Koszosak az ülések az autódban? Ezek a hétköznapi eszközök segítenek megtisztítani

GettyImages-1181581304

Ha nem félsz bepiszkolni a kezed, sokkal olcsóbban jöhetsz ki, mint ha az autóülések tisztítását profikra bíznád.

Nem számít, hogy mennyire vigyázol az autódra, az üléseken az idő múlásával egyre több kosz halmozódhat fel. A különféle szennyeződések, foltok és ételmorzsák nem csak esztétikai szempontból jelentenek problémát, a nagyobbik gond, hogy tökéletes táptalajként szolgálnak a baktériumok és kórokozók számára, amelyek veszélyt jelenthetnek az utasok egészségére nézve. A kárpittisztítást sokan automatikusan a profikra bízzák, ami bizonyos esetekben indokolt is lehet. A legtöbb szennyeződéssel azonban te magad is elbánhatsz néhány hétköznapi eszköz segítségével.

Hogyan tisztítsam meg az üléseket az autóban?

1. Első lépésként egy puha sörtéjű szívófejet használva alaposan porszívózd ki az üléseket, hogy megszabadulj a felületi szennyeződésektől, a portól és a morzsáktól. Ne hagyd ki az apró réseket és sarkokat sem! Ha sáros, nedves foltokat látsz, várd meg, amíg megszáradnak, mielőtt óvatosan lekaparnád vagy lekefélnéd őket.

A megfelelő porszívófejet használva a résekből is távolítsd el a koszt
A megfelelő porszívófejet használva a résekből is távolítsd el a kosztSevda Ercan / Getty Images Hungary

2. Most jöhet a foltok eltávolítása. Ehhez keverj össze két-három rész szódabikarbónát egy rész vízzel, majd a kapott pasztát vidd fel a foltos felületekre egy tiszta ruhával. Néhány percig hagyd hatni, végül pedig finoman dörzsöld le a maradékát egy puha sörtéjű kefével vagy egy régi fogkefével.

3. Tölts mosogatószert egy szórófejes flakonba, hígítsd fel vízzel, majd a tisztítófolyadékot körülbelül 20 centiméteres távolságból spricceld rá közvetlenül a foltokra. Ezután óvatosan dörzsöld át az anyagot egy puha kefével, öblítsd le egy kevés meleg vízzel, és egy tiszta mikroszálas törlőkendőt (a színes rongyokat kerüld, mert beszennyezhetik az anyagot!) használva töröld szárazra.

Hasonló eredményt érhetsz el egy csészényi ecet és kétcsészényi víz keverékével is. Ha hozzáadsz néhány csepp illóolajat, friss illat marad utána.

A legjobb eredmény érdekében használj mikroszálas törlőkendőt
A legjobb eredmény érdekében használj mikroszálas törlőkendőtUmida Kamalova / Getty Images Hungary

4. Ha az üléseknek kellemetlen szaguk van, az illatosítás hosszú távon nem oldja meg a problémát. Ez esetben szórj egy réteg kukoricalisztet vagy szódabikarbónát a kárpitra, hagyd állni egy órán át, majd porszívózd fel. Mindkét anyag hatékonyan képes felszívni a szagokat, így másra nem is lesz szükséged.

5. Az üléskárpit tisztítása után mindig várj legalább egy órát, hogy az anyag meg tudjon száradni, mielőtt útnak indulnál. Ha meleg az idő, közben tartsd nyitva az ajtókat és ablakokat, hogy az autó belseje kiszellőzhessen.

Amennyiben minden próbálkozásod kudarcot vall, és/vagy nem vagy elégedett az eredménnyel, jobb híján kipróbálhatsz valamilyen bolti kárpittisztítót is.

Milyen sűrűn érdemes megtisztítani az üléseket? 

A válasz attól is függ, hogy milyen gyakran használod az autót, illetve milyen szennyeződéseknek van kitéve, de a szakemberek azt javasolják, hogy a kárpit mélytisztítását havi rendszerességgel végezd el.

Mit tegyek, ha bőrülésem van?

A bőr kényesebb, mint a sima autókárpit, ezért tisztítása után ápolni, kondicionálni kell. Szerencsére erre is van egy költséghatékony házi megoldás: csak keverj össze egy rész ecetet két rész lenolajjal vagy lenmagolajjal, töltsd bele egy szórófejes flakonba, spricceld rá a bőrfelületekre, hagyd hatni 10 percig, majd töröld le egy tiszta mikroszálas kendővel. Ez megóvja a bőrüléseket a sérülésektől és a foltoktól, akár egy negyedéves időszakra is.

Szeretnéd kitakarítani az egész autót? Itt van néhány hasznos tipp, ami segíthet:

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra