Tényleg szeretik a nyulak a répát?

A kérdés talán meg sem fordulna a fejedben, hiszen a nyúl és a répa közötti kapocs olyan evidensnek tűnik, mint hogy a medve szereti a mézet – ám itt valójában egy kicsit árnyaltabb a kép.

Attól, hogy egyes ételeknek nem tudsz ellenállni, még nem biztos, hogy jót is tesznek neked. Nincs ez másként a nyúl és a répa viszonylatában sem. Bár az állat tényleg szívesen fogyasztja, többféle kellemetlensége is származhat belőle. Hogy pontosan miért problémás a répa, illetve milyen táplálékban érdemes gondolkoznod, ha nyúltartásra adod a fejed, arra az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunk keretében adjuk meg a választ.

Mi baja lehet a répától?

A répának soha nem szabadna a nyúl fő táplálékforrásának lennie, figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint a többi gyökeres zöldséggel és a gyümölcsökkel egyetemben úgy kell gondolni rá, mint egyfajta nasira, melynek fogyasztását korlátok közé kell szorítani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legfeljebb az állat étrendjének 15 százalékát teheti ki.

Csak módjával adj neki!
Csak módjával adj neki!serezniy / Getty Images Hungary

A fő probléma, hogy csakúgy mint az almának, a répának magas a cukortartalma a nyúl számára, ezért nagyrészt csak üres kalóriákhoz jut belőle, sőt túlzott mértékű fogyasztása akár gyomorfájdalomhoz és emésztési zavarokhoz is vezethet. Hasonló a helyzet a jégsaláta esetében is, amivel szintén csínján kell bánni, mert gyomorrontást okozhat.

De akkor honnan jött a répamánia? Hát a tévéből! A téveszme, miszerint a nyulat répával kell tömni, Bugs Bunnynak, vagyis Tapsi Hapsinak köszönhető. A népszerű rajzfilmfigura ugyanis állandóan répát rágcsálva tűnt fel a képernyőn. Itt az újabb bizonyíték, hogy nem kéne mindent elhinned, amit a tévében látsz!

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Akkor mivel szabad etetni?

Mint az a fentiekből is kitűnik, ha már mindenáron répát akarsz adni a nyúlnak, akkor módjával tedd, vagy még jobb, ha csak a zöldjéből vágsz neki, alapvetően pedig inkább nyúltáppal, jó minőségű, friss szénával és kisebb arányban friss zöldségekkel etesd. A Szupermenta szerint fontos, hogy az utóbbiakhoz fokozatosan szoktasd hozzá kedvencedet, különben hasmenés lesz a vége, ahogy az is, hogy az esetleges vegyszermaradványok miatt mindig gondosan mosd meg őket. Ilyen szempontból egyébként a saláta fogyasztása is veszélyes lehet. Mindezeken túl vedd figyelembe azt is, hogy az egyes állatoknak általában eltérő a táplálékigénye, ami a pontos adagolást illetően némi rugalmasságot igényelhet.

A régi hiedelemmel ellentétben a nyúlnak ivóvízre is szüksége van. A szakboltokban többféle önitató is kapható, amiből kedvenced folyamatos utánpótláshoz juthat, de beszerzése esetén ügyelj rá, hogy naponta cseréld benne a vizet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra