UV-védelem: meddig állnak el a naptejek?

Hiába tartjuk be az UV-védelem és a napozás valamennyi szabályát, ha közben olyan napozókrémet használunk, aminek már rég lejárt a szavatossága.

Ahogy a legtöbb kozmetikai terméknek, a napvédő krémeknek a szavatossága is lejár egyszer. És mivel az összetevők megromlásával jelentősen csökken a termékek hatékonysága, használatuk mellett szinte ugyanúgy ki vagyunk téve a napégés és a bőrrák kockázatának, mint ha nem védekeznénk a káros UV-sugarakkal szemben.

„Mind a kémiai, mind az ásványi fényvédőkre igaz, hogy a lejárati dátumot követően nem érhető el velük az a hatás, amit az SPF-besorolásuk szerint hivatottak kifejteni. Az oxibenzont, az avobenzont vagy a homoszalátot tartalmazó kémiai fényvédők oxidálódhatnak, ezáltal veszítenek hatékonyságukból. Bár a fizikai hatóanyagokat (pl. cink-oxidot, titán-dioxidot) tartalmazó fényvédőknél nem áll fenn ez a probléma, idővel ezek a termékek is megromlanak, és akár bőrirritációt is okozhatnak” – nyilatkozta Perry Romanowski független kozmetikai vegyész az Allure magazinnak.

És hogy milyen jelek árulkodnak arról, hogy túlkoros a naptejed? A megváltozott illat, szín vagy állag, a szemcsés vagy túl folyékony állag is arra utal, hogy a krém elkezdett alkotóelemeire bomlani, ezért ha ilyet tapasztalsz, ideje megválnod a terméktől. 

Hamarabb megromlik a krém, ha a strandon vagy az autóban órákon át direkt napsugárzásnak van kitéve.
Hamarabb megromlik a krém, ha a strandon vagy az autóban órákon át direkt napsugárzásnak van kitéve.Tom Merton / Getty Images Hungary

Az Európai Unió Kozmetikai Irányelvei alapján minden 30 hónapnál rövidebb ideig szavatos kozmetikum csomagolásán kötelező szerepelnie a „felbontást követő szavatosság” ábrájának, ami egy nyitott tégely, benne számmal és M (month = hónap) jelöléssel. Az ábra azt jelzi, hogy a felbontást követően mennyi ideig használható biztonsággal a termék. Vagyis ha a kis rajzolt tégelyben 12M megjelölést találsz, akkor felbontástól számítva 12 hónapig használhatod a készítményt. Ha a flakonon, tubuson nem látod a gyártási vagy lejárati dátumot, akkor az valószínűleg azon a dobozon volt, ami még a termék vásárlása napján a kukában landolt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Általánosságban a napvédő krémek lejárati ideje 24 hónap, de ha rendszeresen kened magad, akkor nem valószínű, hogy évekig porosodik a fiókban a naptejed. Ugyanakkor, mivel a krémek tartósságát a tárolás módja is nagymértékben befolyásolja, azzal is számolni kell, hogy ha a naptej a strandon vagy az autóban direkt napsugárzásnak vagy huzamosabb időn át magas hőmérsékletnek van kitéve, akkor sokkal hamarabb megromlik. Emellett az is felgyorsíthatja a kencék elöregedését, ha túl gyakran nyitogatjuk, netán koszos kézzel fogdossuk a flakont vagy tubust, a szennyeződések által bejutó baktériumok ugyanis megváltoztathatják a krém összetételét.

Akad még néhány fontos tudnivaló a napozással és a fényvédőkkel kapcsolatban, ezekről az alábbi cikkekben olvashatsz: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra