Neked is állandóan porosnak tűnik a hálószobád?

Épphogy csak kitakarítottad a hálószobát, de máris újra porosnak látszik? Nem te vagy az egyetlen, aki állandó szélmalomharcot vív a tisztán tartásáért.

A hálószoba tipikusan az a helyiség, ahová belépve az ember nyugalomra és tisztaságra vágyik. Vajon csak ezért figyelünk fel jobban az itt lévő porra, vagy vannak olyan tényezők, amik ténylegesen felgyorsítják a porosodás folyamatát? Az Apartment Therapy takarítási szakértők megkérdezésével járt utána a kérdésnek.

Az ágyad port generál

Mariliee Nelson, a Branch Basics tisztítóvállalat társalapítója szerint nagyon is valós jelenség, hogy egyes helyiségekben fokozattan van jelen a por, ami részben a berendezésre, részben a légmozgásra vezethető vissza. Idetartozik a hálószoba is, ahol az ágyneműk szövetei, illetve az ágyban összegyűlő poratkák és elhalt bőrsejtek miatt extra adag por keletkezik.

Ha egy szobában szőnyegek és kárpitozott bútorok vannak, az még jobban megnöveli a porszintet.

Ennek úgy veheted elejét, ha rendszeresen kimosod az ágyneműket (beleértve a párnákat is) és kiporszívózod a szőnyegeket. Szintén segíthet, ha reggelente nem veted be az ágyat, ha ugyanis szellőzni tud, attól elpusztulhatnak az ott élő poratkák.

Nem csak képzelődsz, a hálószoba tényleg gyorsabban porosodik
Nem csak képzelődsz, a hálószoba tényleg gyorsabban porosodikheshphoto / Getty Images Hungary

A légkondi is rátesz egy lapáttal

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a porosodás gyakran a légkondicionáló használatának eredménye. A klímának ugyan elvileg meg kéne szűrni a rendszerbe belépő levegőt, ha azonban a szűrője eltömődik, nem fogja tudni felfogni a port, ami így a hálószoba felületein rakódik le. A megoldás: cseréltesd ki a szűrőt. Már csak azért is, mert az elkoszolódott szűrő miatt a berendezés rosszabb hatásfokkal működik, ami megnövelheti a fogyasztását, ezáltal pedig a villanyszámla összegét is.

A másik bűnös, amire sokan nem is gondolnak, a mennyezeti ventilátor. Ez nagy távolságból is összegyűjti a port, majd szétszórja a szobában (de még ha nem is használod, akkor is megtelepedhet rajta). Mary Hromadka, az Aire Serv márkamenedzsere ezért azt javasolja, hogy rendszeresen tisztítsd meg a lapátjait – nyáron akár hetente is! A művelet a legkönnyebben egy teleszkópos portörlővel kivitelezhető, de ha azt akarod, hogy tényleg tiszták legyenek, időnként nem árt áttörölnöd a felületüket mikroszálas törlőkendővel is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Lehet, hogy a te hibád is

Főleg, ha a portörléshez tollseprűt vagy pamutrongyot használsz, mivel egyik sem tudja maradéktalanul összegyűjteni a port, hanem csak szétterítik az apró részecskéket a szobában. Nelson inkább a már említett mikroszálas törlőkendőt ajánlja, ami képes magához vonzani és csapdába ejteni a porszemeket, ráadásul szárazon és nedvesen egyaránt hatásos. Ha némi extra tisztítóerőre van szükséged, megtámogathatod egy kevés általános tisztítószerrel is.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek