Te sem tudod, hogy kell helyesen tartani egy macskát? Megmutatjuk!

A macskádnak is és neked is jobb lesz, ha megtanulod, hogyan érdemes kézbe venned. Mutatjuk, mire figyelj, hogy ne legyen ellenkezés és karmolászás a vége.

Rengeteg módja van annak, hogy helyesen tartsd a macskád, melyek közül néhány meglepő lehet –mondja YouTube-videójában dr. Uri Burstyn állatorvos. Ha viszont rosszul tartod, fájdalmat és stresszt okozhatsz neki, még ha ennek az adott pillanatban nincsenek is látható jelei. A jó és rossz pozíció közötti különbségek ráadásul nem is mindig annyira nyilvánvalóak, a Lifehacker ezért kimazsolázta a videóból a lényeget.

Alapfogások

Először is engedd, hogy a macska egy kicsit megbarátkozzon a jelenléteddel. Hagyd, hogy megszagolgasson, majd behajlított ujjakkal (ha nincs ínyére a közeledésed, így nem tud akkora kárt tenni benned) simogasd meg a nyakát, vakargasd meg az álla alatt. Most, hogy már jóban vagytok, remélhetőleg kevésbé fog ellenkezni, amikor felemeled.

Mivel a cicád jóval kisebb nálad, ráadásul hajlamos mindenfélén berezelni, ami csúnya karmolásokat eredményezhet, mindenképpen gyengéden nyúlj hozzá. A legfontosabb teendőd, hogy alátámaszd a törzsét: legalább egy kézzel ragadd meg a mellkasa alatt, majd tartsd minél közelebb magadhoz, ügyelve rá, hogy ne a lábaira vagy ízületeire helyezd a nyomást. A másik kezed közben az első mancsai alá teheted, hogy még nagyobb biztonságban érezze magát.

Megfoghatod akár két kézzel is, de semmiképp se a hónánál fogva emeld fel, mert a lábai így szabadon himbálózhatnak Ez nem kényelmes a macskáknak, és nem is biztonságos – neked sem, mert így megint csak összekarmolhat. Ehelyett az egyik kezeddel tartsd meg a hasát, a másikkal pedig a törzsét. Általánosságban elmondható, hogy a cicák szeretik, ha gondosan alátámasztva, szorosan fogják őket.

Haladó fogások

Ha igazán stabilan szeretnéd tartani a macskád, vagy sietned kell, alkalmazd az úgynevezett futball fogást. Ennek lényege, hogy a cica elülső részét magad felé fordítod, az egyik kezeddel megtartod a hasát, hogy a feje a testedhez simulva a karod alatt legyen, miközben a másik kezeddel megfogod az ülepét. Ha szorosan tartod, nem fog tudni mocorogni.

Na, így nem kéne
Na, így nem kéneImage Source / Getty Images Hungary

Dr. Burstyn egy másik videóban azt is kifejtette, hogy a macskát csak akkor próbáld meg úgy fogni, mint egy babát – tehát, hogy hanyatt fekve feküdjön a karjaidban –, ha kellőképpen bensőséges viszonyt ápolsz vele, és akkor se túl sokáig. Ebben a pozícióban ugyanis nem feltétlenül érzi jól magát. Az eredményt már bizonyára sejted: hirtelen felindulásból összekarmolhatja az arcod.

A vállas megközelítés 

Vannak macskák, akik számára az emberi váll az univerzum legcsábítóbb pontja. Egyszerűen imádnak keresztben elterülni rajta. Ahhoz, hogy megkönnyítsd számukra a feljutást, illetve mérsékeld a felkapaszkodásukból fakadó sérülésveszélyt, hajolj előre, hogy felmászhassanak rád, majd ha pozícióba kerültek, az egyik kezeddel tartsd meg a hátsó fertályukat.

Könnyítsd meg neki, hogy feljusson a válladra
Könnyítsd meg neki, hogy feljusson a válladraiprogressman / Getty Images Hungary

Ha szeretnéd letenni őket, két lehetőséged van. Vagy hátradőlsz, hogy leugorhassanak, ami kevésbé biztonságos megoldás, vagy egy asztal elé állva előrehajolsz addig a pontig, amíg maguktól is le tudnak kászálódni.

A macska simogatásának szintén megvan a maga tudománya. Erről alábbi cikkünkben írtunk:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek