Légy résen, ha egy kutya ezeket csinálja

GettyImages-1178962892

Segítünk, hogy jobban megérthesd, mit jelentenek a kutyák „arckifejezései” és gesztusai.

A kutyák arról is híresek, hogy arckifejezésük alapján képesek leolvasni az ember érzelmeit, de ez fordítva már kevésbé működik, így finom jelzéseiket és az egyes helyzetekre adott reakcióikat igen könnyű félreérteni. A Reader's Digest ezért is szedte össze, hogy 12 mindennapos gesztusukat miként lehet értelmezni.

1. Szemkontaktus kialakítása

„Miközben a kutyák között a közvetlen szemkontaktus az agresszió jele lehet, addig a kutyák és gazdijuk között kötődést fejezhet ki, vagy figyelemfelkeltésként szolgálhat. „A kutyák, ha ránk néznek, sokszor megerősítést várnak tőlünk a különböző interakciókban” – írja az azenkutyam.hu.

2. Hátracsapott fülek

Ez semmiképp nem jó jel. Ha a kutya hátracsapja mindkét fülét, az agressziót vagy félelmet jelenthet, de a háttérben akár egy fülfertőzés is állhat.

A szemkontaktus kötődést fejezhet ki
A szemkontaktus kötődést fejezhet kiJlph / Getty Images Hungary

3. Pislogás vagy hunyorgás szemkontaktus közben

Dr. Danielle Bernal, a Wellness Natural Pet Food állatorvosa szerint a szemkontaktust kísérő pislogás gyakran akkor tapasztalható, amikor a kutya megpróbálja kitalálni, hogy mi jár gazdija fejében. Kedvenced így reagálhat a parancsok kiadására is. Valami hasonló érvényes a szemkontaktus közbeni hunyorgásra is, ami a kutya részéről békés, megnyugtató szándékot is feltételezhet.

4. Hunyorgás vagy pislogás általában

„A hunyorgás és az ismétlődő pislogás egészen mást üzenhet, ha a kutya közben nem néz a szemedbe” – mondja Michael Schoeff, a Premier Pups tulajdonosa. Az előbbi arra utalhat, hogy fájdalommal vagy betegséggel küzd, míg az utóbbi stresszt vagy félelmet fejezhet ki.

5. Szemkontaktus megtörése

A kutyák hatalmi harcában komoly jelentősége van, hogy a szemkontaktust elsőként melyik féli töri meg, hiszen amelyikük megteszi, az lényegében elismeri a másik dominanciáját. Ha viszont egy kutya a gazdijával szemben csinálja, akkor pusztán elég kényelmesen érzi magát a társaságában ahhoz, hogy ezt is megtehesse.

6. Szemkontaktus kerülése

A szemkontaktust kerülő kutyának bizalmi problémái lehetnek. „A kutyák tisztában vannak azzal, hogy az emberekkel való szemkontaktus bizalmat és kényelmet jelez.” Ha egy állat erre nem hajlandó, akkor valószínűleg az a célja, hogy elkerülje az interakciót – legyen az negatív vagy pozitív. Ez jellemző viselkedésforma a nehéz előéletű mentett kutyáknál is.

7. Szemöldökfelhúzás

„Amikor a kutya felhúzza a szemöldökét, miközben szemkontaktust teremt veled, az az éberség és az érdeklődés jele”– magyarázta Schoeff. De a kölyökkutyáknál elképzelhető az is, hogy ilyen módon csupán az arckifejezésed próbálják utánozni.

8. Megdöntött fej

Schoeff szerint a számunkra aranyosan ható fejbillentés a kutya kíváncsiságát tükrözi.

A kutya általában akkor dönti meg a fejét, amikor kíváncsiskodik
A kutya általában akkor dönti meg a fejét, amikor kíváncsiskodikRebecca Nelson / Getty Images Hungary

9. Lehajtott fej

Ha a kutyád lehajtja a fejét, miközben felnéz rád, azzal alázatosságot tanúsít.

10. Ásítozás

Az ásítozás nem feltétlenül a fáradtsággal függ össze, van, amikor a kutya így reagál a stresszes helyzetekre is, ezért viselkedését ilyenkor kontextusában kell értelmezni.

11. „Mosolygás”

Igen, a kutyák is mosolyoghatnak, de nem biztos, hogy azért, mert kitörő boldogságot vagy elégedettséget éreznek. „Amikor egy kutya felemeli az ajkát, hogy megmutassa a szemfogait és a metszőfogait, az az izgalom jele” – mutatott rá az állatorvos. Mint mondta, a vigyorgó arckifejezés alázatosságot is jelölhet, de inkább más kutyákkal, mint az emberrel szemben.

A mosolyszerű arckifejezés az izgalom jele lehet
A mosolyszerű arckifejezés az izgalom jele lehetPurple Collar Pet Photography / Getty Images Hungary

12. Szájnyalogatás

A szájnyalogatás az ember jelenlétében az alázat kifejezésére szolgálhat, de itt megint csak sokat számít a kontextus, mert más esetekben a feszültség vagy a szorongás váltja ki, vagy egész egyszerűen csak abból ered, hogy a kutya már nagyon várja a vacsorát.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra