Mi az a kis hengeres bunkó a laptopkábelen?

Mindennapi használati tárgyainkkal olyan szoros kapcsolatban vagyunk, hogy szinte a részünkké válnak. Nemcsak a rendszeres használathoz szokunk hozzá, hanem esetleges furcsaságaikhoz is: sokszor fel se tűnik egy-egy apró részlet.

Pedig ha jobban megnézzük őket, rendre felmerül a kérdés, hogy miért pont így néznek ki, miért ilyen a formájuk? Mi az a pici lyuk, rovátka vagy épp szegecs egyik vagy másik tárgyon? Az élet ilyen és ehhez hasonlóan nagy kérdéseinek már sokszor a nyomába eredtünk, most újra felvesszük a fonalat, hogy lerántsuk a leplet egy izgalmas részletről. 

Töltőkisokos

Ha rendszeresen dolgozol laptopon, rutin, hogy ahol csak lehet, töltőre teszed, mert bőven elég akkor anélkül használni, ha végképp nincs csatlakozási lehetőség. Ilyenformán a töltőkábel is a mindennapjaid része: használod home office-ban, közösségi irodában, munkahelyen, kávézóban, úton és útfélen. Jó, azt nyilván tudod, mire is jó a töltő. Ha szabatosak akarunk lenni, akkor azt mondhatjuk, hogy ez az a dolog, ami elektromos árammal látja el a hordozható számítógépet, miközben a váltakozó áramot egyenárammá alakítja át. Eddig sima, igaz? Az is oké, hogy van egy olyan vége, amivel a konnektorba tudod csatlakoztatni, és van egy másik, amivel a laptopodba illeszted, formájukkal egyértelműen utalnak arra, hogy mit és hova kell csatlakoztatni. Aztán ott van a nagyobbacska doboz is, aminek a funkcióját valószínűleg ismered: az áramátalakító doboz célja, hogy a hálózatból felvett 220-230 voltnyi feszültséget 19-20 volt különbségre szelídítse. 

De mi az a kis hengeres izé a laptopcsatlakozás közelében?

Na, ez már izgalmasabb kérdés! Kezdjük kicsit messzebbről. Minden elektromos eszköz bocsát ki elektromágneses jeleket, melyek más, hasonló elven működő eszközökkel egymást zavarhatják, interferálhatnak, egyfajta elektromos zajt okozhatnak. Bár a laptopkábelt vagy épp a fényképezőgép adatkábelét a köznyelvben nem elektromos eszközként határozzuk meg, a zsinór antennaszerűen energiát gyűjt és szállít, emiatt pedig másik elektromos eszköz közelében éppúgy EMI-t, vagyis elektromágneses interferenciát okozhat, mint más eszköz. Olyat, mint az egymáshoz túl közel tárolt rádió és tévé okozott egy olyan korban, amikor még nem laptopon és telefonon filmeztünk, vagy hallgattunk zenét. Nézd csak, ez a srác külön eszközt fabrikált, hogy meghallgathassa a háztatásban fellelhető elektromos eszközök zaját. Ugye, hogy nem szeretnél ilyesmit laptopozás közben!

A kábelgyártók se szeretnének ilyesmit, ezért ennek a zavarnak az elkerülése érdekében alkalmazzák a kábeleken a kis cilinder- vagy hordóforma bütyköt, melyet szaknyelven a vasmagnak, vagy ferritmagnak (esetleg vasszemnek/ferritszemnek) neveznek és ami lényegében egyfajta elektromágneses szűrő.

A hengeres burkon belül mágneses vasoxid van, aminek a feladata, hogy csökkentse/kiküszöbölje az elektromágneses interferencia okozta galibákat, például a zavaró gerjedést, elektromos zajt -  méghozzá elektromágneses mező generálásával. Annak érdekében, hogy a szűrés minél hatékonyabb legyen, a vasmagot a laptop közelében kell elhelyezni, ezért is van a kábelnek azon a részén, ahol a gépbe csatlakozik.

Kis bunkónak neveztük, pedig ugye, milyen okos? 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek