Halrudacskák tesztje: van élet a panír alatt?

Olvasási idő kb. 8 perc

Hitvány halutánzat vagy praktikus gyorsfagyasztott termék, amiből bármikor összedobható egy finom és tápláló vacsora? Nem hagyott minket nyugodni a kérdés, ezért az igazság nyomába eredtünk.

A halról köztudott, hogy fogyasztása megannyi egészségügyi előnnyel jár, ám előkészítése macerás tud lenni, ami elrettentő erejű lehet azok számára, akik járatlanul mozognak a konyhában. Na, itt jön a képbe a halrudacska, amely különösebb erőfeszítések nélkül, percek alatt kisüthető olajban, vagy elkészíthető akár anélkül, a sütőben is. A kényelemnek azonban általában megvan az ára, ez alól pedig a halrudacska sem jelent kivételt.

Miből áll a halrudacska?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a halrudacska egy gyerekek körében is kedvelt, gyorsan elkészíthető, praktikus termék, halrúd és halrúd között ugyanakkor jelentős különbségek lehetnek.

Ha nem akarsz csalódni, olvasd el az összetevőit!
Ha nem akarsz csalódni, olvasd el az összetevőit!Ruzsovics Dorina

A termék alapanyaga természetesen a hal, amit a gyártás során ropogós panírba burkolnak, miközben fűszereket, adalékanyagokat is felhasználhatnak hozzá. A szakember szerint a minőség leginkább a halon áll vagy bukik. Nem is feltétlenül a fajtája vagy a halászat módja számít, hanem az, hogy milyen formában kerül bele. A kereskedelemben kapható halrudacskák ugyanis nemcsak halfiléből, azaz egyetlen darab halhúsból, hanem halpépből, aprított halból is készülhetnek. A pontos alapanyagot a csomagoláson is fel kell tüntetni.

Szakmai szempontból a halfilé tekinthető minőségibbnek, de ez nem jelenti azt, hogy az aprított halhúsból készülő termékek ne lehetnének finomak vagy egészségesek.

Az utóbbi típus akár a halfilék formázásából visszamaradó apró haldarabokból is állhat, ami gazdaságosabbá teszi az előállítást, illetve csökkenti a szálkák előfordulásának kockázatát. A minőségre és az ízre kihat még a panír is, aminek az élelmiszermérnök szerint szép, egyenletes aranybarna színűre illik sülnie.

Traszkovics Zsolt fontosnak tartotta kiemelni, hogy mint minden gyorsfagyasztott terméknél, a hűtőláncot itt is szigorúan kell venni. Olyannyira, hogy a fagyasztóból kivett terméket jobb azonnal a forró olajba tenni és elkészíteni.

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a gyorsfagyasztott halrudacskákat, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen tizenegyfélét találtunk. Ezeket a csomagolásukon feltüntetett útmutató alapján, a Borganika konyhájában sütöttük készre, majd kóstoltuk végig.

Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt, így résztvevőink nem tudhatták, hogy pontosan milyen termékekkel van dolguk. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők figyelembevételével egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ebből kaptuk meg az alábbi eredményt.

Tizenegyféle terméket próbáltunk ki
Tizenegyféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

3. helyezett: Penny Gran Mare gyorsfagyasztott halrudacska – 3,5 pont (799 forint/450 g)

Összetevők: alaszkai tőkehalfilé (65 százalék), búzaliszt, repceolaj, ivóvíz, étkezési só, élesztő, fűszerek.

IMG 4122
Ruzsovics Dorina

A saját márkás termékek közül a legjobb eredményt a Penny által forgalmazott Gran Mare tudta elérni. Kóstolóink örömmel konstatálták, hogy – más versenyzőkkel ellentétben – nem csak mutatóban van benne hal, és még csak nem is tűnik száraznak, ízvilága, pontosabban annak hiánya azonban egyesekből némi elégedetlenkedést váltott ki.

 • Ez egész finom.
 • Ez legalább nem olyan száraz.
 • Jé, ebben van hal!
 • Kilapított rántott sajt íz nélkül.
 • Nekem ez tűnik a legjobbnak.
 • Kicsit sápadt és elég íztelen, de nem rémes.

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

2. helyezett: Delforg gyorsfagyasztott halrudak – 3,58 pont (799 forint/500 g)

Összetevők: fehér halhús (55 százalék), panírmorzsa (búzaliszt, ivóvíz, fűszerek (őrölt paprika, kurkuma), konyhasó, élesztő), repceolaj, búzaliszt, konyhasó, burgonyakeményítő.

IMG 4173
Ruzsovics Dorina

A Delfrog terméke – amelybe 10 százalékkal kevesebb hal jutott – szintén szűkmarkúan bánt az ízekkel, de ahogy pontszámából is kitűnik, összességében nem mondható rossznak, inkább csak semlegesnek. Némi szósszal talán jobban működne!

 • Pfuj, ennek nincs íze!
 • Ez elmegy.
 • Íztelen, de halnak néz ki.
 • Jé, egészen halas.
 • Olyan jó, íztelen, igazi hal.
 • Szaftos és van benne hal is! Finom.

1. helyezett: Frosta gyorsfagyasztott halrudak – 3,91 pont (1559 forint/450 g)

Összetevők: fehér húsú halfilé (65 százalék), búzaliszt, napraforgóolaj (nem kémiai úton kivont), ivóvíz, burgonyakeményítő (nem kémiailag módosított), étkezési só (csomósodást gátló anyag nélkül), őrölt paprika, kurkuma, élesztő (friss).

IMG 4092
Ruzsovics Dorina

A fenntartható halászatból származó, ízfokozók és színezék nélkül készülő Frosta-termék szinte minden szempontból megfelelt a várakozásoknak. Érződött rajta, hogy minőségi hal került bele, kellően szaftosnak hatott, és ízre is rendben volt. Az árát mondjuk megkérik, de cserébe legalább nem valami panírba csomagolt masszát kapsz, ami köszönőviszonyban sincs azzal, amit eddig halként ismertél.

 • Ez legalább hal.
 • Összetételre jó, ízre kevés.
 • Halas!!!
 • Nem rossz.
 • Korrekt, halból van.
 • Szaftos, ruganyos rudacska. Ízlik.

Futottak még

4. helyezett: Iglo gyorsfagyasztott halrudacska – 3,41 pont (1099 forint/280 g)
Haltartalom: alaszkai tőkehal 58 százalék.

A műfaj legismertebb szereplője, az Iglo halrudacska épphogy csak lecsúszott a dobogóról. Bár csomagolása nem hazudott, vagyis panírja kellemesen ropogósra sikeredett, alatta pedig filézett halat lehetett felfedezni, mintha az előbbi kissé vastagra sikeredett volna, ami ellopta a show-t az utóbbi elől.

5. helyezett: ALDI Fish Finger gyorsfagyasztott halrudacska – 3,16 pont (599 forint/450 g)
Haltartalom: alaszkai tőkehal 65 százalék.

Az ALDI terméke rágósabb benyomást keltett az indokoltnál, és valaki a mellékízével sem tudott maradéktalanul megbarátkozni, ám egyéb tekintetben teljesen vállalhatónak bizonyult. És még az ára is kedvező!

6. helyezett: Lidl Fish Fingers gyorsfagyasztott halrudacska – 2,83 pont (599 forint/450 g)
Haltartalom: halpép 65 százalék.

A Lidl versenyzője halpépből készült, ami nem kifejezetten vált a javára. „Elég közepes”, „nagyon menza”, „halízű, de darálék”, „egész jó”, „halszerű, nem is olyan íztelen” és „rossz halízű” – írták róla tesztelőink.

7. helyezett: Auchan gyorsfagyasztott halrúd – 2,75 pont (746 forint/250 g)
Haltartalom: hekkfilé 64 százalék.

A megszokott tőkehal helyett hekkfilével érvényesülő Auchan-termék leginkább közepes értékeléseket kapott. „Igazi hal, de túl íztelen” – világított rá a szélesebb körökben is felmerülő okra egyik tesztelőnk.

8. helyezett: Tesco Hearty Food Co. gyorsfagyasztott halrudak – 2,33 pont (335 forint/250 g)
Haltartalom: darált hal 55 százalék.

A Tesco darált halas rudacskája két kóstolónknak is a tonhalkonzervet juttatta eszébe, de amit a többiektől kapott, abban sem volt sok köszönet. „A panír nagyon rossz”, „íztelen sajnos”, „felejthető”, „nagyon undorító” – fogalmaztak az értékelőlapokon.

9. helyezett: Penny Every time gyorsfagyasztott halrudacska – 2,16 pont (599 forint/450 g)
Haltartalom: fehér halfilé 65 százalék.

A Penny másik halrudacskáját csak egy tesztelőnk találta finomnak. Mindenki más úgy vélte, hogy „semmi extra”, „undorító”, „rossz és ronda” és még „az utóíze is elég rossz”. (Ha már kezd elmenni az étvágyad, itt egy házi halrudacskarecept, amiben tutira nem fogsz csalódni.)

10. helyezett: Ocean Catch gyorsfagyasztott halrudak – 1,58 pont (439 forint/250 g)
Haltartalom: aprított hal 25 százalék.

Az Ocean Catch-termék aprított halat tartalmaz, és abból sem valami sokat, ami kóstolóink figyelmét sem kerülte el. „Krumplipüré”, „csúfos”, „mi, ez krokett?”, „szürke massza”, „menzás disznóhús”, illetve „halat sosem látott” – fejezték ki nemtetszésüket.

11. helyezett: Vici gyorsfagyasztott halrudacska – 1,16 pont (1171 forint/700 g)
Haltartalom: tengeri hal és sprotni 22 százalék.

A szintén aprított halas Vici halrudacska már nyomokban sem mutatott hasonlóságot bármiféle ismert hallal. Kóstolóink az „íztelen”, „borzalmas”, „gusztustalan” és „undorító” szavakkal illették, megtoldva egy „emberiség elleni vétekkel” is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek