Miért csomagolják fóliába a kígyóuborkát?

GettyImages-655549052

Itt a válasz a kígyóuborka műanyag csomagolásának rejtélyére.

Ha boltban vásárolsz kígyóuborkát, akkor szinte biztos, hogy műanyag fóliába csomagolva kapod meg, ami nem tűnik túl környezetbarát megoldásnak. De akkor mégis mi indokolja a használatát? Mint kiderült, ennek praktikus okai vannak.

Ezért csomagolják fóliába a kígyóuborkát

Az uborka vékony héja érzékeny a sérülésekre a csomagolási és szállítási folyamatok során – írja a Mental Floss. Ha a héj megsérül, akkor az uborka gyorsabban megromlik, mivel így nincs, ami bent tartaná az oxigént és a vizet. A műanyag csomagolás viszont megfelelő védelmet nyújt az esetleges sérülésekkel szemben és megnöveli az eltarthatósági időt is.

„A zsugorfólia használata a háztartásban is közkedvelt, az így csomagolt élelmiszer tovább eltartható, nedvességtartalmát lassabban veszíti el. A zsugorfóliába csomagolt kígyóuborka eltarthatósági ideje akár háromszorosa is lehet a csomagolatlan uborkáéhoz képest. Vagyis az uborka pulton tarthatóságát jelentősen meg lehet növelni ezen egyszerű csomagolási technika segítségével” – számolt be Ételt csak okosan nevű tájékoztató oldalán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Fólia nélkül gyorsabban megromlana
Fólia nélkül gyorsabban megromlanachristianphotography / Getty Images Hungary

Bár felmerülhet benned a gondolat, hogy a boltból hazaérve megszabadítsd csomagolásától az kígyóuborkát, mielőtt betennéd a hűtőbe, ez nem feltétlenül jó ötlet. A Kitchn szerint ugyanis a fólia az otthoni eltarthatóságára is hatással van, így ha benne hagyod az uborkát, akár 10 napig is friss maradhat a hűtőben. Ez rendben is van, de nem lehetne valami kevésbé környezetszennyező megoldással helyettesíteni?

Szerencsére már létezik egy technológia, ami áthidalhatja a problémát. Az Apeel Sciences nevű amerikai biotechnológiával foglalkozó vállalat egy olyan vékony, növényi alapú bevonatot fejlesztett ki, amely csökkenti a kiszáradás mértékét és elzárja a termények felületét az oxigéntől. „Az eljárás révén a kezelt termék eltarthatósági ideje a két-háromszorosára növelhető.” Bár ez egy ehető, színtelen, szagtalan és teljesen semleges ízű réteg, amely nem is érezhető, ha valaki beleharap a termékbe, a következő nagy kérdés az, hogy a fogyasztók hajlandóak lesznek-e megbarátkozni vele.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek