Teszt: milyen szárítógépet vegyek?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összesen 27 szárítógépet vizsgált meg a 130 ezer forintostól egészen az 500 ezer forintos árkategóriáig. Itt az eredmény!

A jellemzően helyhiány vagy pára által okozott penészedés megfékezésére beszerzett szárítógépet manapság már egyre több háztartásban használják. Akinek azonban korábban nem volt ilyen gépe, nehézséget jelenthet számára, hogy eligazodjon a rengeteg típus és termék között. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért is tesztelte le, hogy mennyire használhatók a piacon kapható készülékek, illetve összeszedett egy sor hasznos tudnivalót, ami segíthet a döntésben.

Mit érdemes átgondolni vásárlás előtt?

Mivel egy szárítógép ára alsó hangon százezer forint körül kezdődik, előállítása pedig nem kevés energiát és nyersanyagot igényel, először is azt gondold át, hogy tényleg szükséged van-e rá. Az egyesület szerint a beruházás főleg azok számára éri meg, akiknél heti 3-5 mosás is összejön, vagyis nagyobb a háztartás, illetve ahol nincs hely a teregetésére, esetleg könnyen penészednek a falak.

Ha viszont számodra a környezetvédelem a legfontosabb szempont, vedd figyelembe, hogy még mindig a kézi teregetés a legzöldebb megoldás.

Az első helyen a 310 ezer forintba kerülő Miele TDD 430 WP készülék végzett 78 százalékos összesített eredménnyel
Az első helyen a 310 ezer forintba kerülő Miele TDD 430 WP készülék végzett 78 százalékos összesített eredménnyel

Milyen típust válasszak?

A boltokban alapvetően kétféle típussal találkozhatsz: a csak kondenzációs vagy a kondenzációs és hőszivattyús szárítógéppel. A szárításkor keletkező pára mindkettőnél egy kondenzációs tartályban gyűlik össze, ezért külön vízelvezetésre egyiknél sincs szükség, bárhol elhelyezhetők.

A kondenzációs gépek előnye, hogy csendesebbek, ám mivel magas hőmérsékleten szárítanak, érzékenyebb ruhák szárítására nem alkalmasak, ráadásul zabálják az áramot. A teszten csak olyan készülékek szerepeltek, amelyek B vagy rosszabb energiaosztályba tartoztak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hiába olcsóbb a beszerzésük, hosszú távon többet kell költeni rájuk.

A hőszivattyús szárítógépek ezzel szemben már eleve komolyabb kiadással járnak: a vizsgált termékek ára 130 ezer és félmillió forint között mozgott. Üzemeltetésük ugyanakkor lényegesen olcsóbb, mert a másik típusnál alacsonyabb – legalább A+ osztályú – az energiafelhasználásuk. A magyarázat abban keresendő, hogy kondenzációs és hőszivattyús kivitelük miatt a vízgőz kondenzálódásánál felszabaduló energiát is felhasználják a szárításhoz. Mellettük szól az is, hogy kímélőbbek is a ruhákkal, mert alacsonyabb hőmérsékleten szárítanak.

Mennyire használhatók a kombinált gépek?

Ha kis lakásban élsz, kézenfekvő megoldásnak tűnhet egy kombinált mosó-szárító gép beszerzése, ami először kimossa, majd meg is szárítja a ruhákat, így nem kell két berendezést kerülgetni. Amennyiben ebben a típusban gondolkozol, fontos szempont lehet, hogy kisebb a szárítási, mint a mosási kapacitása. A kimosott ruhákat így vagy két adagban száríthatod meg, vagy egy adagot megszárítasz a gépben, a másikat pedig kiteregeted. A 2 az 1-ben készülékeknél gyakoribbak a meghibásodások is, hiszen kétszer annyit kell dolgozniuk egy hagyományos szárítógéphez képest.

Rá lehet tenni a szárítógépet a mosógépre?

Ha elöltöltős mosógéped, a tetején is elhelyezheted a szárítógépet, amivel nem kevés helyet takaríthatsz meg. Ehhez viszont szükséges egy összeépítő keret is, amelyet a mosógép tetejére kell rögzíteni, hogy a szárítógépet stabilan a tetejére szerelhesd. Mivel a kettő közül a szárítógép a könnyebb, mindenképp az kerüljön felülre.

A 150 ezer forint alatti kategóriában a Candy GVSHY9A2TCE-S lett a legjobb 71 százalékos összpontszámmal
A 150 ezer forint alatti kategóriában a Candy GVSHY9A2TCE-S lett a legjobb 71 százalékos összpontszámmal

Mekkora gépet vegyek?

Ha van annyi helyed, hogy a mosó- és a szárítógép is a földön álljon, akkor a külső méretük valójában mellékes, ha azonban egymásra akarod állítani őket, az utóbbi méretét igazítsd az előbbihez.

Milyen kapacitású legyen?

Amennyiben már rendelkezel mosógéppel, akkor annak megfelelő töltetsúlyú szárítógépet válassz, így nem kell majd félretenned a nedves ruhák egy részét, hanem azonnal megszáríthatod az összeset.

Mennyibe kerülnek a legjobbak?

Az egyesület tesztjén a Miele és az LG készülékei szerepeltek a legjobban, amelyek hatékonyan szárítják és nem gyűrik össze a ruhákat, továbbá csendesek és energiatakarékosak is. Az áruk 250 és 550 ezer forint között mozog, ami nem kevés, de ha a csúcskategóriában gondolkozol, legalább azon belül is lehet némi mozgástered.

A teszt felső középmezőnyében többek között a Candy és a Samsung termékei végeztek. Ezek között egy kis kompromisszummal már 130-200 ezer forintért is találhatsz olyan gépet, ami képes jól megszárítani a ruhát. A szóban forgó készülékek leginkább azzal vesztettek pontokat, hogy hangosabbak, nehézkesebb a használatuk, vagy erősen összegyűrik a ruhákat, ami gondot jelenthet a vasalásnál.

A lista végére két, alacsony árkategóriás hőszivattyús Candy szárítógép került, elsősorban azért, mert falják az áramot, nagyon összegyűrik a ruhákat, és az élmezőnyben végzett társaikhoz képest nehézkesebb a használatuk. Ha részletesebben is érdekel az eredmény, akkor előfizetés ellenében ide kattintva olvashatod el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek