Igaz vagy hamis? Tények és tévhitek a farmer mosásáról

Nincs még egy olyan ruhadarab, melynek a mosását annyi misztérium övezné, mint a farmerét. Ideje végre tiszta vizet önteni a pohárba!

A legtöbb ruha tisztítása nagyjából ugyanazt a metodikát követi, a farmer azonban tele van kis szegecsekkel, gombokkal, cipzárokkal és zsebekkel, ráadásul érzékeny a magas hőre, ami kissé komplikáltabbá teszi a mosását. Az interneten annyi egymásnak ellentmondó információ kering, hogy az Apartment Therapy elérkezettnek látta az időt, hogy a témában jártas szakemberek közreműködésével járjon utána, melyik állítás igaz, és melyik nem. Ebben Gwen Whiting és Lindsey Boyd, a Laundress két társalapítója nyújtott segítséget.

Hamis: A farmer lefagyasztása elpusztítja a kórokozókat

Egyes elképzelések szerint azzal, hogy a farmert a fagyasztóba teszed, felfrissítheted az anyagát és egyúttal fertőtlenítheted is. Whiting viszont csak időpazarlásnak tartja ezt, mivel a hideg önmagában nem elegendő a ruházatban lévő kórokozók elpusztításához – ehhez ugyanis valójában szappan vagy mosószer, illetve magas hőmérséklet szükséges.

Semmi keresnivalója a fagyasztóban
Semmi keresnivalója a fagyasztóbanPeopleImages / Getty Images Hungary

Hamis: Csak félévente kell kimosni a farmert

A farmernek jóval vastagabb az anyaga, mint egy átlagos pamutpólónak, ezért tényleg ritkábban kell tisztítani, de a fél év azért túlzás. „Mi azt szoktuk javasolni, hogy akkor érdemes kimosni, amikor kezd kellemetlen szaga lenni, vagy miután 5-10 alkalommal viselted” – mondta el Boyd. Átmeneti megoldásként megteszi, ha szövetfrissítő spray-t fújsz rá. Hasonló eredményt érhetsz el gőzöléssel is, ami nemcsak a kellemetlen szagokat űzi el, hanem a baktériumokat is, valamint kisimítja az anyagot.

Hamis: A mosástól megkeményedik a farmer

Ha a farmert hagyományos mosószerrel, öblítőszer nélkül mosod ki, akkor valóban fennáll a veszélye, hogy a szövet meg fog keményedni. Whiting szerint ennek kiküszöböléséhez olyan mosószert érdemes használnod, ami textilkondicionálót is tartalmaz.

Igaz: A farmert kifordítva kell mosni

Mivel a farmeren több cipzár és gomb van, mint egy átlagos ruhán, csakugyan tanácsos kifordítani a mosáshoz, hogy elkerülhesd a szövet károsodását. Ha van egy kedvenc darabod, amit az átlagosnál jobban féltesz, hálós mosózsákba téve még nagyobb biztonságban tudhatod.

Igaz: A farmert nem szabad a szárítógépbe tenni

Tönkremenni nem fog tőle, de Whiting szerint a gépi szárítástól hamarabb elhasználódik, és a színéből is veszíthet. Ha fel akarod gyorsítani a száradási folyamatot, fektesd a farmert egy tiszta, száraz törülközőre, majd tekerd fel, mintha csak egy halózsákot akarnál eltenni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra