Így készítsd fel az autót a télre

A zord időjárás nem csak téged visel meg, az autódat is jobban igénybe veszi. Ahhoz, hogy télen is biztonsággal közlekedhess, vannak bizonyos előkészületek, amiket lassan ideje lenne elvégezned.

Az autó téliesítése nem áll meg a téli gumik felszerelésénél. Mutatjuk, melyek azok a területek, amelyek még beavatkozást igényelhetnek. A Lifehacker útmutatója alapján szerencsére itt nem kell semmi bonyolultra gondolni. A legtöbb teendőt magad is elvégezheted, vagy ha nem, akkor némi jattért cserébe letudhatod a legközelebbi benzinkútnál.

#1 Ellenőrizd a guminyomást

Még ha nem is cseréltetsz gumit (mert mondjuk négy évszakos abroncsot használsz), legalább a nyomást ellenőrizd, mivel az a hideg hatására lecsökken. Ez pedig veszélyes helyzeteket teremhet, hiszen a csúszós, latyakos téli utakon különösen fontos, hogy a gumiabroncs megfelelően tapadjon. Ha nincs hozzá eszközöd, irány a benzinkút, ott megcsinálják helyetted, és akár a gumikat felfújják neked.

#2 Készíts be egy jégkaparót

Elég frusztráló tud lenni, amikor sietned kéne a munkába, de az autóhoz érve szembesülsz vele, hogy a szélvédőt egybefüggő jégréteg fedi. Ilyenkor jól jön, ha van kéznél egy jégkaparó (vagy esetleg egy jégoldó spray), amivel eltávolíthatod a jeget. Létezik olyan is, aminek a másik fele egy kefében végződik, ezért a karosszérián felhalmozódó havat is lesöpörheted vele. Bónusztipp a párásodás ellen itt

A téli ablakmosó folyadék gyorsan megolvasztja a jeget
A téli ablakmosó folyadék gyorsan megolvasztja a jegetRitter75 / Getty Images Hungary

#3 Cseréld ki az ablaktörlőket

Télen alapvetően is rosszabbak a látási viszonyok, amire a szélvédőre tapadó hó és só is rátesz egy lapáttal. Főleg, ha még az ablaktörlő lapátjai is el vannak használódva. Ezek általában csak egy-két évet bírnak ki, ezért már időszerű lehet a cseréjük. Ha már itt tartunk, ne feledkezz meg az ablakmosó tartály feltöltéséről sem. Ebbe értelemszerűen a téli változat kerüljön, amely segít feloldani a szélvédőre lerakódott jeget.

#4 Ellenőrizd az akkumulátort

A nagy hidegben az akkumulátor nemcsak gyorsabban merül, hanem több energiát kell fordítania a motor beindítására is. Ez a kombináció sajnos magában hordozza a lehetőséget, hogy egy fagyos reggelen nem fogod tudni beindítani az autót. Ne várd meg, amíg megtörténik a baj! Ellenőrizd az akkumulátor állapotát, és ha szükséges, töltsd fel vagy cseréld ki.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

#5 Nézesd meg a hűtőfolyadékot is

Amennyiben nem elég alacsony a fagyáspontja, a hűtőfolyadék megfagyhat, ami komoly károkat okozhat a motorban, ezért legközelebb, amikor a benzinkúton jársz, ezt is nézesd meg. Ha a kapott érték mínusz 30 Celsius-fok feletti, a hűtőfolyadék megérett a cserére. Előbb-utóbb szükségessé válhat utántöltése is.

#6 Állíts össze egy túlélőcsomagot

Jobb, ha felkészülsz a legrosszabbra is, vagyis arra, hogy a legnagyobb fagyok közepette a semmi közepén robban le az autó. Erre az esetre (az egyébként is kötelező elemnek számító láthatósági mellény és elsősegélykészlet mellett) legyen nálad némi elemózsia, víz, meleg pokróc, bikakábel és minden más, amire úgy gondolod, hogy szükséged lehet. Ha nagy havazás várható, ne felejtsd otthon a hóláncot sem, ami a lerobbanástól ugyan nem véd meg, de ha nálad van, legalább nem fogsz elakadni a hóban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek