Hogyan tároljam a kolbászt, hogy sokáig elálljon?

A kolbász és a szalonna hatékony tárolása okozhat némi fejtörést a füstöltáruk iránt gyengéd érzelmeket tápláló városlakók számára.

Gyűlölöd, amikor ki kell dobni a piacon zsákmányolt ínycsiklandó kolbászt? Nem tudod, hol és hogyan érdemes tárolni, illetve a hűtő egyáltalán alkalmas-e a célra? Segítünk, hogy úgy bánj a kolbászoddal, ahogy megérdemli!

Egy kis kolbásztörténelem

„Régen minden jobb volt” – tartja a mondás, ami a kolbászokra éppúgy igaz, mint az élet sok más területére. A Tóalmási Kolbász Manufaktúra szerint a régi időkben ugyanis még sokan megtehették, hogy a padláson tartották a házikolbászt, ami szinte tökéletes megoldásnak bizonyult. A parasztházak különlegessége pont a tető anyagában rejlett.

A nádtetős házak padlása télen megvédte a kolbászokat a fagyástól, nyáron pedig a romlástól.

A tárolás másik kedvelt módja az volt, hogy a kész, megfüstölt kolbászokat a kamrába vitték. Miközben a helyiség szellőzőablakát a hűvösebb időszakokban nyitva tartották, addig a nyári melegben bezárták vagy betömték, és csak éjszakánként szellőztettek ki. Ezzel sikerült megakadályozni a hús idő előtti kiszáradását.

A jól elkészített, hagyományosan füstölt és tárolt vastagkolbász akár 2 évig is elállt,

és megtartotta a zamatosságát. Így a régi idők háziasszonyai mindig meg tudtak tartani egy pár szálat az új vágásig.

Még mindig a kamra a legjobb

A kolbászt manapság is hűvös és szellős helyen, elsősorban a kamrában, a padláson vagy a pincében érdemes tárolni. A kolbaszaruhaz.hu megjegyzi, előnyös, ha a helyiség sötét, félhomályos, mivel a paprikának nem tesz jót a fény. Attól nem kell tartanod, hogy hatással lesz az ízekre, de a kolbász veszíthet miatta jellegzetes piros színéből.

A legjobb, ha felakasztod egy hűvös és száraz helyen
A legjobb, ha felakasztod egy hűvös és száraz helyenShutterstock

A másik alapszabály, hogy a kolbászt nem szabad a csomagolásában hagyni, mert akkor nem tud megfelelően szellőzni. A legjobb, ha fellógatod valahova, lehetőleg egy farúdra. Így könnyedén körbejárhatja a levegő, és lecsoroghat róla a felesleges nedvesség. A kolbászt ezután már nem kell mozgatni, forgatni. Ha jó helyet találsz neki, hosszú hónapokon keresztül elállhat. Egy évig is megmarad a minősége, élénk piros színe és kitűnő zamata, ha szakszerűen tároljuk!

A hűtő is megteszi

Ha a kamra vagy a pince nem járható út, mondjuk, mert panelban laksz, és/vagy a hús zsírja elkezd kifolyni, a célnak a hűtőszekrény, illetve hosszabb távon a fagyasztó is megfelel. A kolbásznak ugyanakkor a hűtőben is szellőznie kell, ezért a nejlonzacskót inkább felejtsd el. A kolbaszaruhaz.hu azt javasolja, hogy a kolbászokat csomagold egyszerű papírba, ügyelve rá, hogy ne nyomódjanak össze.

Tradicionálisan vidéken újságpapírba csomagolták, de a hagyományos zsírpapír is kiváló.

Azt viszont nem árt észben tartanod, hogy ha nedves a hűtő belseje, akkor már 1-2 hét alatt érezhető minőségromlás következhet be. Nem biztos, hogy a kolbász azonnal bepenészedik, de az íze nem lesz a régi!

Amennyiben túlbecsülted a befogadóképességed határait, vagyis annyi füstölt húst veszel, amennyit a közeli jövőben nem tudsz elpusztítani, a fagyasztó lehet a megmentőd. A kolbász itt még sokáig eláll, de ha kiolvasztasz egy szálat, azt tanácsos néhány napon belül elfogyasztanod.

Sajnos nem tart örökké
Sajnos nem tart örökkéShutterstock

Ne félj a penésztől

Legalábbis attól, ami a kolbász külsején jelenik meg, mert az nemespenész, ami ártalmatlan az egészségre nézve. Mielőtt felfalnád a kolbászt, egyszerűen dörzsöld le róla az ominózus részt, és kész! Hasonlóképp járj el sófoltok esetén is, melyek teljesen természetesek. Ha azonban zöld penésszel találkozol, vagy a kolbász belseje kezd penészedni, nincs mese, irány a kuka!

Kéne egy kis inspiráció, hogy milyen ételhez használhatod fel a maradék kolbászt? Alábbi cikkünkben szuper receptötleteket találhatsz! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek