Mennyire működnek a természetes rovarriasztók? Teszt!

A Consumer Reports (CR) fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálata szerint a természetes rovarriasztók hatásossága nagyban függ a felhasznált aktív összetevőktől. Van, amelyik tényleg megvéd, de olyan is, ami fabatkát sem ér.

Miközben a természetes rovarriasztókban alkalmazott pikaridin és a citromillatú eukaliptuszolaj összességében remekül vizsgázott a teszten, addig más növényi alapú komponensek, mint a citromfű vagy a szójababolaj a lista végén végeztek. A következőkben részletesebben is bemutatjuk az eredményt, illetve hogy az egyes hatóanyagok mennyire biztonságosak.

Citromos eukaliptuszolaj

Az Ausztráliából származó eukaliptuszfából kivont PMD nevű vegyület bizonyítottan rovarriasztó hatású. A bökkenő csak az, hogy ha az olajat nem közvetlenül a fából, hanem a levelekből és ágakból nyerik ki, akkor a kapott desztillált termék ugyan számos növényi anyagot fog tartalmazni, PMD-t viszont csak nagyon alacsony arányban (és változó mennyiségben).

A teszten két termék is ajánlott minősítést szerzett, a CR ugyanakkor megjegyezte: egyik sem a kullancsok elleni védelemre lett tervezve. Ilyen célra tehát inkább olyan rovarriasztót érdemes választani, melynek összetevői között megtalálható a pikaridin vagy a DEET.

A biopeszticidként kategorizált PMD viszonylag biztonságosnak tekinthető. Bár nem készült róla annyi tanulmány, mint más rovarriasztó hatóanyagról, a jelenlegi ismeretek alapján legfeljebb szem- és bőrirritációt okozhat. Mivel azonban a vizsgálatok fiatal gyerekre nem terjedtek ki, 3 évesnél fiatalabb korban az alkalmazása nem ajánlott (a DEET és a pikaridin ellenben már 2 hónapos kortól biztonságos).

Nem minden termék ugyanolyan hatásos
Nem minden termék ugyanolyan hatásosChesiireCat / Getty Images Hungary

Pikaridin

Ez egy kémiailag előállított anyag, ami gyakorlatilag a fekete bors egyik vegyületének felel meg. A vizsgálat arra jutott, hogy a legalább 20 százalék pikaridintartalmú spriccelős rovarriasztók nagyon is megállják a helyüket, de törlőkendő vagy krém formájában már kevésbé hatékonyak, ezért inkább az előbbi termékek használata javasolt.

A pikaridin esetén szintén a szem- és bőrirritáció az egyetlen ismert mellékhatás, de ezek is csak ritkán jelentkeznek. Egy másik elemzés szerint szinte nem is lehet olyan esetről tudni, amikor valaki orvosi segítségére szorult volna emiatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Egyéb növényi anyagok

A növényi alapú rovarriasztók, melyeket gyakran „természetes” címkével hirdetnek, többféle összetevőt – például citromfüvet, citronellát, borsmentát, geraniolát, szójababot és rozmaringot – tartalmaznak. Ezeket vagy közvetlenül a növényből vonják ki, vagy előállításuk vegyi úton, a növényi hatóanyag lemásolásával történik.

Az érintett termékeknél éppen az a fő probléma, hogy miután nincsenek bennük komolyabb biztonsági kockázatot jelentő anyagok, az előírások is megengedőbbek velük szemben, vagyis a gyártók kevésbé vannak rákényszerítve, hogy hatásosságukat bizonyítékokkal támasszák alá. A CR tesztje szerint nem is működnek túl jól.

Ami a biztonság kérdését illeti, valószínűtlen, hogy a termékek önmagukban ártalmasak lehetnének, bár nagyobb koncentrációban lehetnek bennük allergén anyagok, mint más természetes termékekben. Másfelől viszont nem nyújtanak megfelelő védelmet a szúnyogok és a kullancsok ellen, amelyek akár súlyos betegségeket is terjeszthetnek, ezért használatuk ilyen szempontból nem tekinthető veszélytelennek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra