Tényleg szeretik a nyulak a répát?

A kérdés talán meg sem fordulna a fejedben, hiszen a nyúl és a répa közötti kapocs olyan evidensnek tűnik, mint hogy a medve szereti a mézet – ám itt valójában egy kicsit árnyaltabb a kép.

Attól, hogy egyes ételeknek nem tudsz ellenállni, még nem biztos, hogy jót is tesznek neked. Nincs ez másként a nyúl és a répa viszonylatában sem. Bár az állat tényleg szívesen fogyasztja, többféle kellemetlensége is származhat belőle. Hogy pontosan miért problémás a répa, illetve milyen táplálékban érdemes gondolkoznod, ha nyúltartásra adod a fejed, arra az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunk keretében adjuk meg a választ.

Mi baja lehet a répától?

A répának soha nem szabadna a nyúl fő táplálékforrásának lennie, figyelmeztetnek a szakemberek, akik szerint a többi gyökeres zöldséggel és a gyümölcsökkel egyetemben úgy kell gondolni rá, mint egyfajta nasira, melynek fogyasztását korlátok közé kell szorítani. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy legfeljebb az állat étrendjének 15 százalékát teheti ki.

Csak módjával adj neki!
Csak módjával adj neki!serezniy / Getty Images Hungary

A fő probléma, hogy csakúgy mint az almának, a répának magas a cukortartalma a nyúl számára, ezért nagyrészt csak üres kalóriákhoz jut belőle, sőt túlzott mértékű fogyasztása akár gyomorfájdalomhoz és emésztési zavarokhoz is vezethet. Hasonló a helyzet a jégsaláta esetében is, amivel szintén csínján kell bánni, mert gyomorrontást okozhat.

De akkor honnan jött a répamánia? Hát a tévéből! A téveszme, miszerint a nyulat répával kell tömni, Bugs Bunnynak, vagyis Tapsi Hapsinak köszönhető. A népszerű rajzfilmfigura ugyanis állandóan répát rágcsálva tűnt fel a képernyőn. Itt az újabb bizonyíték, hogy nem kéne mindent elhinned, amit a tévében látsz!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Akkor mivel szabad etetni?

Mint az a fentiekből is kitűnik, ha már mindenáron répát akarsz adni a nyúlnak, akkor módjával tedd, vagy még jobb, ha csak a zöldjéből vágsz neki, alapvetően pedig inkább nyúltáppal, jó minőségű, friss szénával és kisebb arányban friss zöldségekkel etesd. A Szupermenta szerint fontos, hogy az utóbbiakhoz fokozatosan szoktasd hozzá kedvencedet, különben hasmenés lesz a vége, ahogy az is, hogy az esetleges vegyszermaradványok miatt mindig gondosan mosd meg őket. Ilyen szempontból egyébként a saláta fogyasztása is veszélyes lehet. Mindezeken túl vedd figyelembe azt is, hogy az egyes állatoknak általában eltérő a táplálékigénye, ami a pontos adagolást illetően némi rugalmasságot igényelhet.

A régi hiedelemmel ellentétben a nyúlnak ivóvízre is szüksége van. A szakboltokban többféle önitató is kapható, amiből kedvenced folyamatos utánpótláshoz juthat, de beszerzése esetén ügyelj rá, hogy naponta cseréld benne a vizet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra