Egyszerű eszközzel teheted könnyebbé a bélmozgást

A kényelmes vécézés kulcsa mindannyiunk számára adott. Egy új tanulmány szerint a lábtartó használata vécézés közben biztosítja a kényelmesebb bélmozgást, ezáltal pedig akár egy komoly székrekedés is jóval kevesebb fájdalommal járhat.

Vannak, akikhez már eljutott a sámli híre, amely segítségével a vécé felett az ember sokkal inkább guggol, mint ül. Az eszköz egy utahi családot multimilliomossá tett, 2017-ben az értékesítéséből befolyt összeg meghaladta a 33 millió dollárt. Az Ohio Állami Egyetem kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy valóban olyan hasznos-e a lábtartó, mint amekkora sikert ért el az Egyesült Államokban. Az eredményekről a Study Finds számolt be.

 Van tudomány a hype mögött?

„Ezek az eszközök a közösségi média segítségével népszerűvé váltak, de eddig nem volt orvosi bizonyíték arra vonatkozóan, hogy valóban hatékonyak-e” – mondta dr. Peter Stanich, az Ohio Állami Egyetem adjunktusa.

A kutatócsoport 52 ember bélmozgását vizsgálta négy héten keresztül. Az első két hét során a résztvevőket arra kérték, hogy a szokásos módon használják a vécét, és jegyezzenek fel minden kellemetlen körülményt. A második két hét alatt viszont kipróbálták a lábtartót, majd ismét beszámoltak a tapasztalataikról.

A felmérés eredményei szerint a sámli használatával a vizsgáltak 71 százaléka rövidebb idő alatt végzett, valamint 90 százalékuk érezte megkönnyítettnek a dolga elvégzését az eszköz segítségével. A lábtartó használatával a bél sokkal hatékonyabban ürült, mint nélküle. A vizsgálat első felében a kutatók 735 bélmozgást regisztráltak, ez a szám a lábtartó használatával mindössze 384 volt.

Ebben a pózban nem lehet túl könnyű
Ebben a pózban nem lehet túl könnyűShutterstock

Egyszerű, mégis nagyszerű eszköz

„A tanulmány eredményei jól mutatják, hogy ilyen egyszerű eszközök is nagy segítséget jelenthetnek a mindennapi életben: a sámlitól például sokkal kényelmesebbé és hatékonyabbá válik a vécézés” – állítja Stanich.

Úgy tűnik, a lábtartó nemcsak a kutatókat, de a kísérleti alanyokat is meggyőzte: a csoport kétharmada úgy nyilatkozott, hogy a tanulmány befejeztével is használja majd a lábtartót. De mi okozza a jelentős különbséget? A vécén ülve a végbél nem egyenes, ez pedig megnehezíti a bélmozgást. „A lábak sámlira való helyezése megváltoztatja a csípő szögét, így a bél optimális helyzetbe kerül” – mondja Stanich. Érdemes tehát átgondolni, hogy legközelebb milyen pózban üljünk a vécére!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek