Vaníliás pudingporok tesztje: csodákat ne várj!

Tizenegyféle vaníliás pudingport készítettünk el és kóstoltunk végig, de csak kevésről tudjuk hitelt érdemlően kijelenteni, hogy hajlandóak lennénk újra megenni.

Az egyenlőség jegyében a csokis pudingporok után a vaníliásaknak is adtunk egy esélyt, hiszen ahogy a híres mondás is tartja, a puding próbája az evés! Bár a tesztet nagy várakozások előzték meg, a jelek szerint a vaníliaaroma mesterséges ízére nem egészen voltunk felkészülve. Több termék is akadt, ami még a mi sokat látott ízlelőbimbóinkat is kikezdte.

Mit kell tudni a pudingporról?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a vaníliás pudingot – csakúgy mint csokis társát – jellemzően desszertként fogyasztják. „Ami még közös bennük, az a puding állaga, ami rendszerint kocsonyás, de néha szivacsos vagy akár krémszerű is lehet”, mutatott rá a szakember. Szerinte a pudingpor abból a szempontból rendkívül praktikusnak tekinthető, hogy tejjel elkeverve, majd megfőzve viszonylag rövid idő alatt desszert készíthető belőle.

Ez a teszt egy kicsit megfeküdte a gyomrunk
Ez a teszt egy kicsit megfeküdte a gyomrunkRuzsovics Dorina

Maga a por egyébként a megfelelő állomány kialakításához szükséges zselésítőszert tartalmaz, ami a legtöbb termék esetében egyszerű keményítőt, például kukoricakeményítőt takar, ízéről pedig némi ízesítőanyag gondoskodik. Ez ebben az esetben maga a vanília, pontosabban inkább a vaníliaaroma, ami természetes is lehet. További érdekesség, hogy a porból készült puding alapvetően fehér lenne, de mivel a vásárlók a vaníliát a sárga színnel kapcsolják össze, a gyártók ezt színezék hozzáadásával érik el.

Az élelmiszermérnök hozzátette, szakmai szempontból a valódi vaníliát vagy vaníliakivonatot tartalmazó termékek tekinthetőek értékesebbnek, de végső soron, mint a legtöbb élelmiszernél, a legtöbben úgyis az íz alapján döntenek.

Hogy zajlott a teszt?

Ha rendszeresen olvasod tesztjeinket, ez nem fog meglepetésként érni. Kóstolónkhoz szokás szerint a nagy láncok aktuális kínálatát átböngészve szereztük be a termékeket, melyekből összesen tizenegyfélét találtunk. Ezeket a csomagolásukon feltüntetett utasítások alapján a Borganika konyhájában készítettünk el és ettük végig.

Módszerünk még mindig a vakteszt, melynek sajátossága, hogy résztvevőink nem tudhatják, pontosan milyen termékeket, milyen sorrenden kóstolnak. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi szempontok figyelembevételével egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ebből született meg az alábbi végeredmény.

3. helyezett: CBA piros vaníliaízű pudingpor – 3,2 pont (35 forint/40 g)

Összetevők: kukoricakeményítő, aroma (kristályvanillin), színezékek (karotinok, riboflavin).

IMG 6093
Ruzsovics Dorina

A CBA pudingporáról eléggé megoszlottak a vélemények. Voltak, akik kevésbé tudtak azonosulni színével, állagával vagy ízével – pontosabban annak hiányával –, mások viszont éppen azt mondták rá, hogy nem rossz, sőt!

  • Íztelen.
  • Egy kis fellélegzést jelent a mezőnyben.
  • Elmegy.
  • Halovány, de nem rossz.
  • Huh, ez állagra nagyon súlyos.

3. helyezett: Tesco vaníliaízű pudingpor – 3,2 pont (125 forint/3×40 g)

Összetevők: kukoricakeményítő, étkezési só, aroma, színezékek (karotinok, kurkumin).

IMG 6109
Ruzsovics Dorina

A fura, halovány szín visszaköszönt a Tesco termékénél is, ami szintén vegyes értékeléseket kapott. Kifogásként leginkább az merült fel, hogy porízű és van valami bántó az utóízében is, ami cseppet sem emlékeztet a vaníliára.

  • Jól indít, de az utóíze fura.
  • Inkább tejes, mintsem vaníliás, de nekem bejön.
  • Elmegy.
  • Nagyon halvány, porízű.
  • Fura a színe, de ízre oké.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

2. helyezett: Dr. Oetker vaníliaízű pudingpor – 3,6 pont (249 forint/3×40 g)

Összetevők: kukoricakeményítő, étkezési só, aroma, színezékek (karotinok, riboflavinok).

IMG 6052
Ruzsovics Dorina

A klasszikus Dr. Oetker pudingpor már jobban idomult tesztelőink szájízéhez, akik itt már többé-kevésbé sikeresen azonosították a vaníliaízt, és nagyrészt elégedettek is voltak vele.

  • Nyomokban vaníliás.
  • Meglepően citromsárga, de az íze ehhez képest meglepően kellemes.
  • Madártejes, finom.
  • Ez finom vaníliás, tök jó.
  • Ez oké. Semmi extra, de ehető.

1. helyezett: Haas vaníliaízű pudingpor – 3,9 pont (129 forint/40 g)

Összetevők: kukoricakeményítő, aroma (kristályvanillin), színezékek (E160a, b, E101a).

IMG 6062
Ruzsovics Dorina

Kóstolóink a Haas pudingporát értékelték a legjobbra a mezőnyben. Nyilván nem olyan, mint amit egy cukrászdában kap az ember, de porból készült volta ellenére teljesen vállalható alternatívának tűnt: kicsit édes, kellemesen vaníliás és egészen finom.

  • Nem rossz.
  • Kellemesen vaníliás, finom. Megvenném otthonra.
  • Egész jó, kicsit édes.
  • Ez nem rossz, kicsit gyenge.
  • Ez oké, nekem bejön.

Futottak még

5. helyezett: Klasszikus vaníliaízű pudingpor – 3,1 pont (29 forint/40 g)

A Klasszikus puding vagy nagyon ízlett tesztelőinknek, vagy nagyon nem. Az előbbi kör úgy méltatta, hogy „korrekt”, „szuper” és „rém vaníliás”, az utóbbi pedig úgy, hogy „papírízű” és/vagy „porízű”.

6. helyezett: Váncza vaníliaízű pudingpor – 2,6 pont (89 forint/40 g)

A retro vonalat képviselő Váncza termékre szinte mindenki azt mondta, hogy szinte minden szempontból fura. Valaki például azt firtatta, hogy van-e benne grillfűszer, ami valljuk be, nem túl hízelgő egy pudingra nézve.

7. helyezett: SPAR vaníliaízű pudingpor – 2,4 pont (34 forint/40 g)

„Híg és íztelen”, „tusfürdőízű”, „nincs is vaníliaíze” és „gejl” – nyilatkoztak kóstolóink a SPAR pudingjáról, ami csak egyiküknek ízlett. Neki is csak azért, mert a tejberizst juttatta eszébe.

8. helyezett: Penny vaníliaízű pudingpor – 2 pont (125 forint/4×37 g)

Bőven jutott a kritikákból a Penny pudingjának is, amire tesztelőink olyasmiket mondtak, hogy „szörnyű”, „van valami fura, tojásos mellékíze”, „kimaradt belőle a cukor”, „madártejhabízű”, illetve „semennyi íze nincs”.

9. helyezett: ALDI Bella vaníliaízű pudingpor – 1,4 pont (169 forint/4×41 g)

Az ALDI termékének sem a pudinggal, sem a vaníliával nem volt összeegyeztethető íze, ami bizony megint csak hátrányos egy vaníliás puding esetében. „Úristen, ez a mellékíz... ehetetlen!” – írta róla csapatunk egyik tagja. Hasonlóképpen nyilatkoztak a többiek is.

9. helyezett: Thymos vaníliaízű pudingpor – 1,4 pont (79 forint/38 g)

A Thymos pudingja gyakorlatilag semmiféle ízt nem mutatott, eltekintve az utóízétől, amiben viszont nem volt sok köszönet. Legalábbis tesztelőink szerint, akik kiemelték, hogy a színe is sápadt, de állagra oké.

9. helyezett: Lidl Belbake vaníliaízű pudingpor – 1,4 pont (125 forint/3×41 g)

A LIDL terméke elég mesterséges hatású ízeket mutatott, ami érzékenyen érintette tesztelőinket. „Szörnyen mű”, „rettenetesen savanyú, borzalmas”, „fura mellékíze van” és „olyan, mint a megöregedett műanyagok” – vetették a szemére.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek