Kreativitás és kézügyesség mindenképpen kell a legtöbb házi készítésű ajándékhoz, amelyek változó komolyságúak tudnak lenni, de ha valóban elajándékozható végeredményt szeretnénk, akkor nagyon sokoldalúnak kell lennünk. Van ugyanis a só-liszt gyurma gyertyatartón és a dióhéjba tömött textilangyalkán túl olyan ajándék, aminek mindenki hasznát veszi, és már most el lehet kezdeni készülni vele, ráadásul nem kell hozzá tudni fát faragni vagy horgolni sem.
Most kezdj el róla gondoskodni!
Még időben vagyunk a gyümölcsszezon vége előtt ahhoz, hogy leporoljuk a nagymama szakácskönyvét, kiszaladjunk a piacra, és akár a már kicsit túlérett gyümölcsök között jó áron mazsolázgassunk. Egészséges, finom és hasznos ajándék lehet belőle.
A szilvaérés ideje még előttünk van, és mi jobb van egy igazi, sűrű, gépolaj keménységű, feketéslila színű, fanyar szilvalekvárnál, akár vajas kenyéren, akár tepertős papucsba bújtatva.
Könnyen kombinálható
A szezonális gyümölcsök, tapasztalatból tudom, remekül kombinálhatók olyanokkal, amelyeket egész évben be tudunk szerezni, és kiváló, különleges ízharmónikát alkotnak: az alma a banánnal vagy a naranccsal, de az őszibarackkal és a szilvával is kiváló pépes állagú, egész télre elálló „lekvárt”, „mártást” ad például. De a különböző hagymalekvárok is fantasztikusan sokoldalúan felhasználhatók a későbbiekben. A következő csavart pedig a vállalkozó kedvűek a fűszerezéssel való kísérletezéssel érhetik el, ha ez még nem volna elég.
Varázsold csodás ajándékká!
A bébiételes kis befőttesüvegtől a csemegeuborkás vagy zöldborsós nagyobb üvegekig a legkülönbözőbb méretű, értékű és mértékű ajándékokat készíthetjük el, amelyet a díszítéssel tudunk majd igazán esztétikailag is élménnyé varázsolni. Ezzel a művelettel érdemes még várni, hogy maradjon valami kellemesen bizsergető előkészület az ünnep közeledtének időszakára is, és hogy ne sérüljön addig a gondosan elkészített remekmű.
Gusztusos díszdobozba helyezve, kis keksszel, dióbéllel, olajos magvakkal, akár házi mézeskaláccsal kiegészítve igazi gourmet-szettet állíthatunk össze.
Ezt már most meglépheted
A kellékek egy része viszont már most is beszerezhető: jól jön egy arasznyi széles vászondarab, amit méteráruboltban bármilyen színben és mintában beszerezhetünk. A kékfestőtől a gyümölcsmintáson át a gyerekek kedvenc mesehősével nyomott, modern konyhába való, illetve a csíkos vagy pöttyös vásznakig. Aki türelmesen kivárja az ünnep közeledtét, mikulásos és karácsonyfás változatok tengerében is úszkálhat majd. Bármilyen textilt is válasszunk, rövidáruboltban, jó esetben a méteráruval egy helyen, meg is tudjuk venni az anyaghoz színben és stílusban illő zsinórt, fonalat, vékony selyemszalagot, amivel a lehetőleg cikcakkollóval kerekre vágott textildarabot rákötjük a befőttesüveg tetejére. Jóval nagyobb átmérőjű kört kell az anyagból kivágni, ha helyes kis szoknyát akarunk az üvegre adni, „begyűrt tanga” helyett.
Csak kreatívan!
Egy is rúd fahéj, egy kifúrt dió, egy megszárított narancskarika harmonikus díszítője lehet egy természetességre törekvő összeállításnak, de lehet akár gyöngyöt, csengettyűt, gombot is fűzni a lelógó madzag vagy szalag végére dekorációnak, esetleg cukorkát, később szaloncukrot.
Aki csatos üveget választ az ajándékhoz, és így elesik a tető díszítésének lehetőségétől, de mégis szeretne egy vizuális tuningot az ízre amúgy is biztosan mesés lekvárnak vagy gyümölcsszósznak, az folyóméterben kapható csipkeszalagot vegyen. A legkülönbözőbb szélességekben árulják a rövidáru-kereskedések az 1-2 centi széles pánttól akár a 10 centinél is jelentősebb változatig. A kiválasztott szalagból aztán levágunk egy akkora darabot, ami éppen körbeéri a befőttesüveget, és valamilyen folyékony ragasztóval, esetleg ragasztópisztoly segítségével rákasírozzuk az üveg falára körbe. Még a szélesebb csipkeszalag választása esetén is valamennyire átlátszó marad a végeredmény, vagyis a csipke áttört mintáján keresztül látható lesz, hogy szilva vagy barack van-e a csinos csomagolásban.
Más is lehet benne…
Ugyanilyen kiszerelésben pástétomokat is készíthetünk húsból, májból különböző ízesítéssel megbolondítva, de ezek tartósítása nehezebb dolog, így arra senkit nem biztatunk, hogy a karácsonyi ajándéknak szánt májpástétomot már most készítse el. Ha viszont savanyúságot, olívaolajban érlelt paprikát, paradicsomot vagy éppen aszalt gyümölcsöt, zöldséget, lekvárt szeretnénk ajándékozni, arra már most kell gondolnunk!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés