Így tisztítsd meg a sütőrácsot a ráégett szennyeződésektől sikálás nélkül

GettyImages-1024088002

Mivel a sütőrács nincs annyira szem előtt, és a háztartásban mindig akad valami sürgetőbb feladat, tisztítása általában csak akkor kerül napirendre, amikor már ragad a zsírtól, így nem halogatható tovább.

Sokan ilyenkor eszmélnek rá, hogy a ráégett szennyeződések lesikálása szinte lehetetlen feladat. Nemcsak azért, mert komoly izommunkát kíván, hanem azért is, mert a rácsok találkozásainál lévő apró hézagokhoz nehezen lehet hozzáférni. Ezzel a problémával szembesült a Washington Post szerzője, Aaron Hutcherson is, aki többféle módszert is kipróbált, mire megtalálta az optimális megoldást.

Hogyan érdemes megtisztítani a sütőrácsot?

Az első tisztázandó kérdés, hogy a sütőrács mosogatógépben mosható-e (ezt a használati útmutatóban tudod ellenőrizni). Ha igen, akkor viszonylag könnyű dolgod van, hiszen a gép elvégzi helyetted a piszkos munkát. Egyébiránt viszont ne kockáztass vele, mert a végén még úgy jársz, mint Hutcherson, aki a saját kárán tanulta meg, hogy sütőrácsát nem lehet mosogatógépben tisztítani. Ezt néhány rozsdafolt tette egyértelművé.

A sütőrácsot általában makacs, zsíros szennyeződések borítják
A sütőrácsot általában makacs, zsíros szennyeződések borítjákirkus / Getty Images Hungary

Az újságíró ezután több kollégájával konzultált, illetve némi kutatómunkát is végzett, míg végül arra jutott, hogy a legjobb eredményt az alábbi módszer hozza:

  • Tölts fel egy peremes tepsit meleg, mosogatószeres vízzel, és állítsd bele a sütőrácsot. Ha nem fér el benne, akkor engedj annyi vizet a kádba vagy a zuhanytálcába, hogy éppen ellepje.
  • Hagyd ázni legalább 8 órán át, hogy fellazuljanak a szennyeződések.
  • Töröld át a sütőrácsot egy szivaccsal vagy kefével, a nehezen elérhető helyekhez pedig használj egy régi fogkefét. Ha elegendő időt hagytál az áztatásra, a szennyeződések így már sikálás nélkül is megadják magukat.
  • A megtisztított sütőrácsot folyó víz alatt alaposan öblítsd le, majd egy tiszta ruha segítségével töröld szárazra.

A mosogatószer helyett alternatív megoldásként kipróbálhatod az ecetet vagy a szódabikarbónát is. Az utóbbit egyszerűen add hozzá az áztatóvízhez, vagy egy kevés vízzel pasztát képezve vidd fel közvetlenül a rácsra, majd várj néhány órát, hogy kifejtse hatását.

Az illesztéseknél különösen nehéz megtisztítani
Az illesztéseknél különösen nehéz megtisztítaniEvan Kissner / Evan's Studio / Getty Images Hungary

Végső mentsvárként még mindig ott a lehetőség, hogy beszerezz egy bolti sütőtisztítót vagy grilltisztító spray-t, amely hatékonyan oldja a zsírt. Ennek azonban megvan az a hátránya, hogy erős vegyszereket tartalmazhat, ami nem feltétlenül szerencsés egy olyan felületnél, melyet ételek készítésére használsz.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra