Teszt: hol egy finom olívabogyó?

Ki ne imádná az olívabogyót!? A mediterrán étrend elmaradhatatlan kelléke nemcsak finom, hanem egészséges is, ezért itthon is óriási népszerűségnek örvend. Ezért is néztük meg, mit tudnak a hazai boltokban kapható termékek.

Bár szentül hittük, hogy az olívabogyó tipikusan az a termék, amiből képtelenség rosszat venni, tesztünk azt mutatta, hogy talán túlzott elvárásokat támasztottunk feléjük. A többségük hol túl savanyúnak, hol túl keserűnek érződött, ha meg nem, akkor biztos, hogy rettentően sós ízeikkel tépázták meg ízelelőbimbóinkat. Még tesztgyőztesünknek is csak egy erős hármasra futotta, ami ugye nem a legacélosabb eredmény.

Mi fán terem az olívabogyó?

Hát az olajfán! Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője ezt azzal egészítette ki, hogy a jellemzően üveges kiszerelésben kapható olíva- vagy más néven olajbogyókat a feldolgozás során hőkezeléssel tartósítják, valamint egyéb ízesítő anyagokat, sót és étkezési savat (citromsavat, tejsavat, aszkorbinsavat) adnak hozzájuk.

Az olívabogyók magas antioxidáns-tartalmuk mellett számos, a szervezet számára előnyös összetevőt is tartalmaznak, de inkább ízük miatt fogyasztják ételek összetevőjeként, salátákhoz.

A szakember szerint a boltokban többféle változat kapható, lehetnek például magozottak, töltöttek, illetve fajtájukból adódóan hosszúkásabbak és gömbölyűbbek is. Csak ízlés kérdése, hogy kinek melyik ízlik a legjobban.

Azért zöld, mert éretlenebb
Azért zöld, mert éretlenebbRuzsovics Dorina

Érdekesség, hogy a zöld és a sötétebb lila, vagy ismertebb nevén fekete olajbogyó, nem külön fajta, és a kettő igazából csak abban különbözik, hogy eltérő érettségi fokon szüretelik őket. Az előbbiek éretlenebbek, és ősszel szüretelik őket, míg az utóbbiakat január környékén.

Hogyan teszteltünk?

Kóstolónkhoz a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be az olívabogyókat. Választásunk a zöld, sós lében kapható változatokra esett, melyekből összesen 14-féle gyűlt össze. Ahogy a fentiekből is kiderül, sajnos többel is akadtak problémák, de végül sikerült találnunk egy olcsó, saját márkás terméket, ami kisebb szépséghibákkal megfelelt a várakozásoknak.

Tizennégyféle terméket próbáltunk ki
Tizennégyféle terméket próbáltunk kiRuzsovics Dorina

Az olívabogyókat szokásainkhoz híven egy vakteszt keretében próbáltuk ki, vagyis tesztelőink nem tudták, hogy milyen termékeket, milyen sorrendben kóstolnak. Az értékelés ezúttal is szigorúan szubjektív, érzékszervi tényezők alapján, egy 1-től 5 pontig terjedő skálán történt. Az összesítés és átlagolás után ennek alapján született meg az alábbi végeredmény.

2. helyezett: ALDI hola! zöld olajbogyó mag nélkül – 3,14 pont (599 forint/690 g)

Összetevők: olajbogyó, víz, étkezési só, étkezési sav: tejsav.

IMG 4027
Ruzsovics Dorina

Az ALDI nagyobb kiszerelésű olajbogyója elég vegyes értékeléseket szedett össze. Akiknek ízlett, azt mondták rá, hogy finom, karakán és fűszeres, akiknek kevésbé, azok átlagosnak, olajízűnek és túl sósnak nevezték.

 • Semmi különös, de nem jó. 
 • Olajízű.
 • Zsíros, olajos izé. Nem tűnik olajbogyónak.
 • Elviselhető.
 • Finom.
 • Karakán és fűszeres, eddig a legjellegzetesebb ízű.
 • Szintén átlagos, picit túl sós.

2. helyezett: Bretas zöld magos olajbogyó – 3,14 pont (639 forint/300 g)

Összetevők: zöld halkidiki magos olajbogyó (60 százalék), víz, tengeri só, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, tejsav.

IMG 4009
Ruzsovics Dorina

A görög Bretas olajbogyó szintén kapott hideget és meleget is. A csapat egyik fele úgy vélte, hogy ropogós, sós, fűszeres és összességében egész jó, a másik fele viszont túl sósnak, keserűnek vagy átlagosnak ítélte.

 • Keserű.
 • Egész jó.
 • Kicsit sűrű, kicsit tömör, de okés.
 • Nem rossz, ropogós.
 • Teljesen jó.
 • Sósabb, fűszeresebb, nehezen válik le a magról.
 • Túl sós.

2. helyezett: Loreto egész queen olívabogyó – 3,14 pont (859 forint/340 g)

Összetevők: zöld olívabogyó, víz, tengeri só, savanyúságot szabályozó anyag: tejsav.

IMG 3984
Ruzsovics Dorina

A spanyol termék leginkább nagy szemeivel hívta fel magára a figyelmet, melyeket tesztelőink alapvetően egészen kellemes ízűnek, ugyanakkor a kelleténél sósabbnak neveztek. Egytől ötig mindenféle pontszám érkezett rá.

 • Ez jó.
 • Hatalmas, génmanipulált, íztelen.
 • Sós, lédús, kiváló olajbogyó.
 • Túl sós.
 • Nagy szemű, kellemes ízű, igazi olíva.
 • Fűszeresebb, „zsírosabb” mellékíz nagy magokkal. Nehezen válik el a mag a hústól.
 • Kicsit sós.

1. helyezett: Auchan zöld egész olívabogyó sós lében – 3,42 pont (399 forint/300 g)

Összetevők: olívabogyó, ivóvíz, étkezési só, antioxidáns: aszkorbinsav, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav.

IMG 3986
Ruzsovics Dorina

A győzelmet meglepő módon egy olcsó, saját márkás termék szerezte meg. Kóstolóink itt főleg azt emelték ki, hogy fincsi, szaftos, és mintha édesebb lenne a többinél, de akadtak olyanok is, akiknek egyáltalán nem ízlett, vagy nem kapták meg tőle azt a lédús állagot, amit vártak. 3,42 pontos átlaga jól mutatja, hogy kóstolóink elvárásait csak részben sikerült teljesítenie, ám ebben a mezőnyben 399 forintért nem is rossz deal.

 • Szaftos, jó ízű.
 • Hol a lédússága? Teljesen elrontja.
 • Nem jó az íze.
 • Fincsi.
 • Édesebb, mint a többi.
 • Egész jó.

Futottak még

5. helyezett: Tesco magozott zöld olívabogyó – 2,85 pont (1299 forint/880 g)

A Tesco versenyzője három tesztelőnknél döngetett nyitott kapukat, akik nagyra értékelték finom, erőteljesen savanykás ízeit, a többiek azonban keserűnek, túl savanyúnak vagy gumiizűnek minősítették.

6. helyezett: ALDI Grüne Oliven zöld olívabogyó maggal – 2,71 pont (449 forint/350 g)

Az ALDI második, görög recept alapján készülő termékének savanykás jellege kissé megosztotta kóstolóinkat. Voltak, akik szerették, voltak, akik nagyon nem. Begyűjtött három elégtelen értékelést is.

7. helyezett: Fruyper spanyol magozott zöld olívabogyó – 2,64 pont (899 forint/890 g)

A Fruyper terméke már csak egy kóstolónknak ízlett igazán, akit gyümölcsös, kissé fűszeres jegyeivel fogott meg, mások viszont úgy vélekedtek, hogy „átlagos”, „savanyú”, „plöttyedt” és „íztelen”.

8. helyezett: Fragata zöld mag nélküli manzanilla olajbogyó sós lében – 2,42 pont (492 forint/235 g)

A spanyol Fragata olívabogyó erőteljesen domináló savanyú ízeivel verte ki a biztosítékot tesztelőinknél. Emellett is felmerült, hogy keserű, illetve sós is – nem kicsit, nagyon.

9. helyezett: D’amico magozott zöld olívabogyó – 2,28 pont (979 forint/290 g)

Az olasz D’amico termék csak gyümölcsös jellege és ropogós állaga miatt kapott szórványos elismerést, ám azok a vélemények voltak többségben, miszerint íztelen, műanyagos hatású, kissé aszott, fura, és az utóíze is keserű.

9. helyezett: SPAR zöld olívabogyó sós lében – 2,28 pont (399 forint/180 g)

A SPAR olívájának pozitívumai egy halovány „egész jó” értékelésben merültek ki. „Száraz”, „alig van húsa”, „savanyú”, „semmi extra”, és „kissé kesernyés az utóíze” – írták róla, akik nem rajongtak érte.

11. helyezett: Happy Fruct spanyol olajbogyó zöld, mag nélkül – 2,14 pont (215 forint/140 g)

A spanyol Happy Fuct termék senkitől nem kapott hármasnál magasabb pontszámot. Tesztelőink főleg abban látták a hibát, hogy „plöttyedt”, „puha az állaga”, „uszodaízű”, és nincs benne semmi jellegzetes.

11. helyezett: Lidl Baresa magozott zöld olívabogyó – 2,14 pont (329 forint/340 g)

A Lidl versenyzőjénél valaki gyümölcsös ízvilágot emlegetve vésett be egy négyest, ám ezenkívül mindössze ropogós állaga váltott ki némi lelkesedést. Volt, aki ellenben puhának nevezte, illetve szerinte kesernyés, ecetes hatású utóízét kifogásolta.

11. helyezett: Tesco Growers Harvest magozott zöld olívabogyó – 2,14 pont (194 forint/195 g)

A Tesco másik, műanyag zacskós olívájáról egy kóstolónknak a savanyú káposzta jutott eszébe, ennek ellenére magasabb pontszámot adott rá. Rajta kívül mindenki lepontozta, amit azzal indokoltak, hogy nem „annyira ropogós, de elég sós”, „kicsit édeskés”, „nincs íze” és „fura a mellékíze”.

14. helyezett: Kofa Premium olajbogyó, zöld, magozott – 2 pont (349 forint/230 g)

Tesztelőink sokféleképp nyilatkoztak a Kofa termékről, de egyik sem volt valami pozitív. „Túl puha”, „savanyú”, „íztelen”, „jellegtelen”, „túl rágós” és „kesernyés lecsengésű” – fogalmaztak az értékelőlapokon.

Ha már olíva, akkor ismerkedj meg korábbi tesztünkkel is, melyen az extraszűz olívaolajok kerültek terítékre. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra