Vízkő ellen citrommal? Kipróbáltuk!

Új sorozatunkban netes praktikákat tesztelünk. Az első részben annak jártunk a végére, hogy a citrom valóban képes-e feloldani a vízforraló alján felhalmozódó vízkövet.

Vannak esetek, amikor teljesen értelmetlen drága tisztítószerekre költeni, mert a fillérekből kihozható természetes szerekkel is legalább olyan jó eredményt érhetsz el, ráadásul anélkül, hogy a vegyi anyagok kockázataitól kéne tartanod. Na, a citromkarikás vízkőoldás nem tartozik ezek közé. Kísérletünk legalábbis – amit egy népszerű YouTube-videó inspirált – csak mérsékelt sikert hozott.

Kipróbáltuk az internetes lájfhekket: vajon eltünteti a vízkő nyomait a citrom?
Kipróbáltuk az internetes lájfhekket: vajon eltünteti a vízkő nyomait a citrom?Csabai Kristóf / Dívány

Egy citromkarika édeskevés

Az említett módszerbe a 5-Minute Crafts csatornáján futottunk bele, amely lájfhekkek formájában kínál megoldást különféle hétköznapi problémákra. A videóban az látható, hogy egy vízköves aljú vízforralóba beleöntenek egy nagy pohár vizet, utánaküldenek egy szelet citromot, bekapcsolják a készüléket, majd a végén kiöntik a tartalmát, mire a vízkő nagy része varázslatos módon eltűnik.

Mivel a bejátszás nem szolgál részletes instrukciókkal, a módszert a látottakra hagyatkozva igyekeztünk rekonstruálni, vagyis pontosan ugyanúgy jártunk el, ahogy azt bemutatták. Bár voltak kétségeink, hogy egyetlen citromkarika valóban képes lehet-e a vízkő eltávolítására, elvégeztük a kísérletet. Mint kiderült, aggályaink nem voltak alaptalanok. A vizet kiöntve szomorúan konstatáltuk, hogy a vízkő gyakorlatilag érintetlen maradt.

A legnagyobb eredmény, amit el tudtunk érni harmadik nekifutásra
A legnagyobb eredmény, amit el tudtunk érni harmadik nekifutásra

Néggyel sem sikerült az áttörés

A sikertelen első nekifutás ellenére nem adtuk fel, és tettünk egy próbát négy citromkarikával is – sajnos hiába. A vízkővel továbbra sem történt az égvilágon semmi. Ezen a ponton már éppen kezdtük volna feladni, de aztán eszünkbe jutott, hogy ugyan a videó erre nem tér ki, de talán, ha legalább 5 percen át ázni hagyjuk a citromkarikát, más lesz eredmény. Így is lett: a vízkő egy része eltűnt, ám ez még mindig távol állt attól, mint amit a felvétel mutatott.

Nézd meg a tesztről készült videónkat is:

Úgy tűnik tehát, hogy néhány citromkarika önmagában nem elég hatásos egy vaskosabb vízkőréteggel szemben, így ha valamilyen természetes szerrel szeretnéd eltávolítani, inkább a citromsav, ecet, szódabikarbóna vonalban érdemes gondolkoznod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek