4 tipp, hogy jobb illat legyen a konyhádban

Valószínűleg neked is a konyhádban gyűlik össze a legtöbb háztartási szemét. Ha nem, akkor lehet, hogy olyan súlyos problémával állsz szemben, amire ez a cikk nem jelent megoldást. De mit tehetünk a kukából áradó kellemetlen szagok ellen?

Még a legártatlanabb zöldséghéj is okozhat meglepetéseket, amikor a főzést követő reggel kibotorkálsz a konyhába a kávéfőző után kutatva. Az Apartment Therapy szedte össze azokat a trükköket, amik segítenek elkerülni, hogy a konyhai szemetes szagát az egész lakás átvegye.

Tippek a kellemetlen szagok ellen

Ideális esetben néhány naponta kiürítjük a konyhai szemetest, azonban a szagok sokszor ennek ellenére megtalálják a módját, hogy a lakásban maradjanak. Ezeknek a trükköknek a segítségével könnyedén elkerülhetjük, hogy napokig terjengjenek a kellemetlen szagok.

Kezeljük külön a legrosszabbakat

A halak és a tenger gyümölcsei az élen járnak, már ami a kellemetlen szagokat illeti. Érdemes az ezekből származó hulladékot külön gyűjteni, így az étkezés után egyből ki tudjuk dobni. Ugyanez érvényes más húsokból, zöldségből vagy gyümölcsből származó hulladékra, hiszen ezek rövid idő alatt elkezdik árasztani magukból a kellemetlen szagokat.

Mindenképp ürítsük rendszeresen!
Mindenképp ürítsük rendszeresen!Mukhina1 / Getty Images Hungary

A csodálatos szódabikarbóna

Ha az azonnali bezacskózás és likvidálás nem valósítható meg, próbáljuk ki, hogy valamilyen szagsemlegesítő anyagot is dobunk a kukába. Erre megoldást jelenthet a kávébab, a macskaalom, a szén, de a szemeteszsák aljára szórt szódabikarbóna is csodákra képes, ha el kell nyelni a kellemetlen szagokat. Ha biztosra szeretnénk menni, öntsünk össze fél csésze szódabikarbónát, egyharmad csésze sót, negyed csésze vizet pár csepp illóolajjal, majd ezt jégkockatartó segítségével fagyasszuk le. Az így kapott kis kockákból egyet vagy kettőt dobjunk a kukába, ha nagyon durva szagokra készülünk.

A citromhéj erre is jó

Azt már régóta tudjuk, hogy a citromhéj a barátunk. Ahelyett, hogy kidobnád, tedd inkább a szemeteszsák alá a kukába, így könnyen elnyomják a kellemetlen szagokat. És ha attól félnél, hogy ragadni fog tőle a szemetes alja, tegyél alá sütőpapírt.

A rendszeres takarítás itt is segít

Érdemes rendszeresen, kb. kéthetente mosogatószeres vízzel áttörölni a szemetes belsejét akkor is, ha épp nem tapasztalunk irritáló szagokat, hiszen a zöldségek, gyümölcsök és húsok leve könnyen kifolyhat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra