Ez a saját készítésű ajándékötlet jól jön az áremelkedések idején

GettyImages-1311110586

Eddig is sokan osztottuk azt a nézetet, hogy a kézzel készített ajándék értékesebb a pénzért, készen beszerzett csecsebecséknél. Most a világunkat sújtó csapások és az azok okozta körülmények talán még rá is kényszerítenek, hogy olyan ajándékokban gondolkodjunk családtagjaink, barátaink sokaságának, ami nekik örömet okoz, de minket sem visznek anyagi csődbe, és a lelkünk egy darabkáját is beletehetjük. De ezt már most el kell kezdeni!

Kreativitás és kézügyesség mindenképpen kell a legtöbb házi készítésű ajándékhoz, amelyek változó komolyságúak tudnak lenni, de ha valóban elajándékozható végeredményt szeretnénk, akkor nagyon sokoldalúnak kell lennünk. Van ugyanis a só-liszt gyurma gyertyatartón és a dióhéjba tömött textilangyalkán túl olyan ajándék, aminek mindenki hasznát veszi, és már most el lehet kezdeni készülni vele, ráadásul nem kell hozzá tudni fát faragni vagy horgolni sem.

Most kezdj el róla gondoskodni!

Még időben vagyunk a gyümölcsszezon vége előtt ahhoz, hogy leporoljuk a nagymama szakácskönyvét, kiszaladjunk a piacra, és akár a már kicsit túlérett gyümölcsök között jó áron mazsolázgassunk. Egészséges, finom és hasznos ajándék lehet belőle.

A szilvaérés ideje még előttünk van, és mi jobb van egy igazi, sűrű, gépolaj keménységű, feketéslila színű, fanyar szilvalekvárnál, akár vajas kenyéren, akár tepertős papucsba bújtatva.

Számtalanféle alapanyagból válogathatunk ilyenkor
Számtalanféle alapanyagból válogathatunk ilyenkorGMVozd / Getty Images Hungary

Könnyen kombinálható

A szezonális gyümölcsök, tapasztalatból tudom, remekül kombinálhatók olyanokkal, amelyeket egész évben be tudunk szerezni, és kiváló, különleges ízharmónikát alkotnak: az alma a banánnal vagy a naranccsal, de az őszibarackkal és a szilvával is kiváló pépes állagú, egész télre elálló „lekvárt”, „mártást” ad például. De a különböző hagymalekvárok is fantasztikusan sokoldalúan felhasználhatók a későbbiekben. A következő csavart pedig a vállalkozó kedvűek a fűszerezéssel való kísérletezéssel érhetik el, ha ez még nem volna elég.

Készíteni is öröm
Készíteni is örömsestovic / Getty Images Hungary

Varázsold csodás ajándékká!

A bébiételes kis befőttesüvegtől a csemegeuborkás vagy zöldborsós nagyobb üvegekig a legkülönbözőbb méretű, értékű és mértékű ajándékokat készíthetjük el, amelyet a díszítéssel tudunk majd igazán esztétikailag is élménnyé varázsolni. Ezzel a művelettel érdemes még várni, hogy maradjon valami kellemesen bizsergető előkészület az ünnep közeledtének időszakára is, és hogy ne sérüljön addig a gondosan elkészített remekmű.

Gusztusos díszdobozba helyezve, kis keksszel, dióbéllel, olajos magvakkal, akár házi mézeskaláccsal kiegészítve igazi gourmet-szettet állíthatunk össze.

Feldíszített üveggel még szebb is lehet
Feldíszített üveggel még szebb is lehetLiudmila Chernetska / Getty Images Hungary

Ezt már most meglépheted

A kellékek egy része viszont már most is beszerezhető: jól jön egy arasznyi széles vászondarab, amit méteráruboltban bármilyen színben és mintában beszerezhetünk. A kékfestőtől a gyümölcsmintáson át a gyerekek kedvenc mesehősével nyomott, modern konyhába való, illetve a csíkos vagy pöttyös vásznakig. Aki türelmesen kivárja az ünnep közeledtét, mikulásos és karácsonyfás változatok tengerében is úszkálhat majd. Bármilyen textilt is válasszunk, rövidáruboltban, jó esetben a méteráruval egy helyen, meg is tudjuk venni az anyaghoz színben és stílusban illő zsinórt, fonalat, vékony selyemszalagot, amivel a lehetőleg cikcakkollóval kerekre vágott textildarabot rákötjük a befőttesüveg tetejére. Jóval nagyobb átmérőjű kört kell az anyagból kivágni, ha helyes kis szoknyát akarunk az üvegre adni, „begyűrt tanga” helyett.

A dekorálásnak is csak a képzelőerő szabhat határt
A dekorálásnak is csak a képzelőerő szabhat határtmargouillatphotos / Getty Images Hungary

Csak kreatívan!

Egy is rúd fahéj, egy kifúrt dió, egy megszárított narancskarika harmonikus díszítője lehet egy természetességre törekvő összeállításnak, de lehet akár gyöngyöt, csengettyűt, gombot is fűzni a lelógó madzag vagy szalag végére dekorációnak, esetleg cukorkát, később szaloncukrot.

Aki csatos üveget választ az ajándékhoz, és így elesik a tető díszítésének lehetőségétől, de mégis szeretne egy vizuális tuningot az ízre amúgy is biztosan mesés lekvárnak vagy gyümölcsszósznak, az folyóméterben kapható csipkeszalagot vegyen. A legkülönbözőbb szélességekben árulják a rövidáru-kereskedések az 1-2 centi széles pánttól akár a 10 centinél is jelentősebb változatig. A kiválasztott szalagból aztán levágunk egy akkora darabot, ami éppen körbeéri a befőttesüveget, és valamilyen folyékony ragasztóval, esetleg ragasztópisztoly segítségével rákasírozzuk az üveg falára körbe. Még a szélesebb csipkeszalag választása esetén is valamennyire átlátszó marad a végeredmény, vagyis a csipke áttört mintáján keresztül látható lesz, hogy szilva vagy barack van-e a csinos csomagolásban.

Más is lehet benne…

Kiválóak a pástétomok is, de azzal még ráérünk… Getty Images Hungary
Kiválóak a pástétomok is, de azzal még ráérünk… Getty Images HungaryRedaco

Ugyanilyen kiszerelésben pástétomokat is készíthetünk húsból, májból különböző ízesítéssel megbolondítva, de ezek tartósítása nehezebb dolog, így arra senkit nem biztatunk, hogy a karácsonyi ajándéknak szánt májpástétomot már most készítse el. Ha viszont savanyúságot, olívaolajban érlelt paprikát, paradicsomot vagy éppen aszalt gyümölcsöt, zöldséget, lekvárt szeretnénk ajándékozni, arra már most kell gondolnunk!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra