Így válassz feltétet az otthon sütött pizzára – a 4 alapszabály

Ha igazán finom pizzát szeretnél sütni otthon, nem csak a tésztának kell klappolnia, legalább ilyen fontos, hogy megőrizd a feltétek törékeny egyensúlyát is.

Derrick Tung, a chicagói Paulie Gee pizzázó tulajdonosa a Takeout kérdésére szedte össze, milyen szempontok mentén érdemes kiválasztani a pizzafeltéteket, hogy a lehető legjobban érvényesüljenek az ízek. Ennek alapján nem feltétlenül jársz jól egy egysíkú húsimádó jellegű pizzával, a hawaiiban viszont lehet ráció.

1. Szorítkozz 2-3 feltétre

Tung azt mondja, az egyik legnagyobb hiba, amit az emberek elkövetnek a pizzával, hogy rengeteg feltétet halmoznak rá, így a tészta nem bírja el a súlyukat és egyszerűen szétesik. Szerinte már csak az ízek és a textúrák szempontjából sem szabad 2-3 összetevőnél többet használni, itt ugyanis a kevesebb néha több elve érvényesül. Ha túlzásokba esel, csak annyit érsz el, hogy zavaros lesz az összhatás. Arra viszont mindenképp figyelj, hogy a feltétek összhangban legyenek.

Ne ess túlzásokba!
Ne ess túlzásokba!Shutterstock

2. Kombinálj okosan

Tung szerint a hagyma pompásan illik a pizzához. A vöröshagyma például nemcsak kellemesen ropogós, de kellően pikáns is. Egy jól megválasztott feltét azonban önmagában még kevés a sikerhez. Ha igazán szuper pizzára vágysz, akkor hallgass a pizzakészítőre, és ügyelj rá, hogy a savas összetevőket (mint például a paradicsomszószt, koktélparadicsomot, balzsamecetet vagy a jalapeño paprikát) zsírokkal, vagyis húsos feltétekkel (mondjuk, baconnel vagy kolbásszal) egyensúlyozd ki. Amennyiben ez megvan, koncentrálj a ropogós textúrára, ami ideális esetben nem csupán a feltétekből adódik, hanem abból is, hogy a pizzatészta kérget kap.

3. Az édeset kombináld sóssal

Gondolj csak a nagy klasszikusra, a hawaii pizzára! Saját éttermében Tung ezt némi csavarral élve pácolt ananászból és prosciuttóból készíti, de a lényeg ettől nem változik: a sós és az édes ízek remekül harmonizálnak a pizzán. Persze, van élet a hawaiin túl is. Hasonló kombót lehet kihozni akár egy vegán rukkolás-balzsamecetes megközelítésből is.

4. Ne feledkezz meg a színekről

Tung számára étterem-tulajdonosként az esztétika sem elhanyagolható szempont. Otthon a külsőségek talán kevésbé fontosak, mint a vendéglátásban, ahol nem engedhető meg, hogy a vendég elé valami pizzára csak távolról emlékeztető piros szósztengert tegyenek ki, de valószínűleg te is elégedettebb leszel, ha a család már a szemével felfalja, amit készítesz.

Az egyensúlyra kell törekedned

– tette hozzá végső jó tanácsként Tung, aki szerint még ha végtelen számú feltét közül is válogathatsz, mindig jusson eszedbe, hogy jóból is megárt a sok.

Kéne egy kis segítség a pizzatészta elkészítéséhez is? Alábbi cikkünkben Szabadfi Szabolcs, a Panificio il Basilico pékség alapítója árulja el a világbajnok házi tészta titkát:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek