9 tipp, hogy ne kínként éld meg a mosogatást

Ha papírtányérokat használsz, és rendelős kaján élsz, azzal ugyan csökkentheted az edényhalmokat, de közben ártasz a környezetnek és a bankszámlád tartalmának is. Szerencsére van más megoldás!

Nézzünk szembe a tényekkel: a mosogatást szinte mindenki utálja. Néha azonban pont azok a koszos edények elleni harc élenjárói, akik a legjobban irtóznak tőlük, ők ugyanis arra törekednek, hogy minél hatékonyabban tudják le a feladatot. Az Apartment Therapy az érintettekhez fordult, vagyis megkérdezett pár mosogatásgyűlölőt, hogy mi a taktikájuk. Ezeket a tippeket kapták válaszul. 

1. Mosogass főzés közben

Vagy legalább közvetlenül utána. Meg fogsz lepődni, milyen gyorsan végzel, ha ezen múlik, hogy mikor ülhetsz asztalhoz. Ha már a főzés közben elkezdesz mosogatni, használd ki az üresjáratokat: amíg felmelegszik a sütő vagy felforr a víz, könnyedén letudhatod a munka oroszlánrészét, így ideális esetben már csak néhány edény marad a végére.

Ne várd meg, amíg elfajul a helyzet
Ne várd meg, amíg elfajul a helyzetFotó: Shutterstock

2. Ne tarts túl sok edényt

A képlet egyszerű: minél kevesebb edénnyel rendelkezel, annál kevesebb mosogatnivalód képződik. Ha jóval több tányérod van, mint amennyi indokolt lenne, valószínűleg előbb fogsz leemelni egy tisztát a polcról, mint hogy elmosogasd a piszkosakat. A megkérdezettek egyébként azt mondták, hogy ők négyszériányi terítékkel értek el áttörést.

3. Tedd élvezhetőbbé

Ha nem kínként éled meg a mosogatást, sokkal gyorsabban elrepül az idő. Rakj be valami zenét, amit szeretsz, hallgasd meg a kedvenc podcastod, vagy csapd fel a laptopod, nézz rajta videókat, miközben mosogatsz. A lényeg, hogy valahogy eltereld a figyelmed.

4. Motiváld magad

Nem kell nagy dolgokra gondolni. Vannak, akik például a Streaks nevű alkalmazással – amely leginkább abban segít, hogy jobb szokásokat alakíts ki – tartják számon, hány éjszakája üres a mosogató.  

5. Főzz egyszerűbb ételeket

Az egytálételek a barátaid, hiszen viszonylag kevés edényt igényelnek. Szintén segíthet, ha veszel egy rizsfőzőt, ami akár zöldségek párolására is alkalmas, vagy fóliába csomagolt ételeket készítesz. 

6. Áztass mindent mosogatószeres vízbe

Utálod a sikálgatást? Akkor tegyél magadnak egy szívességet: közvetlenül használatuk után áztasd meleg mosogatószeres vízbe a koszos edényeket. Ezzel jelentősen lerövidítheted a mosogatás időtartamát, hiszen nem kell hosszú perceket áldoznod egy tányérra száradt ketchupfolt eltávolítására.

A mosogatószeres áztatás csodákra képes
A mosogatószeres áztatás csodákra képesFotó: Shutterstock

7. Kövesd a 24 órás szabályt

Határozd el magad, hogy 24 óránál tovább semmi ne maradjon a mosogatóban. Ha nem lépsz közbe, nemcsak több mosogatnivaló gyűlhet össze, hanem egyre nehezebb lesz rászánnod magad a baljós méreteket öltő edényhalom felszámolására.

8. Emlékeztesd magad a következményekre

Káosz, bűz és bogarak. Ha halogatod a mosogatást, egy sor járulékos kellemetlenség származhat belőle, így lényegében csak magaddal babrálsz ki. Bármennyire is nincs kedved hozzá, gondolj arra, hogy lehetne rosszabb is.

9. Legyenek megfelelő eszközeid

Már egy pár kényelmes gumikesztyű és egy kellemes illatú mosogatószer is enyhíthet a szenvedéseiden. Végső mentsvárként pedig még mindig ott a lehetőség, hogy beszerzel egy mosogatógépet.

Mustra