Így főzd meg a tojást, hogy ne repedjen szét

Ugyan, ki ne tudná, hogyan kell tojást főzni?! Csak bele kell dobni a forró vízbe, és hamarosan kész is. Na de megy úgy is, hogy a héja nem reped szét?

A repedések elkerülésének egyik alapvetése éppen az, hogy a tojást ne hidegen tedd a forró vízbe, hanem a hűtőből kivéve várd meg, amíg eléri a szobahőmérsékletet. Ha már itt tartunk, igazából nem kéne forszíroznod a forró vizet sem. A repedések esélyét azzal is csökkentheted, ha a tojást a vízzel együtt, fokozatosan melegíted fel. Az Indian Express felvázolt néhány további hasznos tippet is.

Kínáld meg olajjal vagy sóval

Kabita Singh, a Kabita’s Kitchen YouTube-csatorna séfje azt javasolja, hogy a főzővízhez adj egy evőkanálnyi olajat, illetve a tojást legfeljebb a forrástól számított 10 percig főzd. Ez ugyancsak segíthet, hogy a héja egyben maradjon. Egy másik népszerű tipp szerint hasonló eredményt érhetsz el úgy is, ha a főzés előtt megsózod a vizet.

Nem kell így végződnie!
Nem kell így végződnie!Fotó: caoyu36 / Getty Images Hungary

A laboratorium.hu megemlít egy valamivel komplikáltabb megközelítést is, ami nem kockázat nélküli, viszont ha jól csinálod, remek eredménnyel kecsegtet: „A tojás laposabb végén egy tű segítségével hozzunk létre egy kis nyílást. Óvatos lyukasztás esetén a belső héj sértetlen marad, és a fehérje nem tud távozni a nyíláson át.”

Ha a tojás mégis megrepedne, még akkor sincs minden veszve. Ebben az esetben csupán annyi a teendőd, hogy sós/citromsavas vízben főzöd tovább, mivel a kiáramló fehérje így még a nyílásban kicsapódik és eltömíti azt. Hát nem fantasztikus? 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan győzd le a saját korlátaidat?

A november 16-i Femina Klub esten Szily Nóra vendége ezúttal Alföldi Róbert lesz, akivel segítenek megfejteni, hogy milyen tényezők állhatnak a siker útjában, hogyan boldoguljunk a kritikákkal és az esetleges kudarccal, és milyen technikákkal hozzuk ki a legjobbat önmagunkból.

Pontos részletek az estről itt olvashatók.

Jegyek early bird áron 3 990 Ft helyett, most csak 2 990 Ft-ért, csak november 6-ig kaphatók!

Időpont: 2020. november 16. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A tojáspucolásnak szintén számtalan iskolája van. Ha érdekel, hogy melyiknél számíthatsz a legkevesebb komplikációra, olvasd el az erről szóló cikkünket is!

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.