélyes is lehet. Szvitacs Alexa paralimpiai asztaliteniszező például átesett a fertőzésen, és először intenzív osztályra került, majd mesterséges kómába helyezték, mert a létfontosságú szervei elkezdtek leállni. Később aztán – a paralimpikon elmondása alapján orvosi műhiba miatt – amputálni kellett könyök alatt a bal karját és a lábujjait. 

A TSS miatt egyébként 1980-as években változtattak a tamponok összetételén, és több szupernedvszívó tampont is kivontak a forgalomból. Az ilyen incidensek azóta csökkentek, de a fentebbi példa alapján nem szűntek meg. 

A TSS kockázatának csökkentése érdekében érdemes lehet kevésbé nedvszívó tampont használni, és a lehető leggyakrabban cserélni. Ha teheted, váltogasd a tampont és a betétet, amikor erős a vérzésed, és ha lehet, ne hagyd fent egész éjszakára – javasolja a Healthline

Egyéb hátrány lehet, hogy a tampon felhelyezése kellemetlen lehet, amikor már gyengébb a vérzésed, és egyébként az sem az előnyök sorát gazdagítja, hogy évente több millió tampon és a csomagolásuk kerül a hulladéklerakókba.

Azért a betétek sem utolsók

A betéteket elég sokat fejlesztették, mire hordozható méretűek lettek. Gondolj bele, valamivel jobb, mint ha egy egész pelenkával kéne egy kávézóban a mosdóba menni. A betétek nagyszerűek, ha éppen most léptél be a menstruáló nők világába, vagy nehézségeid akadnak a tamponhasználattal. 

Előnyeik közé tartozik, hogy nem kockáztatod az egészségedet használatukkor, ugyanis nincs TSS-kockázat, éjszaka is használhatod, és nem kell belenyúlnod a hüvelyedbe. A hátrányai közé soroljuk, hogy bár vékonyabbak, mint valaha, van olyan ruházat, ami alatt látszanak. Nem arról van szó, hogy rejtegetned kéne a menstruációdat, de nyilván nem akarsz egész nap azon rágódni, hogy vajon kikandikálnak-e valahogy a betéted szárnyai. 

Úszni nyilván nem lehet betéttel – illetve lehet, csak valószínűleg elég kellemetlen helyzetbe sodrod magad –, és a környezeti tényező itt sem elhanyagolható, illetve bármennyire is próbálják megoldani a gyártók, hogy a betét ne mozduljon el, azért ez alkalomadtán előfordul.

Aztán ott vannak az intimkelyhek is 

Ezek szilikonból készült rugalmas kis csészék, amelyeket a hüvely belsejében kell hordani, így felfogják a menstruációs vért. Fontos rögzíteni, hogy nem minden kehely többször használatos.

Előnyei közé tartozik, hogy ami többször használatos, azt értelemszerűen újra tudod használni, csak öblítsd le, és viseld újra! Ezzel pénzt is megtakaríthatsz, és kevesebb szemetet is termelsz. Ha akarod, viselheted akár 12 órán át, többféle színben, méretben és stílusban találhatsz ilyen terméket a drogériák polcain. Lehet úszni a használata közben, és nem zavarja meg a hüvely pH-értékét sem. 

Hátránya viszont, hogy az ujjaddal ki kell halászni a hüvelyedből, majd meg kell tisztítanod. Ha nagyon erős a vérzésed, akkor nem bír ki 12 órát, illetve ha spirálod van, akkor a kehellyel megránthatod a szerkezet végét. A kelyhek latexet tartalmaznak, ezért ha allergiás vagy rá, szánj időt a címke elolvasására. 

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra