Teszt: milyen kávéfőzőt érdemes venni?

A Tudatos Vásárlók Egyesülete összesen 92 automata, manuális és kapszulás készüléket tesztelt le laboratóriumi körülmények között nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve.

A GfK vállalat adatai szerint a mosógépek és a tévék mellett tavaly a kávéfőzők voltak a fekete pénteki vásárlási őrület legnépszerűbb termékei: csak november utolsó hetében több mint félmilliárd forint értékben találtak gazdára. De vajon megérik a pénzüket? Melyikkel lehet igazán jó kávét készíteni? És van olyan kapszulás készülék, ami képes felvenni a versenyt az automata gépekkel? A fogyasztóvédők tesztjéből minden kiderül!

Csak rövid távon olcsóbb a kapszulás 

Bár sokan esküsznek rá, hogy a kapszulás kávéfőzőkkel nem lehet jó kávét készíteni, a vizsgálat meglepő konklúzióval zárult. A vakteszt során a 92 termékkel eszpresszó kávékat főztek, melyeket egy 10 főből álló szakértői csoport kóstolt végig. Ők a színük, megjelenésük, aromájuk, a pörkölés intenzitása, az ízegyensúly és az állag szempontjából értékelték az eredményt. Ennek alapján a kávéfőzőknek több mint a fele – melyek között hasonló arányban szerepeltek kapszulás, manuális és automata készülékek – legalább 4 pontot kapott a 0-tól 5 pontig terjedő skálán.

A kapszulás gépek mintegy fele jól szerepelt az ízteszten.

A szakértők azt is pontozták, hogy a kávék milyen hamar készültek el, a hőmérsékletük mennyire tért el az ideális 67 °C-tól, illetve ahol habosító funkció is volt, ott milyen állagú habot sikerült produkálni. Mindezeken túl figyelembe vették, hogy a készülékek mennyire felhasználóbarátak, vagyis könnyű-e a feltöltésük, tisztításuk.

Az összes szempont alapján az élmezőnyben a DeLonghi, a Jura, a Krups, a Miele, a Saeco és a Philips több modellje végzett, melyek ára 18 és 350 ezer forint között mozog, de volt köztük olyan is, amiért 500 ezért forintot kérnek. Miközben a legjobb automata és manuális gépek 120 és 350 ezer közötti összegekbe kerülnek, addig a kapszulás készülékek szinte kivétel nélkül olcsóbbak, ám hosszú távú használatuk magasabb költséggel járhat. 

„Egy kávékapszula ára jelenleg mintegy 70 és 200 forint között van. Ha csak napi 2 kávéval számolunk, az éves szinten további 50-150 ezer forint kiadást jelent. Ezzel szemben egy automata vagy manuális gépnél egy eszpresszóhoz 40-120 forintba kerül a jobb minőségű kávé, ami éves szinten 30-88 ezer forint” – mutatott rá az egyesület.

A kapszulás kávéfőzőknél fontos tényező lehet a hulladék kérdése is. Habár egyes gyártók visszaveszik és újrahasznosítják a kiürült kapszulát, sajnos ezek az aránya eltörpül a kukában landoló mennyiség mellett.

A 20 ezer forint alatti kategóriában a DeLonghi EDG 250 Jovia lett a legjobb gép 86%-os összesített eredményével
A 20 ezer forint alatti kategóriában a DeLonghi EDG 250 Jovia lett a legjobb gép 86%-os összesített eredményéveldelonghi.com

Ha részletesebben is érdekel a teszt eredménye, kattints ide

3 kérdés, amit fel kell tenned magadnak a vásárlásnál

1. Hányszor fogom használni?

Csak azért, mert valami akciós, még nem biztos, hogy szükséged van rá. Gondold át higgadtan, hogy vajon a következő 3 hónapban hányszor fogod elővenni és használni azt a vásárlás pillanatában remek választásnak tűnő, kihagyhatatlan terméket. Legyél őszinte magaddal: lehet, hogy hasznosabban is elkölthetnéd a pénzed.

2. Melyik az igazán jó választás?

Ha mindenképp a vásárlás mellett döntesz, gondold át, hogy megéri-e 30 százalékkal olcsóbban venni egy terméket, amelyik

  • használat közben zabálja az áramot, és tetemes összegű villanyszámlát generál,
  • eleve túlméretezett a háztartásod nagyságához, szükségleteidhez képest, de villogni lehet vele a néha-néha betoppanó rokonok előtt,
  • nem tölti be a várt funkciót, magyarán gyenge kávét készít.

3. Milyen jogaim vannak, ha az interneten vásárolok?

Az internetes vásárlásnál számolj vele, hogy nem tudod ugyanúgy kézbe venni a terméket, mint ahogy egy hagyományos boltban tehetnéd. Cserébe viszont 14 naptári napos elállási jogod van, vagyis – néhány kivételtől eltekintve, mint amilyenek a higiéniai termékek – ennyi ideig indoklás nélkül visszaléphetsz a vásárlástól.

Oszd meg másokkal is!
Mustra