10 dolog, amire először szükség lesz az új otthonodban

Egy új otthon rengeteg költséggel jár, ezért nem mindegy, mire költesz a beköltözés után.

Túlélted a lakásvásárlással járó őrületet? Gratulálunk! Mielőtt azonban még pezsgőt bontanál és ünnepelni kezdenél, érdemes megállnod egy pillanatra, hogy végiggondold, mik azok a dolgok, amikre már a legelején szükséged lesz, és mi az, aminek a beszerzése ráér később is. Az Apartment Therapy kifaggatott pár szakértőt, hogy megkönnyítse a döntést.

#1 Új zárak

A zárcserének az első helyen kell lennie a listádon, hiszen nem tudhatod, hogy az előző tulajdonos kulcsaiból hány másolat létezik. Tegyél magadnak egy szívességet, és csináltass néhány extra példányt is. Bármikor szükség lehet rájuk, és később valószínűleg nehezebb lesz rávenni magad, hogy elintézd a dolgot.

Kezdd azzal, hogy lecseréled a zárat
Kezdd azzal, hogy lecseréled a záratLordRunar / Getty Images Hungary

#2 Riasztó

Abban mindenki egyetért, hogy a biztonságnál nincs fontosabb, ezért a lakás elhelyezkedésétől függetlenül a zárcsere után javasolt egy riasztórendszer beszerzése. Ezzel a lakásbiztosításod költségeiből is lefaraghatsz valamennyit.

#3 Füst- és szén-monoxid-érzékelő

Mindkettő szó szerint életmentő lehet, ezért tanácsos mindkettőre pénzt áldozni már a beköltözés után hamar. Ha az előző tulaj már gondoskodott róluk, akkor se dőlj hátra: ellenőrizd, hogy nincsenek-e elavulva, illetve a biztonság kedvéért cserélj bennük elemet.

#4 Minőségi ágy és matrac

Ha nem vagy nagyon jól eleresztve vagy spórolni szeretnél, ne trendi bútorokra verd el a pénzed, amik általában elég drágák, másrészt gyorsan ki is mennek a divatból, így később csak nyomott áron lehet eladni őket. Ez alól csak az ágy és a matrac képez kivételt, hiszen ezek az életminőségedet is befolyásolhatják.

#5 Kényelmes kanapé

A kanapé az a hely, ahol a legtöbb időt töltöd a nappaliban: itt nyúlsz el, miközben hosszú órákon át darálod a kedvenc sorozataidat, és ide ülteted le a vendégeidet is. Ezért nagyon fontos, hogy ne csak dekoratív, hanem kényelmes is legyen.

#6 Egy jó kávéfőző

A költözködéshez, festéshez és rendezkedéshez rengeteg energia fog kelleni, ezért ha kávérajongó vagy, érdemes lehet beszerezned egy jó kávéfőzőt is, hogy ne törjön meg a lendületed. Később is hálás leszel magadnak érte.

Nem muszáj mindent azonnal megvenned
Nem muszáj mindent azonnal megvennedelenaleonova / Getty Images Hungary

#7 Takarítószóközök és egyéb kellékek

Már a legelején szükséged lesz néhány alapvető eszközre, például takarítószerekre, szemeteszsákokra vagy ruhafogasokra, és ne feledkezz meg olyan lényegtelennek tűnő fürdőszobai tárgyakról sem, mint a zuhanyfüggöny. A régit vélhetően nem viszed magaddal, viszont nyilván nem akarod, hogy vízben ússzon az új padlód.

#8 Irattartó

A cél, hogy az összes fontos dokumentum – a közüzemi szolgáltatók papírjai, számlák és a felújításhoz kapcsolódó iratok – egy helyen legyen, ahol szükség esetén könnyedén mindet megtalálhatod. Nem paranoia, ha a fontos szerződéseket tűzmentes széfben tartod.

#9 Kódos zár a garázskapuhoz

Ha hajlamos vagy elveszteni a kulcsod vagy kizárni magad a garázsból, ez lehet a végső mentsvárad.

#10 Amitől jobban érzed magad

Egy új lakás egyúttal azt is jelenti, hogy tiszta lappal indíthatsz, amibe simán beleférhet, hogy átfesteted a falakat valami trendi színre, ha kell, lecsiszoltatod a padlót. Ha nincs elegendő bútorod, vagyis elkerülhetetlen, hogy vásárolj, az legyen az első, hogy leméred a rendelkezésre álló helyet. Ezzel viszonylag sok fejfájástól kímélheted meg magad.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek