Okosbudi, okosmelltartó, sminknyomtató – ez a jövő

A világ a fejlődéstől halad előre, ez tény. De biztos, hogy ez azt jelenti, hogy a vécé is adatokat gyűjt rólunk?

Minden év elején Los Angelesben gyűlik össze a technológiai világ, hogy két kaszinózás között egy kicsit a jövőbe lássanak. A Consumer Electronic Show, vagyis a CES pedig évről évre megmutatja, milyen jövőkép pattant ki a mérnökök fejéből. A legforróbb téma még mindig a jövő közlekedési formái, meg persze ott vannak az egyre jobb tévékészülékek, amelyek annyira részletgazdagok, hogy a kedvenc sztárod orrszőrét is részletesen meg tudod vizsgálni. És egyre több az egészségmegőrzéssel és szépséggel foglalkozó kütyü, néhányuk pedig egészen megdöbbentő célokat szolgál, hogy felmerül a kérdés, hogy erre valóban szüksége van-e bárkinek? 

A Nielsen adatai szerint a szépségipar az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág most, ezért nem meglepő, hogy a nagy nevek is a technológia felé fordultak, hogy még nagyobb szeletet hasítsanak ki a tortából. A Foreo már egy ideje bevezette a köztudatba az okosarcmaszk fogalmát, ahogyan az okosfogkefék világa sem teljesen ismeretlen a legtöbbeknek, ráadásul valóban hasznos lehet, ha figyelmeztet a fogkeféd, hogy te csak azt hiszed, hogy jól mosol fogat. Az előrejelzések szerint a globális kozmetikai piac 2023-ra 863 milliárd dolláros piac lesz, míg ez a szám 2017-ben 532 milliárd dollár volt. De nézzük, milyen furcsaságoké a jövő.

Horkolásgátló arcmaszk

Mi ez?

Egyszerre szemmaszk és horkolásgátló és alvásfigyelő. Aludni jó, horkolni nem. Nemcsak amiatt, mert idegesíti azt, akivel alszol, de a te alvásod sem lesz megfelelő, sőt komoly egészségügyi problémákra is utalhat. A Hupnos arcmaszk viszont elemzi a horkolási szokásaidat, és kedvesen próbál javítani az alvásodon. Azért kedvesen, mert általában az ágy másik felén álmatlanul forgolódó ember szokta ösztönözni a horkolókat, hogy váltsanak pozíciót, ami az egyszerű bökdöséstől a konkrét átfordításon keresztül bármi lehet, de nem feltétlenül ügyelnek már arra az éjszaka közepén, hogy a horkoló fél nehogy véletlenül felébredjen. Nos, ez a szerkezet viszont gyengéden vibrál úgy, hogy anélkül váltson a horkoló alvási pozíciót, hogy felébredjen. Ráadásul abban is segít, hogy a kilégzés könnyebb legyen, és a légutak átjárhatóbbak legyenek, és így a horkolás megszűnjön. 

Van értelme?

Az alvást eddig is több eszközzel lehetett monitorozni, ez viszont tényleg hasznos lehet annak, aki horkol. Már nem azért, mert biztosak vagyunk benne, hogy ettől a 100 dolláros arcmaszktól nem fog, hanem mert ez kifejezetten a horkolás szempontjából naplózza az alvást, és felvételt is készít róla, ami valamelyest talán segíthet az orvosoknak, mikor azt teszed, amit valóban kellene, ha elviselhetetlenül horkolsz, vagyis kivizsgáltatod magad. 

Okospelenka

Mi ez? 

A Monit okospelenka szenzora egy olyan kis szerkezet, ami jelez, ha a gyerek pelenkája nem tiszta. A telefonra küld egy üzenetet, hogy ideje kicserélni a pelust, mert a gyereknek nem lesz jó, ha sokáig abban marad. Nemcsak jelez, de naplózza is a tevékenységet, vagyis több hónap távlatából is tudni fogod, hogy a jeles napon, gyermeked milyen napszakban, mit rejtett a csomagba. 

Van értelme?

A magyarázat szerint ez azért jó, mert már az előtt jelez, hogy kiütéses lenne a gyereked. Összességében azonban a pelenkakiütés megjelenése nem csak attól függ, hogy milyen gyorsan teszed tisztába a gyereked. Másrészt azonban ennél is nyomósabb érv, hogy egészen egyszerűen a szülők eddig is, és ez után is pontosan tudni fogják, hogy mikor kellemetlen a gyereknek, erre több évszázadok óta bevált módszer is van. Az egyik az, amikor kiszagolja a gyerek környezete, a másik pedig az, amikor a gyerek keserves sírással jelzi, hogy valami nagyon nem oké. Igaz, nem bluetoothon keresztül, de egészen biztosan nem is merül le az ő szenzora. 

Arcszépítő pálca és sminknyomtató

Mi ez?

Elektromágneses rezgésekkel teszi szebbé az arcod ez a kis szerkezet, ami elemzi és vizsgálja a bőröd, majd attól függően, hogy éppen melyik területtel mi a probléma, elindítja a megfelelő kezelést. Az Olay terméke azt éri el, hogy ne legyen száraz az arcod, ne legyen zsíros a T-vonalad, közben a karikás szem meg a ráncok is eltűnjenek, na meg a bőrhibák is halványodjanak, és az egész arckezelés olyan lesz, mint egy telefonos játék. Ugyanis az eszköz először feltérképezi az arcod, különböző színekkel jelöli, hogy hol mi segíthetne a bőrödön, aztán neked a kis varázspálcával kell a színnek megfelelő programmal kezelni az arcod, miközben az egész folyamatot nézed a telefonodon, hogy jól csináltad-e. 

Hasonló elven működik az Opté wand is, ami viszont azonnali szépít. Szintén feltérképezi, hogy hol van az arcon bőrhiba, de azonnal nyom is rá egy kis alapozót, pont olyan színűt, ami eltünteti a hibát, mindegy, hogy kissé gyulladt pattanás, kinyomott pattanás után maradt varr vagy éppen a szemek alatti lila karikák azok, amiket el kellene fedni. Ezzel elvileg sokkal de sokkal egyszerűbbé vélik az alapozás, és olyan lesz az arcod, élőben is, mintha most tettél volna rá egy Instagram-filtert. 

Van értelme?

Ha egy eszközzel le lehet tudni az egész arcápolást, valóban hatékony az elektromágneses kezelés, sőt az egész nem is túl drága és még gyors is, akkor van. De mivel ennyi esetlegesség van a képletben, így nem merjük annyira magabiztosan állítani, hogy tényleg jó is ez a szerkezet valamire. 

My Skin Track pH

Mi ez?

A L’Oréal bemutatott egy kis lapocskát, ami tulajdonképpen a bőr pH-értékét mondja meg néhány perc alatt mikrocseppes szenzor és a telefon applikációja segítségével. A lényege, hogy a bőr pH-értéke egy hét alatt is változhat, ezzel az egyszerű és negyedóra alatt elvégezhető vizsgálattal pedig gyorsan ki tudod deríteni, éppen milyen krémre van szükséged. Az egészséges bőr pH-értéke 4,5-5,5 közötti, enyhén savas tartományban van. Ha ez az egyensúly felborul, akkor az gyulladásos reakciót válthat ki, de erre vezethető vissza a bőrszárazság vagy az ekcéma is. Ha azonban tudod, hogy mi a baj, sokkal egyszerűbben és gyorsabban elkezdheted a kezelést, ezáltal kímélheted a bőrödet. 

Sosem volt ennyire egyszerű kideríteni, milyen a bőröd pH-értéke
Sosem volt ennyire egyszerű kideríteni, milyen a bőröd pH-értékeL'Oréal

Van értelme?

Maga a technológia valóban újító, hiszen eddig csak komoly vizsgálatokkal tudták ugyanezt megállapítani, most pedig észrevehetetlen mennyiségű verejtékből is sikerül elemezni, ráadásul ezzel mindenki számára elérhetővé válik. A gyártók szerint ők nem diagnosztizálni szeretnének, hanem segíteni, hogy egyszerűen és gyorsan kiderüljön, ha valami nincs rendben a bőrrel. A nagy kérdés csak az, hogy ezzel az információval mit tud kezdeni egy átlagember, aki eddig is bőszen kente magát testápolóval, ha úgy érezte, száraz a bőre, ha pedig kiütései voltak, akkor elment a bőrgyógyászhoz. Mivel valószínűleg ezzel a kütyüvel is ugyanezt tudja majd tenni – legalábbis egyelőre – így most örüljünk annak, hogy a tudomány és a technológia ott tart, hogy otthon is elérhetővé válik és leegyszerűsödik maga a vizsgálat. 

Vezeték nélküli infrahajszárító

Mi ez?

A Volo Go hajszárítója azt ígéri, hogy „kívülről szárítja meg” a hajadat. Hogy ez egészen pontosan mit jelent, azt valószínűleg senki sem érti, de legalább erre mindenki felkapja a fejét. Nem felmelegített levegőt fúj a hajadra, ahogyan a hajszárítók, hanem infrahőt használ, ami így állításuk szerint olyan, mintha a nap szárítaná. Ez eddig úgy tűnt, hogy csak a paradicsomoknak áll jól, de állítólag a frizurádnak is jót tesz, és állítólag gyorsabb is, mint a hagyományos hajszárítók. Most akciósan 78 ezer forint körül lehet megvenni, és 2029 júniusi szállítást ígérnek. 

Van értelme? 

Ennek a tizedéért is lehet jó hajszárítót venni a piacon. Az jó hír, hogy nem kell konnektort keresni, az már nem annyira, hogy az akkumulátora mindössze 14 percnyi működést bír ki egy töltéssel, ami még akkor is kevésnek tűnik, ha valóban gyorsabban szárad meg az ember haja, mint a hagyományos hajszárítók esetében. 

Energiatermelő futópad

Mi ez? 

Első ránézésre egy hagyományos futópad, a szerepe is ugyanaz, a különbség csak annyi, hogy ez a világ első olyan futópadja, ami energiát termel. Vagyis elektromos energiát tudsz előállítani azzal, ha edzel. 

Elég jó ösztönző
Elég jó ösztönzőVerde

Van értelme? 

Bár kézenfekvőnek tűnik, de eddig nem volt erre lehetőség, bár néhányan már próbálkoztak azzal, hogy szobabiciklizéssel lehessen tölteni például telefont. Kevés ennél menőbb ösztönzési módot tudunk arra, hogy mozogjon az ember, minthogy a villanyszámlát tudja csökkenteni, igaz, nyilvánvalóan nem arról van szó, hogy napi egy kilométer futással ezek után elintézted az egész estés tévézést, de mindenképpen jó motiváció. 

Okosmelltartó

Mi ez?

Egy olyan melltartó, ami a beépített szenzorai segítségével, adatokat gyűjt. Lemér, majd különböző ruhákat ajánl, ezzel pedig megkönnyíti a vásárlást is, például ugyanennél a cégnél olyan melltartót ajánl majd, ami tökéletes lesz rád. Most akciósan 8 ezer forint körüli áron elérhető, de jó, ha tudod, hogy egyébként ez nem alkalmas arra, hogy egész nap ezt viseld, ez tényleg kifejezetten mérési célokat szolgál. 

Van értelme? 

Ha túl sok a pénzed, és nem tudod használni a mérőszalagot, a tükröt meg a próbafülkét, akkor van. Minden egyéb esetben teljesen felesleges. 

Okosvécé

Mi ez? 

8000 dollárba, azaz több mint 2 millió forintba kerül a Kohler okosvécéje, amit ha másért nem, az ára miatt már nyugodtan lehet trónnak hívni. Funkcióját tekintve pontosan ugyanazt tudja, mint egy hagyományos vécé. Ha elkaptál egy jó kis vírust, ugyanúgy megy majd a hasad, vagy ugyanolyan kellemetlen lesz ebbe hányni, mint a töredékébe kerülő más vécébe. Amivel ez többet tud, hogy a Google asszisztense, Alexa sosem hagy magadra, ugyanis kompatibilis a rendszerrel, vagyis úton a trónod felé megkérheted, hogy melegítse fel az ülőkét, mire odaérsz. Ezenfelül még olyan funkciói vannak, mint a hangulatvilágítás, az ülőke érintés nélküli felhajtása vagy lecsukása, beépített automata illatosító, vagy éppen a víz hőmérsékletének és erejének automata beállítása. Az ígéretek szerint ezek után a vécén ülve nemcsak a szükségletedet végezheted el, de igazi kikapcsolódás lesz az ott töltött idő. Egyébként nem csupán ezt az okosvécét mutatták be az eseményen, hanem viszonylag sokat, hasonló funkciókkal. 

Van értelme?

Nyilvánvaló volt, hogy ezt a szegmenst is eléri az okosodás. Vannak is benne jó ötletek, ha például éjszaka kell kimenned, akkor jól jöhet, hogy a diszkrét hangulatfény nem veri ki az álmot a szemedből, de talán az emberiség többségének összetettebb problémái vannak annál, minthogy milyen hőmérsékletű az ülőke. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra