Készíts vajat otthon - Itt a legegyszerűbb módszer!

Azt hitted, hogy a vajkészítés bonyolultabb annál, mint hogy otthon megcsináld? Sebaj, mindenki tévedhet!

Mi lehet jobb a házi kenyérnél? Hát a házi kenyér házi vajjal. Ha nem hiszed, próbáld ki! A Popular Science által bemutatott recept a végletekig egyszerű, és csak néhány hétköznapi konyhai eszköz szükséges hozzá. A következőkben lépésről lépésre mondjuk el, hogy pontosan mit kell tenned.

Mi kell hozzá? 

Aggodalomra semmi ok, akkor is lehet házi vajad, ha épp egyetlen köpülő sincs a kezed ügyében. Mindössze az alábbi dolgokra lesz szükséged: 

Eszközök:

  • 2 tál
  • 1 csésze
  • 1 befőttesüveg
  • 1 szűrő

Hozzávalók:

  • hideg víz
  • tejszín (minél zsírosabb, annál jobb)

Rázd meg jól!

A befőttesüveget töltsd meg félig tejszínnel, állíts be egy időzítőt 10-15 percre, majd kezdd el jó erősen rázni. Mármint az üveget, ne az időzítőt. A cél az, hogy a tejszínben lévő zsírmolekulák kellőképpen összeálljanak, hogy vajat alkothassanak. Készül fel rá, hogy ehhez szükség lesz némi izommunkára, ezért akár a következő edzésedet is kiválthatod vele. Ha viszont szeretnéd elkerülni a másnapi izomlázat, használhatsz közepes fokozatra állított kézi mixert vagy turmixgépet is. Fontos még, hogy a tejszín szobahőmérsékletű legyen, különben nem biztos, hogy egykönnyen sikerül elérned a kívánt állagot.

Ha mindent jól csináltál, a tejszínnek 2-3 perc után már tömörnek kell látszania. Ebben a formában lényegében tejszínhabnak tekinthető, egészen addig, amíg 5-6 percnél sárga színű vajbuborékok nem jelennek meg benne. A 10-15. perc könyékén aztán a zsírok teljesen elválnak a folyadéktól (vagyis az írótól), ami pedig a tócsa közepén marad, az nem más, mint vaj.

A bolti a nyomába sem érhet
A bolti a nyomába sem érhetMitshu / Getty Images Hungary

Végső simítások

Csöpögtesd le a folyadékot a vajról az egyik tál fölött a szűrő segítségével (az írót felhasználhatod sütéshez-főzéshez, nagyon jó írós receptek vannak). Ezután tedd bele a vajat a másik tálba, öblítsd le hideg vízzel és nyomkodd meg, hogy a maradék író is kicsepegjen belőle. Az utóbbi két lépést addig kell ismételgetned, amíg a lecsepegett víz teljesen ki nem tisztul. Ez azért szükséges, hogy a vaj minél tovább megőrizze a minőségét.

Innentől kezdve már csak az ízesítés van hátra. Hozzáadhatsz például egy csipet sót, egy gerezd fokhagymát vagy akár egy teáskanálnyi rozmaringot is. Ha viszont sütni tervezel vele, a sót hagyd el. Gratulálunk, kész is a saját vajad! Azt szeretnéd, hogy ne csak finom, hanem kenhető is legyen? Akkor próbáld ki ezt az izlandi vajpuhító trükköt

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek