Sokan ilyenkor eszmélnek rá, hogy a ráégett szennyeződések lesikálása szinte lehetetlen feladat. Nemcsak azért, mert komoly izommunkát kíván, hanem azért is, mert a rácsok találkozásainál lévő apró hézagokhoz nehezen lehet hozzáférni. Ezzel a problémával szembesült a Washington Post szerzője, Aaron Hutcherson is, aki többféle módszert is kipróbált, mire megtalálta az optimális megoldást.
Hogyan érdemes megtisztítani a sütőrácsot?
Az első tisztázandó kérdés, hogy a sütőrács mosogatógépben mosható-e (ezt a használati útmutatóban tudod ellenőrizni). Ha igen, akkor viszonylag könnyű dolgod van, hiszen a gép elvégzi helyetted a piszkos munkát. Egyébiránt viszont ne kockáztass vele, mert a végén még úgy jársz, mint Hutcherson, aki a saját kárán tanulta meg, hogy sütőrácsát nem lehet mosogatógépben tisztítani. Ezt néhány rozsdafolt tette egyértelművé.

Az újságíró ezután több kollégájával konzultált, illetve némi kutatómunkát is végzett, míg végül arra jutott, hogy a legjobb eredményt az alábbi módszer hozza:
- Tölts fel egy peremes tepsit meleg, mosogatószeres vízzel, és állítsd bele a sütőrácsot. Ha nem fér el benne, akkor engedj annyi vizet a kádba vagy a zuhanytálcába, hogy éppen ellepje.
- Hagyd ázni legalább 8 órán át, hogy fellazuljanak a szennyeződések.
- Töröld át a sütőrácsot egy szivaccsal vagy kefével, a nehezen elérhető helyekhez pedig használj egy régi fogkefét. Ha elegendő időt hagytál az áztatásra, a szennyeződések így már sikálás nélkül is megadják magukat.
- A megtisztított sütőrácsot folyó víz alatt alaposan öblítsd le, majd egy tiszta ruha segítségével töröld szárazra.
A mosogatószer helyett alternatív megoldásként kipróbálhatod az ecetet vagy a szódabikarbónát is. Az utóbbit egyszerűen add hozzá az áztatóvízhez, vagy egy kevés vízzel pasztát képezve vidd fel közvetlenül a rácsra, majd várj néhány órát, hogy kifejtse hatását.

Végső mentsvárként még mindig ott a lehetőség, hogy beszerezz egy bolti sütőtisztítót vagy grilltisztító spray-t, amely hatékonyan oldja a zsírt. Ennek azonban megvan az a hátránya, hogy erős vegyszereket tartalmazhat, ami nem feltétlenül szerencsés egy olyan felületnél, melyet ételek készítésére használsz.

Mentes Anyu szakácskönyvek
„A kevesebb több. A mentes jobb."
Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.
A könyvekbe most betekintést nyerhetsz.
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:
- Tartalomjegyzék
- Előszó
- Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
- + 1 recept is!
Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!
hirdetés