Kenyértartóba teszed a kenyeret? Nem kellene!

Vajon tényleg lejárt a régi kenyérkosarak ideje? Mibe érdemes tenned a friss, ropogós kenyeret, hogy sokáig élvezhető maradjon? A megfelelő módszerrel több napig sem lehetetlen a kenyér frissen tartása.

Akár birtokodban van a tökéletes kenyér receptje, és egy ideje nevelgeted otthon a még tökéletesebb kovászod, hogy magadnak süthess kenyeret, akár egy helyi kézműves pékségben találtad meg a tökéletes kenyeret, vagy bevallod, hogy neked kifejezetten ízlik a nagyipari is, egyáltalán nem mindegy, hogyan tárolod őket. Mondhatod, hogy a jó kenyér napokig bírja, a rossz meg már akkor is elkezd kövesedni másnapra, ha jobban óvod, mint a múzeumok az ókori leleteket. De ha nem megfelelően tárolod, akkor a legjobb kenyér is hamarabb élvezhetetlenné válik, ezért a Which? csapata annak járt utána, hogy vajon a hagyományos kenyértartó, a vászonzsák, a műanyagdoboz, a nylon- vagy a papírzacskó a legjobb megoldás. 

Annyi lehetőség van a kenyértárolásra, hogy az ember nem feltétlenül tudja eldönteni, maradjon a hagyományoknál, és tegye be a fém vagy fa kenyértartójába, ami már generációk óta öröklődik a családban, vagy rakja abba a műanyag tálba, amit a címke szerint kifejezetten erre találtak ki. Esetleg hagyja abban, amiben a boltban is adták, mégiscsak ők tudják, hogy mitől lesz hálás a termékük.

A teszt

Egy kiválóra értékelt pékségből vásároltak ugyanolyan kenyereket, ugyanabból a sütésből. Mikor teljesen kihűltek, félbevágták őket, különböző tárolóalkalmatosságokba helyezték, és öt napig nyomon követték a változását. Került olyan papírzacskóba, aminek átlátszó műanyag fóliacsík van az elején, ilyenekbe lehet sok boltban szedni a pékárut. A műanyag zacskó olyan zárható zacskó lett, amiben fagyasztani is lehet, bármelyik nagyobb élelmiszerboltban beszerezhető. Az anyagból készült táska belül műanyaggal bélelt, pamut húzózsinórral záródik. Tettek műanyag edénybe is, amit kifejezetten kenyér tárolására szántak. És volt egy rozsdamentes acélból készült is, mely mágneses megoldással záródik. Ez azért fontos, mert egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt tudja az egyszer használatos műanyag zacskó, amibe a boltban a gyümölcsöt és a zöldséget lehet szedni, mint a vastagabb és rendesen záródó fagyasztózacskó. 

Másnap

Az otthon készült, és sok kézműves kenyér nem tartalmaz semmiféle mesterséges adalékanyagot vagy tartósítószert, ezért sokan kihívásnak érzik, hogy egy-két napig, vagy amíg el nem fogy, frissen tartsák. A tesztben azt figyelték meg, hogy már egy nap után is milyen különbségeket lehet tapasztalni attól függően, hogy miben tárolták, ugyanis a műanyag dobozban és kenyértartóban tárolt veknik már ekkor elkezdtek száradni, míg a textilzsákban tartott vekni ugyanolyan friss maradt, és szinte hasonló volt a műanyag zacskóban tartott kenyér is.

Négy nap után

A kenyerek világában nincs olyan, hogy idővel érik vagy szépen öregszik, a negyedik nap után már nem igazán szoktak úgy tekinteni az emberek az otthoni kenyérre, mint egy kifejezetten ínycsiklandó szendvics alapjára. A teszten azok a kenyerek, amiket textilzsákban vagy műanyag zacskóban tartottak, nem voltak ugyan a legjobb állapotban, de nagy duzzogva még mindig meg lehetett őket enni, míg a többi alkalmatosságban tárolt kenyér elkezdett téglaszerűvé válni. 

Melyik lett a legjobb? 

A tesztelők szerint a legjobb eredményt egyértelműen a textilzsákban tárolt kenyér mutatta az ötödik napon. Még a harmadik napon sem száradt ki a vágási felület. Ötödik napra kezdett megkeményedni, és ki lehetett jelenteni, hogy megszáradt a kenyér. A műanyag zacskóban az első nap után megkeményedett, és elvesztette a ropogósságát is, de aztán nagyjából ebben az állapotban maradt meg az ötödik napig. A harmadik helyezett lett a műanyag edény, aminek a harmadik nap után a közepe még nagyjából puha maradt, körülötte viszont nagyon kiszáradt. A papírzacskóban már az első nap után megkeményedett, a negyedik napra pedig ehetetlenné vált a kenyér, míg a fém kenyértartóban szintén az első nap után elment az ember kedve attól, hogy megegye, a negyedik napra pedig olyan kemény lett, mint egy kő. Szóval érdemes egy esélyt adni a textilzsáknak, de ne felejts el hozzá igazán jó kenyeret is vásárolni. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra