Így élj túl egy medvetámadást

Egy medve elől szinte képtelenség elmenekülni. Gyorsabban fut, jobban úszik és mászik fára nálad. De akkor mégis mi a teendő, ha összekadnál egy marcona példánnyal?

A Lifehacker szerint a Visszatérő című filmben látott vérfagyasztó támadások a valóságban elég ritkán fordulnak elő, a legtöbb medve ugyanis inkább faképnél hagy, mint hogy megenne vacsorára. Ha viszont például egy nőstény úgy érzi, hogy fenyegetést jelentesz a kölykeire, akkor komoly slamasztikában találhatod magad. Ahhoz, hogy a medvével való találkozást ép bőrrel úszd meg, nemcsak a viselkedését, hanem a fajtáját is érdemes figyelembe venned.

Kerüld el

Ahogy már fentebb is szóba került, a medve alapesetben legalább annyira el akar kerülni téged, mint te őt. Főleg, ha csoportosan túrázol, hiszen a több ember több zajjal és erősebb szaggal jár, ami már önmagában elegendő lehet ahhoz, hogy távol tartsa az állatot.

Ha tábort versz a vadonban, különösen elővigyázatosnak kell lenned: ne adj okot a medvének, hogy a közeledbe jöjjön. Az ételt mindig gondosan zárd el – lehetőleg légmentesen –, és/vagy akaszd fel egy fára, ahol nem férhet hozzá. Így kevésbé lesz motivált, hogy beugorjon hozzád lakomázni.

Védd magad

Kezdjük azzal az esettel, amikor a medve defenzív magatartást tanúsít. A meglepetés ereje ilyenkor vagy menekülésre készteti, vagy egy gyors támadást vált ki belőle, amire csak csekély időd van reagálni. Ha az utóbbi történik, a medve fajtájától is függ, hogy mi a legjobb stratégia, ami megmenthet. 

Barna vagy grizzly medve

Feküdj a földre, kulcsold össze a kezed a nyakad és a fejed körül, majd tettesd magad halottnak, hátha odébbáll. Esetleg széttárhatod a lábaid is, hogy nehezebben tudjon megfordítani. Ha a medve nem tágítana, kapj fel valamit, például egy fadarabot, követ vagy valamilyen személyes tárgyat, amivel szükség szerint visszatámadhatsz. A legjobb esélyed úgy lehet ellene, ha az arcára célzol. 

Próbáld messziről elkerülni!
Próbáld messziről elkerülni!MichaelBlackburn / Getty Images Hungary

Fekete medve

A halottnak tettetés ennél a fajnál kevésbé járható út. Lehetőség szerint igyekezz minél gyorsabban zárt helyre menekülni, ami lehet akár az autód is. Ha ez nem opció, marad a visszatámadás. Vedd célba a medve arcát és orrát, remélve, hogy sikerül meghátrálásra kényszeríteni.

Soha ne fordíts neki hátat

Ha a medve támadólag lép fel, vagyis már távolról látod, hogy feléd fordul, vagy netán fenyegetően megindul az irányodba, ne közelíts hozzá és ne is fordíts neki hátat, hanem kezdj el hátrálni, amíg legalább 3-400 méteres távolságba nem érsz. Amint látótávolságon kívülre kerülsz, keress egy másik utat, amin továbbmehetsz, vagy várj 20 percet, és igyekezz zajt csapni, amikor elindulsz. Ha egy magasabb pontra húzódsz (ne feledd, fára mászni rossz ötlet!), az segíthet, hogy nagyobbnak és erősebbnek látszódj.

Abban az esetben, ha a medve viszonylag közel van, amikor meglátod, ne kezdj pánikolni, ne kiabálj és ne próbálj elfutni előle, mert ezzel csak arra készteted, hogy üldözőbe vegyen. Ne dobd el a hátizsákod sem, mert ha bekövetkezne a legrosszabb forgatókönyv, némi védelmet nyújthat a hátadnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ha gyerekekkel vagy, kapd fel őket, és kerüld a szemkontaktust az állattal. Amennyiben van nálad paprikaspray (amit célszerű mindig magaddal vinni, ha medvék által lakott vidéken túrázol), itt a megfelelő alkalom, hogy elővedd. Ezután helyezkedj úgy, hogy az oldalad nézzen felé, majd kezdj el szép lassan távolodni tőle. Így kevésbé tűnsz fenyegetőnek, és nem a prédát fogja látni benned. Közben beszélj csendes, monoton hangon, tudatván a medvével, hogy ember vagy, nem pedig valami olyasmi, amit érdemes megenni. Miközben eloldalogsz, szárnycsapásszerűen emeld fel-le a karjaid – mintha csak terpeszugrásokat csinálnál, csak ugrás nélkül.

Ha a medve megrohamozna, akkor se fordulj sarkon. Lehet, hogy csak blöffnek szánja, hogy elriasszon. Ha nem állna le, úgy 10 méteres távolságból már célba veheted a paprikaspray-vel. Ennek hiányában annyit tehetsz, hogy elkezdesz lármázni, folytatod a karcsapásokat, illetve agresszívan visszatámadsz, amivel csak tudsz. De idáig remélhetőleg nem fogsz eljutni, hiszen bármit is látsz a filmekben, a véres medvetámadások valójában extrém ritkák.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek