Ezért szereti annyira a macskád a napos helyeket

GettyImages-640155918

A macskák igyekeznek minden alkalmat megragadni, hogy némi napsütéshez jussanak, így gyakran láthatod őket önfeledten sütkérezni az ablak előtt.

A „napozás” csak egy újabb úri hóbortnak tűnik, amivel a macskák a naphosszat tartó alvás, vadászszenvedélyük kiélése és gazdijuk aktív egzecíroztatása mellett agyonüthetik az időt. Ám a napfürdő valójában nagyon is fontos szerepet tölt be náluk, melynek a Mental Floss szerint a testhőmérsékletük szabályozásához van köze.

Így hat a napsütés a macskára

A macskákról tudni kell, hogy magasabb a testhőmérsékletük, mint az emberé. Míg nálunk 37 Celsius-fok az általánosan elfogadott érték, addig náluk átlagosan 38 és 39,2 fok közé esik. Ezt a relatív magas hőmérsékletet pedig nem könnyű fenntartani – különösen alvás közben nem.

Amikor a macskák alszanak, az anyagcseréjük lelassul, hogy energiát takarítsanak meg, ezért mikor felébrednek, alacsonyabb a testhőmérsékletük.

Ahelyett, hogy ezt az extra hőt maguk termelnék ki, a macskák egy sokkal kényelmesebb megoldást választanak: keresnek egy napos pontot, ahol álomba szenderülhetnek. Így két legyet üthetnek egy csapásra, hiszen azon túl, hogy kipihenhetik magukat, az ébredéskor a testhőmérsékletük is közelebb eshet az ideális értékhez.

Nem véletlen, hogy mindig a napos helyeket keresik a lakásban
Nem véletlen, hogy mindig a napos helyeket keresik a lakásbanzhuyufang / Getty Images Hungary

A macskák hőtűrő képességüket tekintve is különböznek tőlünk. Az emberi bőr már a 45 fokos hőmérsékletet is fájdalmasként érzékeli, míg a macskák 52 fok mellett is vígan elvannak. Ez az oka annak, hogy a nyári hőségben a macskák még akkor is a napos helyeket keresik, amikor mi a klímához húzódva az életünkért küzdünk.

De bármennyire is szeretik a napsütést, a macskák is képesek túlmelegedni. Ha egy forró napon azt látod, hogy kedvenced zihál, nyáladzik, szaporán veszi a levegőt, vagy esetleg hány is, akkor félő, hogy hőgutát szenvedett.

Ettől eltekintve a napozás a legtöbb esetben jótékony hatással van a macskákra nézve. Amennyiben tehát veszed a fáradságot, hogy kialakíts egy párnázott pihenőhelyet valamelyik napsütötte ablak mellett kedvenced számára, biztosan értékelni fogja erőfeszítéseidet (még, ha nem is mutatja ki).

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra