Így rendszerezd a konyhád, hogy elkerüljön az agybaj

A konyhákban egyfeszt áll a bál: a gyümölcsöstál, tányérok, kések és villák mellett el kell férnie a hűtőnek, kisebb és nagyobb konyhagépeknek, a spájznak, egy rakás ételnek, néha a mosógépnek és persze mindenkinek, aki épp a helyszínen mos, főz, vagy épp enni támadt kedve. Hogyan lehet mégis egy kicsit okosabb, rendezettebb a lakás talán legfontosabb szeglete? Íme néhány trükk és tipp az okosabb konyharendszerezésre.

Egy tágas kamra például elég nagy ajándék tud lenni, elfér benne a rakás babkonzervek mellett a hűtőláda, a vasalódeszka, de még akár a bújócskázó gyerekek közül is néhány. Az is segíti a nagyobb rend kialakítását, ha egyáltalán nem veszünk meg olyasmit, amiről sejtjük, hogy nem kellene. Ha nincs a házban egy hatalmas kukoricapattogató, csokiszökőkút, Spongya Bobot kenyerekbe égető kenyérpirító, akkor több hely marad mindennek, amit valóban használunk. 

Lássuk a legjobb ötleteket a konyha rendszerezésére!

#1 Legyenek a maradékok szem előtt!

Ha az a cél, hogy a konyhád kevésbé stresszeljen, mint eddig, gondolj a maradékokra és azokra a pillanatokra, amikor kidobsz egy klassz ételt vagy alapanyagot csak azért, mert elfelejtetted, vagy nem vetted észre a hűtőben! Amiről tudod, hogy hamar lejár, az kerüljön a hűtőben a többi étel elé szemmagasságba, így egy kicsit kevesebb bosszúsággal és pazarlással telnek majd a hétköznapok. 

Palak Patel séf a HuffPost olvasóinak a téma kapcsán azt ajánlja, hogy üvegtartályokat használjanak szorosan záró fedéllel, mivel ezek a legmegfelelőbbek a főtt maradék frissességének megőrzésére, ráadásul jól látszik, mi van bennük és milyen állapotban. 

#2 Dátumozz és csoportosíts a fagyasztóban is!

Ha minden ételre ráragasztasz egy címkét azzal, hogy nagyjából meddig áll el, mindig tudni fogod, mit érdemes a napokban elfogyasztani, és mi az, aminek még van ideje. A csoportosítással azt éred el, hogy sokkal nehezebben feledkezel meg egy-egy alapanyagról. Időt és nyugalmat is szerzel vele: ha épp látod, hogy a zöldségek rekesze üres, nem túrod fel az egész ládát egy zacskó zöldborsóért, mert épp úgy emlékszel, hogy van még belőle. Ha mindennek megvan a helye, területe és rekesze, egyből megtalálsz mindent, amiből van még készleten, és azonnal látod azt is, hogy mi fogyott el éppen. 

#3 Tartsd a gyakran használt összetevőket könnyen elérhető helyen, és szabadulj meg mindentől, amit nem használsz!

Régi fűszerek, lejárt ételek... ezektől nem mindig van kedvünk megválni, de időnként érdemes átnézni a konyha hátsó polcait, mert a lejárt alapanyagok maximum a kártevőket vonzzák, és semmi másra nem jók, csak arra, hogy növeljék a rendetlenség szintjét és minket idegesítsenek azzal, hogy látjuk, mennyi fölösleges cuccot halmoztunk fel. 

Ő már elolvasta a cikket, nincs is rendetlenség körülötte.
Ő már elolvasta a cikket, nincs is rendetlenség körülötte.AaronAmat / Getty Images Hungary

Régi fűszerek egy receptből, amit öt évvel ezelőtt kipróbáltál, és amiket soha többé nem használtál, lejárt alapanyagok, amelyektől még nem volt szíved megszabadulni – dobd ki mindet! – javasolja Uyen Kirshenbaum cukrász, a Kirsh Baking Company alapítója. „A szekrények kitakarítása és az összetevők ügyes rendszerezése önmagában hatékonyságot eredményez. Pakold előre a legtöbbször használt alapanyagokat és azokat, amik rövidebb szavatossági idővel rendelkeznek” – teszi hozzá. 

#4 Felhasználás alapján is csoportosíts!

Jóval egyszerűbb lesz a főzés, ha egy helyen van a rétesliszt, a sütőpor a cukor, az élesztő, a vaníliaaroma és minden, amit sütéskor használsz, egy másik polcon pedig a száraztészták a szószokkal, olasz fűszerekkel – vagyis együtt van minden összetevő, amit egyébként is egyszerre használsz.

#5 Mindennek legyen meg a helye

Mert aminek nincs helye, az sohasem lesz meg. Ha bármikor arra kell gondolni, hogy hol van éppen valami, akkor a konyha szervezése nem volt hatékony.

Akkor jó, ha oda sem kell nézni, mert pontosan tudod, hogy hol van, amit keresel, és az tiszta és használatra kész. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Próbáld egy csoportba rendezni a dolgokat funkciójuk alapján, és ne arra figyelj elsősorban, hogyan lesz a konyha esztétikus – javasolják a szakemberek. 

#6 Főzés előtti előkészítés

A stresszmentes konyha egyik titka, hogy az ott zajló munka élvezetes. Márpedig ez akkor valósulhat meg, ha sütés-főzés előtt arra is időt szánsz, hogy mindent előkészíts, amire szükséged lesz. A piskótatészta keverése, a rántás sűrűsödése és a tej melegítése közben már nem lesz idő felkutatni a következő munkafolyamathoz szükséges eszközöket. Jobban jársz, ha szánsz néhány percet az előkészületekre, így mindig kéznél lesz az, amire épp szükséged van. 

A rendes és használható konyhához természetesen hozzátartozik a rendes és jól használható hűtő is. Ezzel kapcsolatban itt adtunk ötleteket:

Oszd meg másokkal is!
Mustra