3+1 megfontolásra érdemes életvezetési tanács az informatikai zsenitől, Steve Jobs-tól

GettyImages-51937382
Olvasási idő kb. 3 perc

Különleges emléknap a mai: az Apple-társalapító és vezér, Steve Jobs 2011. október 5-i halálát követően a rajongók azonnal emléknap szervezésébe fogtak, hogy így róják le tiszteletüket az informatika zseniális úttörője előtt. Az egyszeri alkalomnak szánt Steve Jobs-nap végül évente, minden október 14-én (egyesek által október 16-án) megrendezett eseménnyé vált, amelyet Jerry Brown kaliforniai kormányzó is jóváhagyott.

Az ellentmondásos zseniként ismert, mindössze 55 évesen elhunyt üzletember nemcsak forradalmi találmányokat és egy globális cégbirodalmat hagyott maga mögött, de élete során rengeteg bölcs tanácsot és hasznos gondolatot is megfogalmazott. Az idei Steve Jobs-nap alkalmából felelevenítjük azokat a gondolatait, melyeket a Stanford Egyetem végzőseivel osztott meg 2005-ben.

Az Apple-vezér ekkor már egy éve küzdött a hasnyálmirigyrák egy ritka változatával, és előadásában arra próbált meg rávilágítani, hogyan hozzuk ki a lehető legtöbbet az életből, miközben tudjuk, hogy időnk a Földön nagyon is véges.

1. Meríts erőt a végességből

Előbb-utóbb rá fogsz döbbeni, hogy nem élhetsz örökké – néhány röpke évtized, és földi létezésednek vége, minden, ami jelenleg vagy, a sírba száll. Amikor ezt tudatosítod magadban, először nyilván megdöbbensz, elkeseredsz, idővel azonban erőt merítesz belőle és rájössz, hogy épp a végesség ad célt az életednek: mivel ketyeg az óra, nem töltheted az idődet felesleges dolgokkal, nem ragadhatsz le olyanoknál, amik csak hátráltatnak és semmilyen hasznuk nincs számodra. Miután rájöttél, mennyire értékes minden pillanat, sokkal kevesebb időt és energiát pazarolsz arra, ami nem fontos, és igyekszel minél inkább megvalósítani azt, amiről úgy gondolod, ez életed igazi célja.

2. Kérdezd meg magadtól: elégedett vagy az életeddel?

„Éld úgy minden napodat, mintha az lenne az utolsó, mert egy nap valóban úgy lesz” – Jobs 17 éves korában olvasta ezt az idézetet, melynek hatására évtizedeken át minden reggel a tükör elé állt és számon kérte saját magát: ha ez lenne életed utolsó napja, akkor is mindent ugyanígy csinálnál, mint most? Nem válasz esetén – különösen ha hosszabb időn át folyamatosan kitartott ez a nem – tudta, hogy valamin változtatnia kell. Érdemes időről időre feltenned a kérdést magadnak: elégedett vagy-e azzal, aki ma vagy, sikerült-e azt az életet élned, amelyre vágytál, és ha nem, mi az, amin változtatnod kell? Az egészséges és őszinte önvizsgálat rávilágíthat, hol siklottak félre a terveid és hogyan térhetsz vissza a helyes irányba.

GettyImages-177454317
Michael L Abramson / Getty Images Hungary

3. Valósítsd meg önmagad, ne elégedj meg kevesebbel

Sokan feladják, sőt elfelejtik álmaikat, ambícióikat és belenyugszanak abba, amiről úgy gondolják, ezt kapták az élettől – az évek leperegnek, és végül úgy érzik, elvesztegették a világban töltött idejüket. Rengeteg tehetség vész el, mert azt hiszik, ráérnek még megvalósítani önmagukat, pedig idejük nagyon is véges – emlékeztesd magad erre, és ne hagyd, hogy a kényelem, a lustaság, az „ej, ráérünk arra még” mentalitás eltérítsen az útról, amit választottál magadnak. Legyen életcélod – ha épp nincs, az nem gond, ilyen esetben érdemes körülnézni, önvizsgálatot tartani, idővel megtalálod az utad –, és tudatosan ennek megfelelően építkezz, válassz irányt, ennek érdekében használd fel az idődet és az energiáidat. Ne mások elvárásainak próbálj megfelelni, hanem törekedj önmagad megvalósítására – így nem érzed majd elvesztegetettnek azt a röpke időt, amit itt tölthetsz a Földön.

+1 Öltözz mindig ugyanúgy

Az utolsó jó tanács természetesen csak vicc (amit mi biggyesztettünk a listához), de talán ez is hozzáadott Steve Jobs különleges imázsához: az üzletember évtizedeken keresztül szinte kizárólag fehér edzőcipőben, fekete garbóban és kopott kék farmerben mutatkozott a nyilvánosság előtt. Az emléknap alkalmából tisztelői is felöltik magukra a legendás öltözetet, sokan pedig Facebook-profilképüket is Jobs portréjára cserélik.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek