Teszt: 300 forint a legfinomabb snackkolbász

Nyolcféle terméket ettünk végig, de ettől sem kerültünk sokkal közelebb a snackkolbász létének megfejtéséhez.

A magyar gyomor számára a kolbász legalább annyira kedves, mint például a túró rudi. Ezért is született meg bennünk az elhatározás, hogy kipróbáljuk, mit tudnak azok a snack néven futó termékek, amelyekből akár kutyafuttában is be lehet kapni pár falatot. Vajon mennyiben hasonlítanak a klasszikus kolbászra, és milyen különbségek vannak közöttük? Máris elmondjuk, mire jutottunk.

Egyáltalán mi az a snackkolbász?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője szerint a nassolnivalóként, de rendes étkezések részeként is fogyasztható snackkolbászok egyre közkedveltebbek a vásárlók körében. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy több ilyen terméket hivatalosan nem is lehetne kolbásznak nevezni, mivel nem feltétlenül felelnek meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak.

A snackkolbászok nem a kolbászok alternatívái, elnevezésükben sokszor nem is a kolbász, hanem csak a „snack” szó szerepel.

Kolbász kolbász hátán
Kolbász kolbász hátánRuzsovics Dorina

A szakember azt mondja, az elnevezéstől függetlenül az összetevők felsorolásának első sorában mindenképpen szerepelnie kell, hogy az adott termék milyen állat húsából készült, ahogy annak is, hogy 100 gramm késztermékre levetítve mennyi húst tartalmaz. Ha az érték magasabb, mint a kolbász tényleges súlya, ennek az az oka, hogy

a gyártás során a hús elveszti víztartalmának nagy részét, ezért a tömege is csökken.

Mi kerül bele a húson kívül?

A szakértő szerint szalonna, fűszerek és só, valamint tartósítószer (nátrium-nitrit), de gyakori a cukor, az aromák és színezékek felhasználása is. Némelyik termék emellett úgynevezett starterkultúrát is tartalmaz, ami olyan baktériumokat takar, amelyek felgyorsítják a gyártást.

Ezek teljes mértékben veszélytelenek, de felhasználásuk nem a minőségi termékekre jellemző.

Traszkovics Zsolt hozzátette, a snackkolbászokat ehető műbélbe szokták tölteni, melyeket többnyire alginátos bevonatnak neveznek. Az elnevezés onnan ered, hogy egy algából nyerik ki.

Hogyan teszteltünk?

A snackkolbászokat a nagy láncok aktuális kínálatából szereztük be. A mezőnyben kísérleti jelleggel elrejtettünk egy cabanossi kolbászt is, ami szintén snackként kapható. A teszt során egyébként kiderült, hogy a termékkategória létjogosultságáról nem mindenki van meggyőződve. Kóstolóink szerint nem lehet egy lapon emlegetni őket egy jó piacos házi kolbásszal, ahogy sokan azt sem tudták elképzelni, hogy mondjuk, a munkába menet snackként rágcsálgatják a metrón.

Nem arattak osztatlan sikert
Nem arattak osztatlan sikertRuzsovics Dorina

Módszerünk szokás szerint a vakteszt volt. Kóstolóink szigorúan szubjektív, egyéni ízlésüknek megfelelően pontozták a csomagolásuktól megszabadított termékeket egy 1-től 5 pontig terjedő skálán, majd az összesítés után a végeredményt átlagolással állapítottuk meg. Ebből született meg a következő rangsor.

3. helyezett: Pick Snack csemege – 3,16 pont (489 forint/100 g)

Összetevők: sertéshús, sertésszalonna, étkezési só, dextróz, fűszerek, színezék (vöröscékla-koncentrátum), starterkultúra, fűszerkivonatok, tartósítószer (nátrium-nitrit), bevonat: stabilizátorok (nátrium-alginát, kalcium-klorid), keményítő, aromák. 100 g termék 153 g sertéshús felhasználásával készült.

IMG 8589
Ruzsovics Dorina

A Pick glutén-, szója- és laktózmentes, ízfokozót sem tartalmazó terméke a szalámi irányából közelítette meg a snack műfaját, ami némi üdítő változatosságot hozott. Pozitívumként leginkább az merült fel, hogy kellemes az állaga és a fűszerezése, kritikaként pedig az, hogy távolról jutalomfalatnak látszik és túlontúl sós.

  • Jó az állaga, nekem bejön a fűszer.
  • Pfuj!
  • Ez tippre Pick-szalámi, vagyis annak a mostohatestvére. Kicsit túl sós, de ezt meg merném enni.
  • Nyomokban kolbászra emlékeztet.
  • Nem tetszik, hogy pöttyös. Kutyajutalomfalat látszatra. Pedig ízre nem rossz.
  • Lájtos kolbászíz, inkább szalámi, de jó.

1. helyezett: SPAR S-Budget csabai csemege snackkolbász – 3,5 pont (299 forint/100 g)

Összetevők: sertéshús, sertésszalonna, marhahús, sertésbőrke, nitrites sókeverék (étkezési só, tartósítószer (nátrium-nitrit), fűszerkészítmény (fűszerek, ízfokozó (nátrium-glutamát), dextróz, fokhagymapor, céklapor, aroma, antioxidánsok (nátrium-eritroaszkorbát, rozmaringkivonat), színezék (kárminok), antioxidáns (rozmaringkivonatok), ehető marhakollagén-műbél. 100 g termék 133 g sertéshús és 11 g marhahús felhasználásával készült.

IMG 8598 másolat
Ruzsovics Dorina

A Kaiser által gyártott SPAR-termék egészen kolbászos jelleget öltött. Volt, aki egyenesen a parasztkolbászhoz hasonlította. Mármint az ízét, mert a színe első ránézésre kevésbé tűnt megnyerőnek, ahogy a műanyagos hatású belére is érkezett kritika.

  • Egész jó ízű, bár a húst kevésbé érzem belőle. Színre lókolbász, de jó.
  • Az eddigi legjobb, parasztkolbászos kissé.
  • Nagyon rossz a bél állaga, amibe töltötték, műanyagos. A fűszerezés kimerült a só + fekete bors + nátrium-glutamát trióban. Kicsit olyan az utóbbi miatt, mintha egy kínai büfében talált maradékból készült volna.
  • Csúnya a színe, kicsit zsíros.
  • Ez kolbásznak néz ki legalább, ízre is olyan.
  • Határozottan finom, karakteres íz!

1. helyezett: Csabahús Csabai csemege snackkolbász – 3,5 pont (489 forint/100 g)

Összetevők: sertéshús, sertésszalonna, marhahús, sertésbőrke, tartósítószer (nátrium-nitrit), étkezési só, fűszerek, ízfokozó (nátrium-glutamát), dextróz, szárított fokhagyma, céklapor, aroma, antioxidáns (nátrium-eritroaszkorbát, rozmaringkivonatok), színezék (kárminsav). 100 g termék 133 g sertéshús és 11 g marhahús felhasználásával készült.

IMG 8592
Ruzsovics Dorina

A Csabahús snackkolbásza csupa hármas és négyes pontszámokat kapott, ami azt mutatta, hogy tökéletesnek nem nevezhető, de az átlagnál azért bőven jobb. Tesztelőink úgy ítélték, hogy ízre kissé visszafogottabb – hacsak a só domináns jelenlétét nem soroljuk ide –, de a bors és a kömény legalább kiérződik belőle, sőt külsőre is egészen pofás. Egyik kóstolónk meg is jegyezte, hogy normál méretben is enné. 

  • Nem olyan jellegzetes, de nem is rossz ízű.
  • Túl sós.
  • Ez meglepett. Ugyan az állaga olyan, mint valami műanyag csomagolóanyag, amilyet hungarocell helyett dobnak a törékeny tárgyak mellé. De: van benne szalonna és valami ízzel rendelkező paprika. A hús nem elég zsíros, ezért a szárítás nem teljes. Cserébe van benne bors, köménnyel egész kolbászféle messziről nézve.
  • Nem sok köze van a kolbászhoz, inkább csak sós.
  • Talán enném normál méretben is.
  • Semmi különös. Átmenet a rágcsálható kolbász és a szalámi között.

Futottak még

Ezeknek a termékeknek most nem sikerült dobogós helyezést szereznie, ezért csak röviden értékeljük őket.

4. helyezett: Penny Dárdás csemege cserkészkolbász – 2,66 pont (449 forint/200 g)
100 g termék 132 g sertéshús felhasználásával készült.

A Penny termékénél – melyet ugyancsak a Kaiser gyárt – szinte csak a zsíros állag és a paprikás beütések váltottak ki szórványos lelkesedést, ám tesztelőink számára összességében nem állt össze az íze. „A füstölésnél látott fát, valószínűleg ez volt az egyetlen érintkezése a természetes anyagokkal” – vélekedett valaki.

4. helyezett: ALDI snackkolbász – 2,66 pont (129 forint/25 g)
100 g termék 150 g sertéshús felhasználásával készült.

Az ALDI német származású termékét egyik tesztelőnk „szalámis” jellege miatt szerette, a többiek azonban vagy túl nyersnek, vagy műanyagos állagúnak, vagy szimplán csak sósnak találták, így meg is kapta, hogy „minden eleme pokoli”.

6. helyezett: Lidl Pikok Pannónia snackkolbász – 2,58 pont (299 forint/100 g)
100 g termék 133 g sertéshús és 11 g marhahús felhasználásával készült.

Az értékelések a LIDL termékénél (ezt is a Kaiser gyártja) is hasonlóképpen oszlottak meg. Valaki elismerően szólt „egész jó, eléggé paprikás” ízvilágáról, mások viszont úgy vélték, hogy jellegtelen, puha az állaga és a mellékíze is fura.

7. helyezett: Snack !t exkluzív cabanossi kolbász – 2,41 pont (579 forint/120 g)
100 g termék 185 g sertéshús felhasználásával készült.

A kakukktojásnak is beillő Snack !t cabanossi kolbászba minden más terméknél több hús került, ám szokatlanul ható külseje és egyedi, a klasszikus kolbásztól eltérő ízvilága csak kismértékben tűnt kompatibilisnek kóstolóink magyaros ízlésével. Csak egyvalakitől kapott ötöst, aki a szitán átlátva megjegyezte, hogy nincs nagyon intenzív íze és illata, és a kislánya pont ezért van odáig érte.

8. helyezett: Tesco Finest csemege snackkolbász 2,16 pont (315 forint/100 g)

A Tesco terméke már tényleg csak haloványan emlékeztette tesztelőinket a kolbászra. Ízében ugyan tetten lehetett érni némi füstösséget, de ebben sem volt sok köszönet. Kolbászügyileg felkészült tesztelőnk azt gyanította, hogy „a füstölés az utóíz alapján csak és kizárólag valami vegyipari lelemény útján valósulhatott meg”.

 Te maradnál inkább a házi kolbásznál? Itt a recept, amit mindig is kerestél: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek