Teszt: melyik a legfinomabb tejszelet?

Összesen nyolcféle tejszeletet kóstoltunk végig, ami nem egészen azzal az eredménnyel zárult, amire te is számítanál, ha egy kicsit is ismered a műfajt.

A járvány lecsengésével lassan nálunk is minden visszatér a régi kerékvágásba, melynek egyik pozitív hozadéka, hogy tesztkonyhánkat leporolva újra lehetőségünk van kóstolókat tartani. Nem is loptuk a napot, és némi tanakodás után a tejszeletek próbája mellett döntöttünk. Az egyik fő érv az volt, hogy hűtve kaphatók, így a nyári melegben is bátran fogyaszthatók, amikor valami nasira támad igény.

Mitől tejszelet a tejszelet?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a boltokban kapható tejszeletek gyakorlatilag két piskótalapból, illetve a köztük lévő tejes krémből állnak, melyhez különféle, többnyire kakaós vagy gyümölcsös ízesítéseket is adhatnak.

Nyolc termék versengett egymással
Nyolc termék versengett egymássalRuzsovics Dorina

A szakember szerint a piskóta és a krém elkészíthető akár otthoni körülmények között is, még ha a bolti termékek összetevőinek listáján szerepel is néhány rémisztő, idegenül ható tétel. Ezek az adalékanyagok általában a gazdaságosabb gyártást vagy az eltarthatósági idő meghosszabbítását szolgálják, de teljesen ártalmatlanok. A furán csengő nátrium-hidrogén-karbonát például nem más, mint a mindenki által ismert szódabikarbóna.

Az élelmiszermérnök hozzátette, a termékcsoporton belül tapasztalható eltérések jellemzően az összetevők eltérő arányú alkalmazásából fakadnak. „Érdemes megnézni a termék címkéjét is, mert a tejtartalom tekintetében akár háromszoros különbségek is lehetnek, de én inkább az alapján választanék, hogy melyik ízlik a legjobban” – tanácsolta szakértőnk. 

Tesztelőink akcióban
Tesztelőink akcióbanRuzsovics Dorina

Hogyan teszteltünk?

Tesztünkhöz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be a tejszeleket, melyekből vásárlásunk pillanatában összesen nyolcfélét találtunk. Ezeket szokás szerint csomagolásuktól megszabadítva, egy vakteszt keretében kóstoltattuk meg szerkesztőségünk tagjaival. Az értékelés szigorúan szubjektív, érzékszervi benyomások mentén, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi végeredmény.

3. helyezett: Pöttyös Tejsüti – 3,16 pont (519 forint/4×28 g)

Összetevők: teljes tej (32,3 százalék), cukor, növényi zsír (pálma), búzaliszt, sovány tejpor, méz 4,5 százalék, vaj, napraforgó olaj, tojáspor, glükóz-fruktóz szirup, sovány kakaó por (1,4 százalék), burgonyakeményítő, emulgeálószerek (zsírsavak mono- és digliceridjei), szójalecitin, térfogatnövelő szerek (dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), aromák, só, laktóz.

IMG 8493
Ruzsovics Dorina

A Pöttyös tejes krémmel töltött kakaós piskótája több hasonlóságot is mutatott az etalonnak számító Kinder termékkel, felnőni azonban nem tudott hozzá – legalábbis tesztelőink értékelései alapján. Hogy miért, arról eltértek a vélemények. Volt, akinek savanykásnak hatott a krém, valaki másnál pedig az utóíz hibádzott.

  • Ez intenzívebb, de nem borzalmas.
  • Hasonlít egy másik versenyzőre, szerintem egész jó.
  • Egy olyan, mint az eredeti gagyi verziója.
  • Ez korrekt.
  • Savanykás a krém.
  • Olcsó utánzat rossz utóízzel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

2. helyezett: Kinder tejszelet – 3,66 pont (129 forint/28 g)

Összetevők: pasztőrözött tej (40 százalék), pálmaolaj, cukor, búzaliszt (10,5 százalék), sovány tejpor, méz (5 százalék), dehidratált vaj, tojáspor, zsírszegény kakaópor, búzakorpa, térfogatnövelő szerek (dinátrium-difoszfát, nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-karbonát), emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), aromák, étkezési só.

IMG 8471
Ruzsovics Dorina

A Kinder tejszelet – amiben tényleg nem csak mutatóban van tej, hiszen 40 százalékos aránnyal első helyen szerepel az összetevők között – a papírformát hozva dobogós helyen végzett. Az első helyről valószínűleg csak azért csúszhatott le, mert akik nem ismerték, a jellegzetes mézeskalácsos ízvilágot nem feltétlenül tudták hova tenni. Hiába, ízlések és pofonok!

  • Nagyon jó, egészen ízletes.
  • Vaníliás, mézes, finom a piskóta. Ismerős otthonról.
  • A Tejszelet!
  • Mézeskalácsízű piskóta, ugyanaz a hab.
  • Túl sok a krém benne, túl gejl.
  • Az eredeti, fincsi!

1. helyezett: Milka Choco Snack – 4 pont (199 forint/32 g)

Összetevők: tejcsokoládé (cukor, kakaóvaj, sovány tejpor, kakaómassza, tejsavópor, tejzsír, emulgeálószer (szójalecitinek, E476), aromák), teljes tej (28 százalék), cukor, pálmazsír, búzaliszt, tojás, tejfehérje (2,9 százalék), glükóz-fruktóz szörp, teljes tejpor (1,4 százalék), burgonyakeményítő, zsírszegény kakaópor (0,9 százalék), emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), térfogatnövelő szerek (difoszfátok, nátrium-karbonátok), aromák, étkezési só.

IMG 8457
Ruzsovics Dorina

A Milka tejes krémmel töltött versenyzője a megszokott piskótás-kakaós vonal helyett a márka védjegyének számító alpesi tejcsokoládéval operál, ennek köszönheti győzelmét is. Tejhabja ugyan nem aratott osztatlan sikert, de a csokijáért egyetlen kivételtől eltekintve az egész csapat odáig volt.

  • Ez nagyon jó, a csokija zseniális.
  • Egész jó.
  • Eddig ez a legjobb, csak csokimikulás-ízű a külseje.
  • A tejhab nem tűnik tejesnek, de a csokit jól eltalálták.
  • Nagyon finom.
  • Túl intenzív benne a csoki.

Nézd meg a tesztről készült videónkat is!

Futottak még

4. helyezett: Oreo Fresh Milk-Snack – 2,91 pont (199 forint/30 g)

Az Oreo kekszként szuperül működik, tejszeletként viszont valahogy nem tudott annyira kiteljesedni. Kóstolóink több esetben is úgy nyilatkoztak, hogy kicsit furának hat, és túl intenzív a tölteléke. Kár érte!

5. helyezett: Lidl kakaós tejszelet – 2,66 pont (279 forint/4×30 g)

A saját márkás termékek közül a Lidl tejszelete érte el a legjobb eredményt. Tesztelőink összességében nem is nevezték rossznak, de a piskótáját gyenge pontnak tartották.

5. helyezett: Penny Sissy tejes-kakaós szelet – 2,66 pont (89 forint/30 g)

Hasonlóan vizsgázott a Penny baráti árfekvésű terméke is, ami elég visszafogott ízeket produkált. „Semmilyen. Nem jó, de nem is katasztrofális” – foglalta össze benyomásainkat egyik tesztelőnk.

7. helyezett: Zott Monte Snack – 2,16 pont (119 forint/29 g)

A Zott snackje csokoládés-mogyorós töltelékével hozott újító szellemet a mezőnybe, talán túlzottan is, mert sokan gejlnek találtak, illetve szárazabb, homokszerűnek minősített piskótája sem vált a javára.

7. helyezett: Milino kakaós tejszelet – 2,16 pont (119 forint/30 g)

„Nagyon rossz cukrászdai sütemény íze és állaga van” – jegyezte meg valaki a Milino tejszeletéről, ami senki számára nem tűnt különösebben finomnak.

Neked inkább a Túró Rudi fekszik jobban? Itt egy kis iránymutatás, ami segíthet dönteni a rengeteg termék közül: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra