A házilag készített macskakaja lehet a cicád végzete

Te is gondolkoztál már azon, hogy mennyivel gazdaságosabb lenne otthon elkészíteni a cicád kedvenc falatjait? Csak óvatosan, mert a tudomány jelenlegi állása szerint ezzel többet árthatsz a kedvencednek, mint amennyi előnnyel jár.

A Study Finds számolt be arról a kutatásról, amelyben 114 - jórészt a neten talált - macskaeledel receptjét vizsgálták meg. Az eredmények szerint a legtöbb nem tartalmazza a szükséges tápanyagokat, sőt olyanok is vannak köztük, amelyek mérgezéshez vezethetnek.

A macskákra is veszélyes az internet 

A tanulmány szerzői szerint a vizsgált receptek 40 százaléka nem adott semmilyen útmutatót ahhoz, hogyan etessük kedvenceinket, a maradék 60 százalék pedig nem megfelelő vagy nem elegendő utasítást tartalmazott. „Csupán 94 receptben volt elég információ a számítógépes táplálkozási elemzéshez, de ezek közül egyik sem tartalmazott minden szükséges tápanyagot” – számolt be Jennifer Larsen, a kutatás vezetője.

Lehet, hogy mindketten jobban jártok az alutasakossal
Lehet, hogy mindketten jobban jártok az alutasakossalmichellegibson / Getty Images Hungary

Bár az állatorvosok által közzétett receptekben kevesebb volt a hiányosság, a legtöbből legalább három, de inkább több tápanyag hiányzott. A kutatás során találtak olyan receptet is, amelyből 19 alapvető tápanyag hiányzott, másokból a napi tápanyagszükségletnek több mint a fele. És bár a vizsgált recepteknek csupán a 7 százaléka tartalmazott a macskák számára mérgező összetevőket, a kutatás felhívja a figyelmet rá, hogy mennyire nincsenek tisztában az emberek azzal, mi a veszélyes hozzávaló, mi nem az.

A receptek nem figyelmeztetnek arra például, hogy a különböző hagymafélék vagy a nyers állati eredetű összetevők könnyen bakteriális fertőzést okozhatnak. „A házi koszt nem feltétlenül jobb. Ha mindenképp ragaszkodunk ahhoz, hogy mi magunk készítsük el a cicánk vacsoráját, figyeljünk oda, hogy biztonságosan, kiegyensúlyozottan, az adott állat számára megfelelő összetevőkkel dolgozzunk” – foglalja össze a tanulságot a kutató.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek