Legkedveltebb szobanövényeink a nyílgyökérfélék: így gondozd őket

A nyílgyökérfélék igen gyakori és kedvelt szobanövények. Szakértőnk elmondja, mire érdemes figyelned, hogy megőrizhesd különleges mintájú leveleik szépségét.

A növénynek három nagy nemzetsége van, a fésűvirág (Ctenanthe), a zebralevél (Calathea) és a nyílgyökér (Maranta), melyekkel a nagy kertészetek polcain is lépten-nyomon találkozni lehet. Ezek közül is a Maranta leuconeura ’Tricolor’, a Maranta leuconeura ’Kerchoveana’, a Calathea ’White Star’, illetve a Ctenanthe burle marxii „Amabilis” számít a legnépszerűbb fajnak – emelte ki Török Balázs, a Lets Leaf YouTube-csatorna szerkesztője, aki szakértőként működik közre szobanövényekkel foglalkozó sorozatunkban. Ha nem vagy biztos benne, hogy neked milyen növényed van, Balázs azt tanácsolja, hogy a fenti nevekre rákeresve próbáld beazonosítani.

Mire van szükségük a nyílgyökérféléknek?

Mindenekelőtt nedves talajra és magas páratartalomra. Ha tehát kezd kiszáradni a földjük – vagyis tapintásra nem tűnik nedvesnek –, akkor mielőbb locsold meg, és ne várd meg, amíg teljesen kiszárad, javasolja Balázs. A túlöntözés ugyanakkor szintén kerülendő. Ebben sokat segíthet, ha megfelelő talajkeveréket használsz, illetve ha a kaspó vagy a cserép alá agyaggolyókat szórsz.

Az utóbbi lépés két szempontból is előnyös. Egyrészt így ki tud folyni a felesleges víz, a cserép pedig nem fog egy tócsában ülni. Másrészt, a tálkából folyamatosan párologhat a nedvesség, ami igen fontos a növény számára.

Balázs megjegyzi: ha lehetőséged van rá, a nyílgyökérféléket mindig lágy vízzel, azaz esővízzel vagy szűrt, filteres vízzel locsold. A keményebb víz ugyanis könnyen tönkreteheti az olyan kényesebb fajtákat, mint amilyenek a Calatheák is. Ha bővebben is érdekel a növények gondozása, az alábbi videóból további részleteket tudhatsz meg:

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra