Így tisztítsd meg a sütőrácsot a ráégett szennyeződésektől sikálás nélkül

GettyImages-1024088002

Mivel a sütőrács nincs annyira szem előtt, és a háztartásban mindig akad valami sürgetőbb feladat, tisztítása általában csak akkor kerül napirendre, amikor már ragad a zsírtól, így nem halogatható tovább.

Sokan ilyenkor eszmélnek rá, hogy a ráégett szennyeződések lesikálása szinte lehetetlen feladat. Nemcsak azért, mert komoly izommunkát kíván, hanem azért is, mert a rácsok találkozásainál lévő apró hézagokhoz nehezen lehet hozzáférni. Ezzel a problémával szembesült a Washington Post szerzője, Aaron Hutcherson is, aki többféle módszert is kipróbált, mire megtalálta az optimális megoldást.

Hogyan érdemes megtisztítani a sütőrácsot?

Az első tisztázandó kérdés, hogy a sütőrács mosogatógépben mosható-e (ezt a használati útmutatóban tudod ellenőrizni). Ha igen, akkor viszonylag könnyű dolgod van, hiszen a gép elvégzi helyetted a piszkos munkát. Egyébiránt viszont ne kockáztass vele, mert a végén még úgy jársz, mint Hutcherson, aki a saját kárán tanulta meg, hogy sütőrácsát nem lehet mosogatógépben tisztítani. Ezt néhány rozsdafolt tette egyértelművé.

A sütőrácsot általában makacs, zsíros szennyeződések borítják
A sütőrácsot általában makacs, zsíros szennyeződések borítjákirkus / Getty Images Hungary

Az újságíró ezután több kollégájával konzultált, illetve némi kutatómunkát is végzett, míg végül arra jutott, hogy a legjobb eredményt az alábbi módszer hozza:

  • Tölts fel egy peremes tepsit meleg, mosogatószeres vízzel, és állítsd bele a sütőrácsot. Ha nem fér el benne, akkor engedj annyi vizet a kádba vagy a zuhanytálcába, hogy éppen ellepje.
  • Hagyd ázni legalább 8 órán át, hogy fellazuljanak a szennyeződések.
  • Töröld át a sütőrácsot egy szivaccsal vagy kefével, a nehezen elérhető helyekhez pedig használj egy régi fogkefét. Ha elegendő időt hagytál az áztatásra, a szennyeződések így már sikálás nélkül is megadják magukat.
  • A megtisztított sütőrácsot folyó víz alatt alaposan öblítsd le, majd egy tiszta ruha segítségével töröld szárazra.

A mosogatószer helyett alternatív megoldásként kipróbálhatod az ecetet vagy a szódabikarbónát is. Az utóbbit egyszerűen add hozzá az áztatóvízhez, vagy egy kevés vízzel pasztát képezve vidd fel közvetlenül a rácsra, majd várj néhány órát, hogy kifejtse hatását.

Az illesztéseknél különösen nehéz megtisztítani
Az illesztéseknél különösen nehéz megtisztítaniEvan Kissner / Evan's Studio / Getty Images Hungary

Végső mentsvárként még mindig ott a lehetőség, hogy beszerezz egy bolti sütőtisztítót vagy grilltisztító spray-t, amely hatékonyan oldja a zsírt. Ennek azonban megvan az a hátránya, hogy erős vegyszereket tartalmazhat, ami nem feltétlenül szerencsés egy olyan felületnél, melyet ételek készítésére használsz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra