Hogyan lesz fényes a csokimáz? Itt az egyszerű megoldás

Ha már csokimáz kerül a süteményre, az legyen a legtökéletesebb: finom, jó állagú és kellőképpen fényes. De mitől lesz ehhez képest sokszor matt és fénytelen? Utánajártunk.

A legjobb csokimáz olyan, vízgőz fölött felolvasztott, jó minőségű csokiból készül, ami végül szép fényes lesz, egyenletesen szétterül a süteményen, és szeleteléskor nem törik el, tehát önmagában is kifejezetten élvezhető részlete az édességnek. Elkészíthető csokoládéból, kakaóporból, párizsi krémként, egy kevés alkohollal és még egy rakás változatban. A kérdés most az, mitől lehet még fényesebb a máz. 

Ahhoz, hogy tökéletes legyen a máz, arra kell leginkább odafigyelned, hogy az olvasztott csoki hőmérséklete soha ne legyen túl magas. A hozzáértők sokszor csak a csoki kétharmadát olvasztják meg a gőz fölött, majd amikor már nem darabos, folyamatos kevergetés mellett keverik el benne a maradékot, és a kissé lehűlt masszát, ha kell, újra felmelegítik. 

Soha ne közvetlenül a lángon olvaszd a csokit, hanem vízgőz felett, ám ez még nem elég, az is fontos, hogy a gőz ne legyen túl forró. A masszát hagyd kihűlni, majd ismét olvaszd fel, és csak ezután keverd bele az előírt mennyiségű vajat vagy más hozzávalót. 

Amikor a fény valaha megvolt, csak a hűtés és a viszonylag hosszas tárolás miatt kopott meg, akkor visszaállíthatja a fényes felületet, ha a desszertet tálalás előtt 30-60 perccel kivesszük a hűtőből – írja a Food52

Még egy módszer arra, hogy fényes legyen a máz

letthebakingbegin.com szerint a ganache fényessége érdekében adjunk a csokihoz 10 százaléknyi glükóz- vagy kukoricaszirupot. A kettő közül a glükózszirup a jobb megoldás, a kukoricasziruphoz viszont valószínűleg könnyebben hozzájutunk. Ez a legfontosabb alkotóelem, amely extra fényt ad, ami még a hűtés után is megmarad.

Apropó, csokoládé. A cukormentes csokis tesztünket már olvastad? 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek